Verstedelijking - h45

Verstedelijking - h45

Introductie

Sinds enkele jaren leven er wereldwijd meer mensen in de stad dan daarbuiten. Vooral in landen als Angola, Brazilië en China, waar men buiten de stad vaak in armoede leeft, trekken mensen vooral de laatste halve eeuw naar de stad. Meestal in de hoop er een beter bestaan te kunnen opbouwen. Welvarende steden als New York en Londen hebben al veel eerder hun grote bevolkingstoename gehad. Ze hebben nog steeds hun aantrekkingskracht, maar er trekken toch ook weer veel mensen uit de stad weg. 

Waar komt die aantrekkingskracht van steden vandaan en waarom denken mensen (arm en rijk) er een beter leven te kunnen opbouwen? Wat zijn de gevolgen van de grote toestroom van mensen naar steden en wat is er nodig om deze toestroom in goede banen te leiden?

Het is bij deze opdracht belangrijk dat je kennis hebt genomen van de wereld-systeemtheorie die op basis van economische indicatoren de wereld indeelt in een wereldsysteem met een centrum, periferie en semi-periferie.

Colofon

Het arrangement Verstedelijking - h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-01-31 15:30:05
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor HAVO leerjaar 4 & 5. In het domein "Wereld'' wordt het thema ''Verstedelijking'' besproken. New York, ook wel bekend als "the city that never sleeps", is de grootste stad van de Verenigde Staten. Het is een bruisende metropool met verschillende gerenommeerde universiteiten en een bloeiende kenniseconomie. In de periode van 1960 tot ongeveer 1975 vond er suburbanisatie plaats in de VS, en dit had ook zijn impact op New York. De bevolking groeide snel, waardoor omliggende steden begonnen te bouwen om de stedelingen te huisvesten die geen plaats meer vonden in New York of de hoge kosten ervan niet konden veroorloven. Luanda is een stad die zich kenmerkt door opkomende welvaart. Door de gunstige ligging aan de Atlantische Oceaan is het de belangrijkste zeehaven van Angola. Luanda heeft diverse industrieën en een bloeiende economie. Shanghai, de grootste stad van China, heeft net als New York uitstekende bereikbaarheid. Het beschikt over een modern wegennetwerk, een uitgebreid metronetwerk, twee moderne vliegvelden en een belangrijke haven voor goederentransport. Het onderwijssysteem in Shanghai is van hoge kwaliteit, waardoor er veel hoogopgeleide mensen op de arbeidsmarkt komen. Ondanks deze successen staan grote steden in China, waaronder Shanghai, voor aanzienlijke uitdagingen. Het inwoneraantal van Shanghai is verdubbeld sinds het jaar 2000, wat leidt tot druk op de stad. Het vinden van voldoende en kwalitatief goede woningen is altijd al een probleem geweest in Shanghai. Daarnaast kampt de stad met infrastructuurproblemen, zoals een tekort aan goede wegen en transportmogelijkheden. Bovendien heeft de stad te maken met een hoge demografische druk, waarbij de vraag naar voorzieningen en diensten de capaciteit van de stad overstijgt.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, demografische druk, hv45, luanda, new york, shanghai, stercollectie, verstedelijking

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open