E-nummers, zijn ze veilig?

E-nummers, zijn ze veilig?

Inleiding

Voor het vak mens en voeding kreeg ik de opdracht om een wikiwijs te maken over voeding. Fit dutchie, Fit girl, superfoods etc. Ik hoor en zie het overal voorbij komen. Zoveel soorten voedsel die veel beter zijn voor je lichaam en zoveel die weer slecht zijn. Ik vind het interessant om mij te verdiepen in goed bewegen en vooral ook voeding. Maar alle superfood die zo goed voor je zijn, zijn ook zo lastig te verkrijgen of erg aan de prijs. Vaak zoek ik alternatieven, maar daar zit het o zo verboden woord in, namelijk E-nummers. Ik lees vaak in blogs dat deze E-nummers lang niet altijd goed zijn. Maar waarom zijn ze binnen de europese unie wel goed gekeurd? Ik was al een tijd nieuwsgierig naar alle highlights van E-nummers. Daarom heb ik ervoor gekozen om alles te onderzoeken over E-nummers en dit te verwerken in deze wikiwijs.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers in het kort

Klik op de link hierboven. Zo krijg je een korte uitleg over e-nummers.

Toelichting

Bijna iedereen leest wel eens de voedseletiketten achterop producten in de supermarkt. En daarop staan ongetwijfeld, heel vaak e-nummers. E-nummers zijn hulpstoffen, ook wel additieven genoemd zonder voedingswaarde. Voedselproducten voegen deze additieven toe aan ons eten om bepaalde eigenschappen te verbeteren. Bij eigenschappen kun je denken aan: structuur, kleur, smaak en geur. Als er een e-nummer is toegevoegd, dan moet dit vermeld staan op de verpakking. Dit kan zijn door een code, zoals E132. Het kan ook zijn dat ze de volledige naam op het etiket zetten bijvoorbeeld Tarzatrine. Veel mensen hebben een negatief beeld van e-nummers. Als de volledige naam op het etiket staat, schrikt dit mensen minder af omdat ze meestal niet weten dat dit gewoon een e-nummer is.

 

Een e-nummer wordt niet zomaar goed gekeurd. Er gaat een heel traject aan vooraf. Tijdens dit traject moet blijken dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Een e-nummer is dus garantie dat Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden.

Hoe worden e-nummers gemaakt

  • Het arrangement E-nummers, zijn ze veilig? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Liset Harms Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-09-26 21:09:42
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    E-nummers

    Voedingscentrum, 2017. e-nummers. Geraadpleegd op 26-09-2017  

    E-nummers

    foodwatch,2017. e-nummers. Geraadpleegd op 26-09-2017

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    E-nummers in het kort
    https://www.schooltv.nl/video/clipphanger-wat-zijn-e-nummers/
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.