Angola, Brazilië en Portugal onder de democratische loep - v456

Angola, Brazilië en Portugal onder de democratische loep - v456

Introductie

Stel, je moet - om welke reden dan ook - verhuizen naar een Portugees sprekend land. Je hebt de keuze uit drie landen: Angola, Brazilië of Portugal.
Er zijn natuurlijk allerlei redenen om voor een land te kiezen, maar nu let je vooral op de levensomstandigheden en de invloed daarop van de kwaliteit van het landsbestuur.

In deze opdracht onderzoek je in welk van genoemde drie landen je zou willen wonen.

Colofon

Het arrangement Angola, Brazilië en Portugal onder de democratische loep - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-17 12:11:06
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Angola, Brazilië en Portugal onder de democratische loep" besproken. In dit onderdeel wordt er gesproken over het democratisch gehalte van de drie landen. De drie landen hebben veel gemeen; ze hadden ooit allemaal het zelfde bestuur; Portugal. Brazilië werd onafhankelijk in 1822, Angola pas in 1975. Ondanks dat de landen veel gegroeid zijn is er nog vooruit gang te boeken. Mensenrechten worden geschonden in Angola, Brazilië en Portugal, waarbij mensenrechtenactivisten in Angola worden geïntimideerd en aangevallen. Braziliaanse activisten voor inheemse en LGBTIA-rechten lopen gevaar. In Portugal zijn het met name Roma en mensen met een Afrikaans uiterlijk worden gediscrimineerd. In Angola zijn er problemen met eerlijke registratie en respect voor politieke diversiteit. In Brazilië riep een politieke afzettingsprocedure twijfels op over eerlijkheid en motieven. In Portugal laten kiezersvoorkeuren zien dat de president een belangrijke rol speelt bij het controleren van de regering en wetgeving voor een evenwichtige democratie.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Burgerschap; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, angola, arrangeerbaar, brazilie, democratie, mensenrechten, portugal, rechten schending, stercollectie, vwo456
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open