Enquêtes maken

Enquêtes maken

Enquêtes maken

Als je onderzoek doet wil je allerlei zaken weten. Hiervoor kun je zaken testen maar je kunt er ook naar vragen.
Voor het eerste is bijvoorbeeld de kwaliteit, van je grondstoffen voor de productie van staal, te meten. Je kunt eisen van een fabrikant dat je grondstoffen aan bepaald gewicht, reinheid of percentage ijzererts moeten bevatten. Dit is dan in een laboratorium te testen en heel exact vast te leggen. Hierdoor kun je de productie aanpassen en soms stilleggen.
Maar wat nu wanneer we geen ‘vast’ en ‘tastbaar’ iets willen meten. Hoe gaan we om met meningen en gevoel die gebruikers hebben bij een smartphone die na 3 uur leeg is maar die wel een ‘coole’ oogbesturing heeft. Gooien we dit apparaat dan weg? En waarom dan? En is er iets wat er verbeterd kan worden waardoor de gebruiker wel tevreden is met de smartphone?

Zo zie je maar weer dat een onderzoek niet alleen antwoorden geeft op veel vragen maar zelf ook een heleboel vragen genereert. En wanneer je hier over nadenkt dan is dit ook logisch. De maatschappij verandert voortdurend en de behoeften veranderen mee. In 1960 waren 3 tv-kanalen voor een zwart/wit televisie ruim voldoende en vonden we het heel normaal dat je 15 minuten moest wachten eer er een beeld te zien was. Tegenwoordig zijn dit waarden die totaal niet meer acceptabel zijn.
Maar hieruit halen we weer de vraag: “Hoe kan dit?”
Zijn wij als mens in de afgelopen 50 jaar zo verandert? Nee we lopen nog steeds op 2 benen en we gebruiken onze handen om handelingen te doen zoals eten, werken en noem maar op. De kwaliteit van veel onderdelen uit die oude televisie zijn ook nu nog prima en zullen zo te gebruiken zijn. Maar onze mening en beleving zijn wel heel erg verandert. En nu zijn we weer terug bij het begin van deze inleiding. Hoe meten we deze zaken dan?

Met behulp van een enquête!

Colofon

Het arrangement Enquêtes maken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Patrick Oosterhuis
Laatst gewijzigd
2017-07-18 19:14:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open