Dit arrangement is bedoeld voor leraren die meer uit Wikiwijs willen halen. Aan de hand van een aantal voorbeelden wil ik vooral laten te laten zien wat mogelijk is. Dit arrangement is echter geen stap-voor-stap tutorial. De meeste externe applicaties, die ter inspiratie in dit arrangement zijn ingesloten, hebben een eigen tutorial.
Met Wikiwijs kun je veel meer dan 'gewoon teksten online zetten en organiseren'. In dit arrangement een aantal apps verzameld die men kan toepassen (en insluiten) in een Wikiwijs-arrangement, waarmee je de voordelen van een goede educatieve apps meeneemt naar de Wikiwijs-omgeving. Wel zo gemakkelijk!
TPACK model van Matthew Koehler en
Punya Mishra
Het is goed om bij het toepassen van ICT in het onderwijs het TPACK model (ontwikkeld door Matthew Koehler en Punya Mishra) in het achterhoofd te houden (zie afbeelding rechts). Om ict op een zinvolle manier te gebruiken in het onderwijs, moet een leraar weten hoe de vakinhoud inzichtelijk en begrijpelijk gemaakt kan worden met behulp van ict en welke didactiek het leren van bepaalde onderwerpen met behulp van ict versterkt. Uitgangspunt bij het TPACK model is dat het niet voldoende is dat leraren beschikken over afzonderlijke kennis van ict, didactiek en vakinhoud. Het gaat er juist om dat leraren leren begrijpen hoe de drie kennisdomeinen vakinhoud, didactiek en ict met elkaar samenhangen (bron: www.tpack.nl).
Voordat je verder gaat, eerst je aandacht voor het volgende:
1. Er zijn veel meer educatieve tools! Laat je vooral niet beperken tot de hier gebruikte lijst en laat je niet verleiden tot gebruik van een voor jou bekende tool. Hanteer als startpunt een idee en een doel en orienteer je vervolgens op verschillende apps die je daarmee zouden kunnen helpen.
2. Een app heeft altijd instellingsmogelijkheden. Pas deze bewust toe en test altijd je uitwerking om te zien of het werkt zoals je het zou willen/verwachten. Tip. Laat iemand anders jouw arrangement en (ingesloten) apps uittesten.
3. Dit arrangement is niet bedoeld om als voorbeeld te dienen van een didactisch verantwoorde les. Het arrangement dient ter inspiratie.
Veel plezier met het maken van je eigen arrangement,
In google-earth heb je de mogelijkheid om per 360-afbeelding een zogenaamde embedcode te kopieren om zodoende de 360-ervaring in te sluiten op een andere (eigen) site. Dat is hieronder ook gedaan.
Eiffeltoren. Klik op de afbeelding om naar de Eiffeltoren te gaan!
Phet Simulaties
Meer dan honderd (interactieve) simulaties te vinden op https://phet.colorado.edu/en/simulations/category/new . Let op, niet alle simulaties doen het even goed op alle computers (omdat veel simulaties zijn gebaseerd op Flash, en deze niet meer standaard ondersteund wordt door alle browsers). Alle 'HTML5' simulaties worden wel ondersteund en raad ik daarom ook aan.
Thinglink.com
Storybird.com
Met StoryBird maak je verhalen waar je uit een uitgebreide bibliotheek afbeeldingen uit kunt toevoegen. Wees creatief. Bijvoorbeeld: "Lees dit verhaal en schrijf alle woorden in die in de passé composé voorkomen op".
Tijdbalk in Time Graphics
Een mooie tijdbalk kun je tegenwoordige eenvoudig maken met Microsoft Office. Klik hier voor meer informatie over het maken van een tijdbalk in Office. Maar er zijn veel alternatieven online om met een gratis account (dus basisfunctionaliteiten) een interactieve tijdbalk te maken. In veel gevallen krijg je er een 'embed code' bij om je creatie in je eigen Wikiwijs arrangement in te sluiten.
Het voorbeeld hieronder is gemaakt in 'time.graphics'.
In het tabel hieronder, gemaakt in Microsoft Excel online, kan de student zelf gegevens wijzigen en zien wat voor consequenties data heeft op het resultaat 'onder de streep' en grafisch. Eén van de vele mogelijkheden van het insluiten van een online spreadsheet.
Quizlet
Klik bekijk speel. Rechtonder vind je een menu. Selecteer het spel "
Toets/quiz in Google Forms of Microsoft Forms
Je kan een toets maken in bijvoorbeeld Microsoft Forms of in Google Forms en het insluiten in Wikiwijs. Een reden om deze externe tool te gebruiken i.p.v. de uitgebreide mogelijkheden in Wikiwijs zelf, is omdat de gegevens (namen van studenten en de resultaten) niet in Wikiwijs worden opgeslagen. Er wordt niet digitaal een bewijs van deelname opgeslagen, laat staan dat resultaten bekeken of geanalyseerd kunnen worden.
De keuze voor Microsoft of Google (of iets anders) maak je zelf: elk systeem heeft unieke voor- en nadelen waar je vanzelf achterkomt. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je niet alleen let op de wijze waarop je vragen stelt, punten toekent en automatisch laat nakijken, maar ook aandacht besteedt aan de instellingen. Is de toets voor iedereen beschikbaar? Mag men vaker dan één keer de toets maken? Wil je de vragen in willekeurige volgorde tonen?
Onder zie je een voorbeeld van een eindtoets gemaakt in Microsoft Forms (Office 365), ingesloten in Wikiwijs. Je kunt uiteraard ook naar 'buiten' toe linken en de toets in een nieuw scherm laten openen. Bedenk wel dat Google Forms of Socrative een goed alternatief kan zijn voor Microsoft. Voor- en nadelen dienen goed overwogen te worden.
Onderstaande toets is meteen een goede test of je goed begrijpt hoe het zit met auteursrechten en het wel-of-niet gebruiken van media in je arrangement afhankelijk van de licentie. De toets is gebasseerd op een publicatie van Kennisnet over auteursrecht en internet (wat mogen scholen wel en niet). Klik hier voor de publicatie.
Spark (Adobe)
Padlet.com
Hieronder zie je één van de mogelijke toepassingen van Padlet. Ik heb in deze Padlet groepen aangemaakt om verschillende tools te organiseren afhankelijk van hoe het gebruikt wordt en het vervolgens zo ingesteld dat iedereen iets kan toevoegen zonder mijn tussenkomst (of dat slim is zullen we nog zien). Studenten mogen in dit geval een waardering achterlaten door op het hartje te klikken.
Een ander interessant platform om tools of sites netjes te verzamelen is Symbaloo. Symbaloo is ook gericht op het onderwijs en biedt met een gratis account al veel mogelijkheden.
Insluiten (embedden) van externe applicaties
Bekijk onderstaande kennisclip en leer hoe je een (al dan niet zelf ingestelde) externe applicatie kunt insluiten in Wikiwijs.
Kennisclip maken
Om dit kennisclip te maken zul je minimaal onderstaande stappen moeten volgen:
1. Een plan. Wat is je doel? En welke beelden wil je daarbij laten zien? Zorg ervoor dat een kennisclip maximale meerwaarde heeft t.o.v. een arrangement zonder de kennisclip.
2. Een script. Schrijf van te voren globaal het verhaal wat je wil vertellen. Je kunt zelfs een story-board maken, waarbij je gedetailleerd per beeld (of dia met beeld) noteert wat je wil vertellen.
3. Opname. Een gemakkelijke manier om een kennisclip te maken is om een presentatie (bijvoorbeeld PowerPoint of Prezi) af te spelen op je beeldscherm en daar een verhaal bij te vertellen (controleer of de microfoon op je computer aan staat). Met 'Screencast-o-matic' kun je een opname maken van de presenatie in combinatie met jouw stem. Met de gratis versie van Screencast-o-matic kun je tot 15 minuten opnemen en opslaan zonder een account aan te maken en zonder iets te installeren op je computer (wel downloaden).
4. Opname bewerken (optioneel). Vaak is de opname niet helemaal zoals je wilt. Opnames kun je achteraf nog bewerken in bijvoorbeeld Windows Movie Maker (= gratis bij Windows). Maar ook in Youtube zelf (waar je in de meeste gevallen toch al je kennisclip in opslaat) kun je gratis je opname bewerken. Een veelgebruikte functie is de mogelijkheid om stukjes uit je opname te knippen die bijvoorbeeld niet relevant zijn of die te lang duren. Met de betaalde versie van Screencast-o-matic kun je ook eenvoudig je opname bewerken.
Een voorbeeld van een formatieve toets in Wikiwijs
Toets: Voorbeeld zelftest
0%
Hier, in het introductiegedeelte, zou de leerling/student moeten kunnen lezen wat hij/zij mag verwachten m.b.t. de formatieve toets. Bijvoorbeeld wat het doel is van de toets en wat de student/leerling kan doen (afhankelijk van het resultaat) en hoeveel tijd het kost.
In deze voorbeeldtoets - gemaakt in Wikiwijs zelf - vind je acht verschillende vraagtypes. Deze toets kan alleen formatief (ontwikkelingsgericht) gebruikt worden omdat de resultaten niet worden opgeslagen. Bovendien kan Wikiwijs geen identiteitscontrole uitvoeren.
Onderstaande instellingen heb ik toegepast:
Keuze voor toets. Omdat de feedback dan pas aan het einde van de toets wordt gegeven (cijfer, voldoende/onvoldoende, juiste antwoord). Anders kan de student iedere keer pas verder als hij/zij de voorgaande vraag goed heeft beantwoord. Keuze voor oefening kan natuurlijk juist didactisch gezien een goede optie zijn.
Keuze voor 'in het arrangement' tonen. Het werkt 'rustiger' als zoveel mogelijk binnen hetzelfde werkscherm geopend wordt, in plaats van in een nieuw tabblad of in een nieuw pop-up scherm. Een nieuw venster is vooral interessant als datgene waarin gewerkt wordt, niet goed past in het huidige scherm, of als je wil dat de student niet te veel wordt afgeleid door bijvoorbeeld de rest van het arrangement (vooral het menu), of als je de indruk wil wekken dat er iets heel anders wordt gedaan.
Geneer een bewijs van deelname aan het eind van de toets. Dit is een interessante instelling, omdat de student aan de 'voorkant' al zijn naam moet invullen. En aan het einde van de toets er een printbaar resultaat (inclusief cijfer) wordt gegenereerd. Let wel op, dit is het enige bewijs van deelname. Er wordt niets opgeslagen. Dat is één van de redenen waarom deze toetsvorm niet geschikt is als summatieve (eind-) toets.
Wanneer je vragen maakt. Let op dat (zoveel mogelijk) automatisch nagekeken kan worden. Dat vraagt van jou om goed na te denken over de wijze van vragen stellen. Let op bij 'open vragen' dat er maar één mogelijk antwoord is. Geef alle vragen punten (1 of meer bij een juist antwoord; 0 of minder bij een onjuist antwoord). Maak duidelijke vragen die maar op één manier te interpreteren zijn! En geef automatische feedback bij juist, maar vooral ook bij onjuiste antwoorden.
Doorloop de vragen en bekijk de mogelijkheden. Succes!
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Het arrangement Insluiten (embedden) van externe apps in Wikiwijs is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Jan Wouter van Cappelle
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-12-20 19:35:33
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In dit arrangement laat ik zien hoe je content kan maken en aanbieden in Wikiwijs, maar vooral ook hoe je externe, educatieve tools kan insluiten in je arrangement voor maximaal leereffect.
Dit arrangement vind je ook via tinyurl.com/AppsInWikiwijs .
educatief, educatieve, embed, embedden, insluiten, interactief, jan wouter van cappelle, media, tools, wikiwijs
Insluiten (embedden) van externe apps in Wikiwijs
nl
Jan Wouter van Cappelle
2018-12-20 19:35:33
In dit arrangement laat ik zien hoe je content kan maken en aanbieden in Wikiwijs, maar vooral ook hoe je externe, educatieve tools kan insluiten in je arrangement voor maximaal leereffect.
Dit arrangement vind je ook via tinyurl.com/AppsInWikiwijs .
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Voorbeeld zelftest
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.