Aardbevingen en tsunami's - h45

Aardbevingen en tsunami's - h45

Introductie

Deze opdracht gaat over oorzaken en gevolgen van aardbevingen.
Niet alle aardbevingen zijn hetzelfde. Van sommige aardbevingen merk je nauwelijks iets, andere zijn rampzalig en maken duizenden slachtoffers.

Hoe komt het dat aardbevingen onderling zo sterk kunnen verschillen en waarom heeft het ene land meer last van aardbevingen dan het andere? Dat gaan jullie onderzoeken in deze opdracht.

Colofon

Het arrangement Aardbevingen en tsunami's - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-08 12:02:25
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde'' wordt het thema ''Aardbevingen en Tsunami's'' besproken. Tektonische platen bewegen met een snelheid van ongeveer 0-10 cm per jaar over het aardoppervlak. Aardbevingen treden op wanneer plaatgrenzen tegen elkaar aan komen en in verschillende richtingen bewegen. Tijdens dit proces bouwt zich spanning op tussen de platen, totdat deze spanning een punt bereikt waarop deze niet langer kan worden weerstaan, waarna een aardbeving plaatsvindt. Er zijn drie hoofdtypen plaatgrenzen waar aardbevingen kunnen optreden. Bij divergente plaatgrenzen bewegen de platen uit elkaar, wat leidt tot vulkanische activiteit en het ontstaan van nieuwe lithosfeer. Convergente plaatgrenzen bewegen naar elkaar toe, waarbij de ene plaat onder de andere schuift. Dit proces kan gebergtes en diepe troggen vormen. Transversale plaatgrenzen bewegen horizontaal langs elkaar, wat zijwaartse verschuivingen en aardbevingen kan veroorzaken. De intensiteit van een aardbeving wordt gemeten op de schaal van Richter, die loopt van 1 tot >10. Hoe hoger de magnitude, hoe groter de vrijgekomen energie en over het algemeen hoe ernstiger de gevolgen van de aardbeving. Wanneer een aardbeving plaatsvindt op de bodem van de oceaan kan er een tsunami plaatsvinden. Een tsunami is een reeks zeer grote oceaangolven die zich over grote afstanden verspreiden en aanzienlijke schade kunnen veroorzaken aan kustgebieden. Het is echter belangrijk op te merken dat tsunami's niet alleen door aardbevingen kunnen worden veroorzaakt. Andere gebeurtenissen, zoals het doorbreken van een stuwdam, kunnen ook tsunami's veroorzaken door plotselinge verschuivingen van grote hoeveelheden water.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardbevingen, aardrijkskunde, arrangeerbaar, convergent, divergent, hv45, platentektoniek, stercollectie, transversaal, tsunami

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - h45

https://maken.wikiwijs.nl/151069/Kennisbank_Aardrijkskunde___h45

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open