Insluiten (embedden) van externe apps in Wikiwijs

Insluiten (embedden) van externe apps in Wikiwijs

Startpagina

Dit arrangement is bedoeld voor leraren die meer uit Wikiwijs willen halen. Aan de hand van een aantal voorbeelden wil ik vooral laten te laten zien wat mogelijk is. Dit arrangement is echter geen stap-voor-stap tutorial. De meeste externe applicaties, die ter inspiratie in dit arrangement zijn ingesloten, hebben een eigen tutorial.

Met Wikiwijs kun je veel meer dan 'gewoon teksten online zetten en organiseren'. In dit arrangement een aantal apps verzameld die men kan toepassen (en insluiten) in een Wikiwijs-arrangement, waarmee je de voordelen van een goede educatieve apps meeneemt naar de Wikiwijs-omgeving. Wel zo gemakkelijk!

TPACK model van Matthew Koehler en
Punya Mishra

Het is goed om bij het toepassen van ICT in het onderwijs het TPACK model (ontwikkeld door Matthew Koehler en Punya Mishra) in het achterhoofd te houden (zie afbeelding rechts). Om ict op een zinvolle manier te gebruiken in het onderwijs, moet een leraar weten hoe de vakinhoud inzichtelijk en begrijpelijk gemaakt kan worden met behulp van ict en welke didactiek het leren van bepaalde onderwerpen met behulp van ict versterkt. Uitgangspunt bij het TPACK model is dat het niet voldoende is dat leraren beschikken over afzonderlijke kennis van ict, didactiek en vakinhoud. Het gaat er juist om dat leraren leren begrijpen hoe de drie kennisdomeinen vakinhoud, didactiek en ict met elkaar samenhangen (bron: www.tpack.nl).

Voordat je verder gaat, eerst je aandacht voor het volgende:

1. Er zijn veel meer educatieve tools! Laat je vooral niet beperken tot de hier gebruikte lijst en laat je niet verleiden tot gebruik van een voor jou bekende tool. Hanteer als startpunt een idee en een doel en orienteer je vervolgens op verschillende apps die je daarmee zouden kunnen helpen.

2. Een app heeft altijd instellingsmogelijkheden. Pas deze bewust toe en test altijd je uitwerking om te zien of het werkt zoals je het zou willen/verwachten. Tip. Laat iemand anders jouw arrangement en (ingesloten) apps uittesten.

3. Dit arrangement is niet bedoeld om als voorbeeld te dienen van een didactisch verantwoorde les. Het arrangement dient ter inspiratie.

Veel plezier met het maken van je eigen arrangement,

Jan Wouter van Cappelle

Colofon

Het arrangement Insluiten (embedden) van externe apps in Wikiwijs is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Jan Wouter van Cappelle Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-12-20 19:35:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit arrangement laat ik zien hoe je content kan maken en aanbieden in Wikiwijs, maar vooral ook hoe je externe, educatieve tools kan insluiten in je arrangement voor maximaal leereffect. Dit arrangement vind je ook via tinyurl.com/AppsInWikiwijs .
Leerniveau
VVE; Praktijkonderwijs; VSO; Speciaal basisonderwijs; SO;
Leerinhoud en doelen
Computervaardigheden/ICT;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
educatief, educatieve, embed, embedden, insluiten, interactief, jan wouter van cappelle, media, tools, wikiwijs

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Voorbeeld zelftest

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open