Aardverschuivingen - h45

Aardverschuivingen - h45

Introductie

Landschappen veranderen voortdurend onder invloed van verwering, erosie en transport van bodemmateriaal. Dat gaat meestal zo langzaam dat je er geen erg in hebt. Pas na verloop van jaren zie je dat er wel degelijk iets aan landschappen verandert.

Maar soms verandert een landschap plotseling als op een helling een grote hoeveelheid door verwering losgeraakt bodemmateriaal onder invloed van de zwaartekracht vaak met behulp van afstromend regenwater in beweging komt en naar beneden glijdt of valt. Dan is er sprake van een aardverschuiving.
Indien een aardverschuiving in bewoond gebied plaatsvindt, raken wegen en spoorlijnen afgesneden, worden huizen en andere gebouwen vernield en raken soms mensen bedolven. Vooral als er doden bij vallen, halen aardverschuivingen het nieuws.

In deze opdracht ga je ontdekken hoe aardverschuivingen ontstaan en welke rol menselijk ingrijpen in het landschap soms speelt.

Colofon

Het arrangement Aardverschuivingen - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-08 12:13:48
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Aarde'' wordt het thema ''Aardverschuivingen'' besproken. In Noord-Italië worden aardverschuivingen gebruikt als voorbeeld. Tijdens een aardverschuiving wordt er al snel een grote hoeveelheid materiaal, vaak vele duizenden tonnen, verplaatst. Dit is aanzienlijk meer dan de kleine hoeveelheden materiaal die bij erosie worden verplaatst. Er zijn verschillende soorten aardverschuivingen, waaronder debris flows, landverschuivingen en vallend gesteente. Mensen kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op aardverschuivingen, bijvoorbeeld door ontbossing. Ontbossing kan leiden tot een verminderde stabiliteit van de bodem, doordat de wortels van bomen en vegetatie niet langer de bodem stevig bij elkaar houden. Hierdoor wordt de bodem kwetsbaarder en kan het materiaal gemakkelijker verschuiven tijdens een aardverschuiving. Het begrijpen van aardverschuivingen en de factoren die bijdragen aan hun ontstaan is van groot belang voor risicobeheer en preventieve maatregelen. Het nemen van maatregelen zoals het behouden van vegetatie, het implementeren van beheersystemen voor waterafvoer en het volgen van bouwvoorschriften op hellingen kunnen allemaal helpen om het risico op aardverschuivingen te verminderen.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Systeem aarde; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, aardverschuiving, arrangeerbaar, debris flow, hv45, landslide, ontbossing, stercollectie, vallend gesteende

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open