Aardbevingen en tsunami's - v456

Aardbevingen en tsunami's - v456

Introductie

Deze opdracht gaat over oorzaken en gevolgen van aardbevingen. Niet alle aardbevingen zijn hetzelfde. De ene aardbeving merk je amper, de andere is rampzalig, met duizenden doden tot gevolg.

Hoe komt het dat aardbevingen onderling zo sterk kunnen verschillen en waarom heeft het ene land meer last van aardbevingen dan het andere? Dat gaan jullie onderzoeken in deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Aardbevingen en tsunami's - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-08 16:35:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Aarde" wordt het thema ''Aardbevingen en tsunami's" besproken. Aardbevingen ontstaan vaak doordat tektonische platen, die de aardkorst bedekken, tegen elkaar duwen, langs elkaar schuiven of onder elkaar duiken bij convergente, divergente en transforme plaatgrenzen. Deze bewegingen tussen platen, die soms schoksgewijs verlopen, leiden tot aardbevingen, zoals te zien is op locaties langs plaatranden waar de meeste aardbevingen plaatsvinden. Hoe zwaar een aardbeving is wordt gemeten op de schaal van richter, de hoeveelheid schade die een aardbeving aanricht wordt gemeten op de schaal van Mercalli. Aardbevingen kunnen zowel op het land als in zee plaatsvinden, waarbij een zeebeving of tsunami kan ontstaan. Een tsunami is een krachtige zeebeving die onverwachte overstromingen veroorzaakt langs de kust, vaak met snelheden tot 800-900 kilometer per uur. De aardbeving en tsunami die Japan in 2011 troffen, resulteerden in ernstige schade, en de combinatie van deze rampen met kerncentrales in aardbevingsgevoelige gebieden leidde tot kernsmelting en evacuatie van meer dan 200.000 mensen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardbeving, aardrijkskunde, arrangeerbaar, mercalli, plaatgrenzen, richter, stercollectie, tsunami, vwo456, zeebeving

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open