Gedragseconomie en Financiele redzaamheid

Gedragseconomie en Financiele redzaamheid

Home: Wat is gedragseconomie?

Gedragseconomie:

 

Voordat de gedragseconomie ontstond dachten de economen dat mensen verstandige keuzes maakten aan de hand van kennis, informatie en verantwoorde argumenten (rationeel). Op basis van  deze argumenten zouden mensen hun handelen aanpassen.

Maar het bleek helemaal niet zo simpel neem bijvoorbeeld het snoepen: In de ochtend maak je een planning om je laatste 5 euro niet uit te geven aan snoepgoed maar te sparen. Op school kom je in de kantine terecht en geeft je 5 euro toch aan snoepgoed. Hoe kan dit en waarom handelen mensen zo? Dit heeft volgens de gedragseconomie te maken met emoties, toeval en luiheid. Zo kan het zijn dat je na een moeilijke toets je emoties weg wilt snoepen of je kan niet om de plaatjes heen van de kantinewinkel.

Omdat mensen toch niet altijd door emoties, toeval en luiheid juist (economisch) handelen wordt vaak het gedrag beïnvloed door bedrijven, overheid en omgeving.

Als je uitzoekt hoe mensen vaak handelen en in welke omstandigheden noemen we dat een patroon of systematisch handelen. Dat onderzoekt men om er achter te komen hoe we mensen kunnen beïnvloeden toch de juiste keuzes te maken. De overheid doet dit maar ook de winkelier waar je dagelijks je boodschappen doet.

Door jullie informatie te geven over verstandig budgetteren en inzicht te geven waarom je zo handelt, probeer ik jullie handvatten aan te reiken om uiteindelijk je financieel redzaamheid te verbeteren.

Veel plezier met de opdrachten!

Colofon

Het arrangement Gedragseconomie en Financiele redzaamheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
aicha saghiri Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-05-12 14:48:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Leertaak 1: Kennisclip Financiele educatie
https://youtu.be/-GjsrLCmkJc
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Geld in je portemonnee of geld op de bank?

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open