Reeks van Fibonacci

Reeks van Fibonacci

Fibonacci

Fibonacci 1170 - 1250
Fibonacci 1170 - 1250

Leonardo van Pisa, alias "Fibonacci". Zijn vader was handelsreiziger, en zo krijgt Leonardo zijn opleiding in Noord-Afrika. Zij waren weer familie van de familie Bonacci waar zijn "bijnaam" vandaan komt. Een bewijs dat hij deze naam voor zich zelf gebruikte is er echter niet. Op reis in Noord-Afrika leert hij veel van de Arabische wiskunde. Hij boeken met wiskundige kennis welke meteen toepasbaar was, dit maakte hem populair.

In zijn eerste boek Liber Abaci - Boek van berekeningen (1202 en herzien in 1228), beschreef hij het Hindoe-Arabische systeem: negen cijfers, "nul" en het positiestelsel. Vervolgens geeft hij beschouwing van praktische problemen. Ook het oplossen van stelsels lineaire vergelijkingen en meetkundige verklaring voor oplossen van kwadratische vergelijking komen aan bod.

In een ander boek van zijn hand Liber Quadratum (1225) - Boek over kwadraten, beschrijft hij hoe verschillende soorten vergelijkingen en kwadraten opgelost dienen te worden op voorwaarde van gehele getallen als oplossing: zoektocht naar Pyhtagoreïsche drietallen als 32 +42 = 52 Ook loopt hij in het boek vooruit op en wijst in de richting van de werken van Fermat en Euler, ruim 400 jaar later.

Leonardo wordt algemeen beschouwd als de eerste westerse wiskundige die eigen werk publiceerde na de Griekse oudheid. 

Colofon

Het arrangement Reeks van Fibonacci is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Martijn Schouw Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-07-02 17:24:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Relatie tussen getalsystemen en vlakke meetkunde
Leerniveau
HAVO 3;
Leerinhoud en doelen
Eigenschappen getallen; Getalrelaties; Rekenen/wiskunde; Rekenen in de meetkunde; Getallen en variabelen; Getallen, getalsystemen en -relaties;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Opgaven reeks van Fibonacci

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Versie 2.1 (NL)

Versie 3.0 bèta

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open