Digitale lessen Ashram College

Informatie digitale lessen

Visie:

Digitale leermiddelen zorgen ervoor dat de leerling minder afhankelijk is van de docent, en zelf zijn informatie kan opzoeken, dat hij op allerlei plekken in de school kan leren, met anderen die niet per se ter plaatse hoeven te zijn. Dat hij niet alleen opdrachten hoeft te maken maar dat ook allerlei andere manieren van leren toegepast kunnen worden: filmpjes bekijken, instructies beluisteren, grafieken en andere bronnen erbij halen, samenwerken. Kortom, via internet is praktisch de hele wereld beschikbaar.

Uitvoering:

Door het gebruik van digitale middelen in de klas kan de docent gemakkelijker differentiëren op niveau (route), tempo en vaardigheid in de klas. Leerlingen hebben met hun Chromebook toegang tot een breed scala aan digitale leermiddelen, die binnen Google Classroom gedifferentieerd aangeboden kunnen worden aan de leerlingen. De leerlingen van een bepaald leerjaar, leeftijd of klas kunnen in hun eigen tempo door de lesstof heen en zo het verplichte curriculum en de keuzemodules afwerken. Kern- en einddoelen van de verschillende vakken of leergebieden worden aangeboden en verwerkt via adaptieve of anderszins te monitoren methodes en/of via de stercollecties van VO-content. Daarnaast zal er natuurlijk ook nog gewerkt blijven worden met boeken.

VO-content:

Het Ashram College is sinds 2015 lid van VO-content, waarmee de docenten niet allen gebruik kunnen maken van het te arrangeren digitale lesmateriaal van de stercollecties, maar ook gebruik kunnen maken van het docentenmateriaal (o.a. toetsen etc.) en de examensite. De stercolecties dekken iig alle kerndoelen af voor de beschikbare vakken en voor sommige vakken is er zelfs al einddoeldekkend materiaal t/m 6-VWO beschikbaar.

Mentorlessen

Tijdens de mentorlessen (klas 2 en hoger) en de introiductieweek en/of werktijd (DNB) gaan de leerlingen aan de slag met verschillende modules over het werken met hun Chromebook binnen de Google omgeving van het Ashram College. Zo leren ze o.a. werken met Google Drive, Docs, Sites en Classroom.

Deze lessen worden alleen in de brugklas gegeven:

DNB - Mediawijsheid deel 1: werken en kennismaken met het Chromebook

DNB - Mediawijsheid deel 2: werken binnen de Google-educatieomgeving

DNB - Mediawijsheid deel 3: eigen website maken met Google Sites

DNB - Maak je eigen portfoliowebsite met Google Sites


Deze lessen zijn voor klas 2 en hoger:

klas 2 en hoger - Mediawijsheid deel 1: werken binnen de Google-educatieomgeving

Aardrijkskunde

De sectie aardrijkskunde is miv schooljaar 2017-2018 voor de Nieuwe Brugklas en de mavo (leerjaar 2 t/m 4) volledig overgestapt op de stercollecties van VO-content en eigen gemaakt materiaal. Door deelname aan het leerlab 'curricullum bewustzijn' door de sectie is het volgende materiaal al ontwikkeld en gearrangeerd:

DNB: Project iks (ik in de ruimte)

DNB: Onderweg naar de toekomst (Globalisering en de snel veranderende wereld)

DNB: Duurzaamheid en energiebronnen


2M/H/V: Een virtuele kaart maken

2M: Oost- en Zuidoost-Azië in beeld  

2M: Nederlanders en hun Aziatische vakantiebestemming

2M: Arm en rijk (samen met economie)

2M: Verwoestende krachten

2M: Toerisme

2V: Krachten der aarde


3M: Grenzen en identiteit - wij en zij in de wijk

3M: Grenzen en identiteit - integratie

3M: Grenzen en identiteit in Rusland

3M: Praktische opdracht Russische volkeren


Project UK: land- en volken kennis (samen met Engels)

Geschiedenis

<Inleidende tekst geschiedenis>

DNB - Project iks prezi

DNB - Op weg naar de toekomst (Toekomst door verandering)

DNB - Reizen in het tijdvak van Steden en Ridders

Filosofie

DNB - duurzaamheid

Economie

De sectie economie is met name in de MAVO afdeling actief met digitaal lesmateriaal. In leerjaar 2 is een eigen methode ontwikkeld die voor de leerlingen toegankelijk is via wikiwijs. In leerjaar 3 wordt gebruik gemaakt van de digitale methode van Pincode. En in leerjaar 4 wordt gebruik gemaakt de Stercollecties van VO-Content. Door deelname aan het leerlab 'curricullum bewustzijn' door de sectie is het volgende materiaal al ontwikkeld en gearrangeerd:

2 MAVO "Rekenen is als fietsen"

2 MAVO Arm en rijk in de wereld

2 MAVO De Arbeidsmarkt


4 MAVO Instaptoets

4 MAVO Marktvormen

4 MAVO Consumeren

4 MAVO Produceren

4 MAVO Een product verkopen

4 MAVO Ontwikkelingslanden

4 MAVO De overheid

4 MAVO De arbeidsmarkt

Biologie

<inleidende tekst>

DNB Wie ben ik

DNB Cellen en organen

DNB Op weg naar Mars

DNB Milieu en jij

2H: Zintuigen: het oog

Engels

Apart from "stepping stones"  students will also do some work here. These modules can be English only or together with an other subject.

Project UK: land- en volken kennis (samen met aardrijkskunde)

Frans

Leerjaar 2 (h/v): Cocorico!

Grieks & Latijn

Grieks

Het thema van module 2 is toekomst. We beginnen bij de Griekse held Herakles , dan kijken we naar helden van nu, in film, game, boek of andere media, net wat jou interesseert. En tenslotte fantaseren we over de eigenschappen en prestaties van helden in de toekomst. Je kent de Griekse letters. Nu is het de bedoeling, dat je vlot Grieks leert lezen (hardop) en dat je ook weet wat er staat......

 

Latijn

We hebben nog geen idee waar Nederland in de toekomst deel van is: een verenigd Europa, een verenigd Westelijk Halfrond.....Bestaat Nederland nog wel? Hoe deden de Romeinen dat met dat steeds groter wordende rijk? Zal ons Nederlands nog meer verengelsen, zoals het Bataafs " geromaniseerd"  werd? We kijken naar Rome als centrum van de wereld en het Latijn als voertaal van die wereld. Veel woorden die je nu leert vind je terug in andere talen.

DNB:

Grieks: Op weg naar de toekomst (1-gymnasium)

Latijn: Op weg naar de toekomst (1-gymnasium)

Deze periode gaan we er vooral voor zorgen, dat de basis steviger wordt. Iedereen moet vlot Grieks kunnen lezen, voldoende parate woordkennis hebben en de grammatica goed kunnen toepassen bij het vertalen van een stukje Griekse tekst. Wat de cultuur betreft blijven we het verhaal van Herakles in het lesboek volgen.

Grieks: Grammatica en vertaalvaardigheid (1-gymnasium)

Iedereen heeft wel eens van de vreetpartijen gehoord tijdens eindeloze feesten bij de rijke Romeinen. Of die nu zo duurzaam waren is zeer de vraag. Tegelijkertijd werd het vlees van de in de arena gedode dieren na afloop aan de arme mensen uitgedeeld en dus niet verspild. In deze module gaan we samen een klein digitaal boekje maken, waarin we elkaar en de ouders een kijkje geven in de manier waarop de Romeinen met materialen, grondstoffen, vervoer etc. omgingen.

Latijn: Duurzaamheid bij de Romeinen (1-gymnasium)

Grieks: We ronden het verhaal van Herakles af en bestuderen een aantal mythologieverhalen waarin gereisd worden. Welke dat zijn overleggen jullie met de gymnasiasten van leerjaar 3, die aan de slag gaan met een mythologische escaperoom rond deze verhalen. Wat de taal betreft beheers je eind van het schooljaar genoeg Grieks om een kort verslag van een heldendaad van Herakles te kunnen lezen.

Latijn: We reizen met de Flavii van Rome naar Kreta en bestuderen het centrale plein in elke romeinse stad waar ook ter wereld: het forum. Wat de taal betreft beheers je eind van het schooljaar genoeg Latijn om  een eenvoudig brief van de Flavii uit Kreta aan het thuisfront te kunnen lezen.

  • Het arrangement Digitale lessen Ashram College is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2018-08-23 16:57:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld