Denial-of-Service op school

Denial-of-Service op school

Inleiding

Liggen jouw lessen wel eens stil doordat systemen niet meer werken door incidenten of hackers? Een (distributed) denial-of service of (D)DoS-aanval is één van de bedreigingen van de continuïteit van het onderwijs die steeds vaker voorkomt. Uit onderzoek van de PO-Raad, VO-raad en Kennisnet uit 2018 blijkt dat 2 op de 5 schoolbesturen in het vo met een (D)DoS-aanval te maken heeft gehad. In het po is dat 1 op de 20 schoolbesturen.

Daarom is het belangrijk om maatregelen tegen deze bedreiging te nemen. Dit informatiedossier is voor bestuurders en/of directieleden, ict-coördinatoren en technisch medewerkers in het onderwijs. Samen zijn zij er verantwoordelijk voor dat het onderwijs op hun school of scholen altijd door kan blijven gaan.

Dit informatiedossier geeft voor bestuurders, ict-coördinatoren en technisch medewerkers aan welke maatregelen binnen zijn of haar takenpakket zouden vallen. Uiteraard is het mogelijk dat één van deze categorieën medewerkers meerdere functies op zich neemt, of dat bepaalde aspecten (aan derden) uitbesteedt worden. Het is aan het schoolbestuur zelf om hierin de voor haar juiste manier te kiezen. De Aanpak IBP (PO & VO) kan hiervoor aanvullende informatie geven.

Dit informatiedossier is opgesteld door leveranciers in de onderwijsketen, mensen uit het onderwijs en politiemedewerkers. Heb je nog vragen over of mis je nog informatie in dit informatiedossier? Of heb jij nu problemen waarbij dit informatiedossier nog geen hulp biedt? Neem dan contact met ons op via ibp@kennisnet.nl.

 

 

 

Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden de auteur(s), redacteur(s), PO-Raad, VO-raad en Kennisnet geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten, onvolkomenheden of schade als gevolg van het gebruik van dit document. Bij twijfel of juridische geschillen wordt geadviseerd om een deskundige in te huren zoals een advocaat, ict-consultant of een in privacy gespecialiseerd jurist.

Colofon

Het arrangement Denial-of-Service op school is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2022-12-01 18:28:50
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Dit Wikiwijs-arrangement is ontwikkeld door Kennisnet in samenwerking met de politie, docenten en ict-coordinatoren uit het vo.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Samen er voor zorgen dat onderwijs altijd door kan blijven gaan.
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
ddos, ddos-aanval, denial-of-service, dos

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open