Healthy Ageing

Healthy Ageing

Inleiding

De Nederlander wordt gemiddeld steeds ouder. Maar een stijgende levensverwachting betekent niet automatisch ook meer gezonde levensjaren. Om ervoor te zorgen dat die extra levensjaren ook in goede gezondheid doorgebracht kunnen worden, hebben veel kennisinstellingen in Noord-Nederland (RUG, UMCG, Hanzehogeschool, ROC’s) de handen in elkaar geslagen: het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN). Samen werken ze aan het ontwikkelen van meer kennis over Healthy Ageing: gezond en actief ouder worden. JIJ gaat daar ook aan meewerken!

 

Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint al bij de bevruchting: ouders die hun genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico’s en kansen voor een gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven. Levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren beïnvloeden de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig. Daarbij gaat het om antwoord vinden op vragen als: Hoe kunnen we de gevolgen van chronische ziekten voorkomen? Hoe kunnen we het welbevinden en welzijn van ouderen verhogen? Hoe kunnen we tot op hoge leeftijd naar tevredenheid participeren in de samenleving en op de arbeidsmarkt?

Het Noorderpoort wil graag meedenken over bovenstaande vragen.

Verwachtingen

 

         Wat ga JIJ doen aan Healthy Ageing?

 

Het project Healthy Ageing bestaat uit vier activiteiten/doelen die je in de loop van het eerste jaar gaat doen:

1             Beeldvorming van de doelgroep ouderen doormiddel van een tijdschrift voor ouderen.

2             Inzicht in de zorgbehoefte door het buddyproject

3             Inzicht in de zorgbehoefte door het buddyproject

4             Het presenteren van je ervaringen tijdens het buddyproject en het ontwikkelen van een spel voor de doelgroep.

 

Door dit project kom je in contact met ouderen, ontdek je wat ouderen bezig houdt, wat zij nodig hebben en krijg je een goed beeld van de ouderenzorg. Daarnaast krijg je steeds meer theoretische kennis over de oudere en kan je deze kennis inzetten in de praktijk.

In deze WIKI staat meer informatie over het project Healthy Ageing en de activiteiten waaraan jij gaat deelnemen.

Er is een opstart college waarin je alle informatie door de docent krijgt uitgelegd. Daarna worden er groepen gemaakt en ga je aan de slag met het ontwikkelen van een tijdschrift. Ook ga je individueel opzoek naar een buddy, in de lessen is er de mogelijkheid om ( eventueel ) buddy`s te wisselen en elkaar tips te geven.

Ter inspiratie

 

Verantwoording

Healthy Ageing is een onderdeel van levens- en loopbaanlijn.

Beoordeling

In periode 1 maak je samen met je groep een tijdschrift voor de doelgroep ouderen. Ieder groepje maakt een tijdschrift. Het groepje met het mooiste tijdschrift komt in aanmerking voor een kleine prijs. Voor het beoordelen van elkaars tijdschrift maak je gebruik van de beoordelingslijst tijdschrift voor ouderen.

In periode 2 en 3 begeleid je een ouderen, ook wel je buddy genoemd. Voor dit project wordt een afsprakenformulier en een urenregistratieformulier gebruikt. Na het invullen en de ondertekening bewaar je deze formulieren in je portfolio. Je buddy krijgt ook een kopie den afsprakenformulier. Door dit formulier te ondertekenen conformeren de deelnemers (student en buddy) zich aan de gemaakte afspraken.

Het buddyproject wordt afgerond door het geven van een presentatie over je ervaringen die je hebt opgedaan. Het doel van deze presentatie is dat je bewust wordt van je eigen leerproces. Daarnaast is het belangrijk dat je je een beeld hebt gevormd van de ouderen en het belang van gezond ouder worden.

De presentatie ga je individueel geven, de criteria staan in het beoordelingsformulier.

 

Lesinhoud P1

Planning P1

Lesweek
Invulling
Opdracht

1

Inleiding periode

 

Info over gezond ouder worden ( brainstorm over ouder worden wat heb je dan nodig, wat gebeurd er in je leven en je lijf? )

 

Groepjes maken

 

Grappig filmpje ouderen van tegenwoordig. Intro ouderenzorg

1. Wat is de opdracht?

Maak een tijdschrift aan de hand van de 8 punten in jullie handleiding om kennis te maken met de doelgroep ouderen om zo hun zorgbehoeften in te kunnen schatten.

Alle belangrijke punten m.b.t. de opdracht (handleiding). Groepjes maken d.m.v. nummers!

2. Wie zijn ouderen.

(ouderenzorg interpolis) Energizer: memory ouderen??

3. Wat houdt ouderenzorg in?

stagiaire in ouderenzorg

Mogelijkheid in week 1t/m 3 gastsprekers regelen.

 

2

 

WMO uitleg

Tijdschriften mee nemen en laten brainstormen over hoe ze willen dat het tijdschrift er uit komt te zien.

Intro

Koefnoen

3

Uitleg buddyproject periode 2

Wet langdurige zorg uitleg

 

Intro: Geer en Goor

4

Welke zorgtechnologie is er nu mogelijk voor ouderen?

Zorgrobot Zora

Hulpmiddelen zie google.

5

Complementaire zorg mogelijkheden

 

6

Wat is eenzaamheid en hoe hier mee om te gaan?

 

film

 

5 min

7

Lijst met activiteiten in de buurt van Groningen.

 

film

dansen met ouderen, balspel, zingen

rolstoel salsa,

8

Tijd voor   bonus artikelen/vormgeving.

 

 

9

Beoordelen van elkaars tijdschrift

 

10 toetsweek

Herkans in de toetsweek

 

Lesweek 1

 Introductie ouderenzorg  Het huis uit?  Studenten mijden ouderenzorg

 

Tijdens deze les ga je met elkaar brainstromen over gezond ouder worden. Wat heb je nodig als oudere en wat gebeurd er in je leven en met je lijf? Voor de brainstromsessie kun je de samen met je klas gebruik maken van bovenstaande video's.

Daarnaast maak je een start met de opdracht. Hiervoor maken jullie groepjes van maximaal 4 personen. Met je groep maak je een tijdschrift om kennis te maken met de doelgroep ouderen om zo hun zorgbehoeften in te kunnen schatten. Gebruik hierbij onderstaande opdracht.

 

 

Lesweek 2

Tijdens deze les ben je bezig met verkrijgen van kennis/informatie over de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Je neemt met je groep een aantal tijdschriften mee en gaat met elkaar brainstormen over hoe jullie willen dat het tijdschrift er uit komt te zien.

 

 

Lesweek 3

Tijdens deze les krijg je uitleg over de wet langdurige zorg en indien nodig (Groningen) uitleg over het buddyproject periode 2. Voor informatie over het buddyproject zie Lesinhoud periode 2.

Afbeeldingsresultaat voor buddyproject

 

 

Lesweek 4

Welke zorgtechnologie is er nu mogelijk voor ouderen? Aan de hand van de reportage "Dit is de dag" wordt dit besproken tijdens de les.

Dit is de dag
reportage (35 min.)

Lesweek 5

Complementaire zorg

 

Lesweek 6

Wat is eenzaamheid en hoe hier mee om te gaan?

 

Lesweek 7

Welke activiteiten voor ouderen worden er georganiseerd in de buurt van je woonomgeving, school? Denk aan dansen met ouderen, balspel, zingen, rolstoel salsa enz.
 

 

 
 

 

Lesweek 8

Nadere invulling volgt nog!

Lesweek 9

Tijdens deze les ga je aan de hand van het beoordelingsformulier tijdschrift voor ouderen elkaars tijdschrift beoordelen. Daarna wordt het besproken met de docent.

Lesinhoud P2

Buddyproject

Het buddyproject is bedoeld om je aan het begin van de opleiding kennis te laten maken met een aantal algemene aspecten uit je toekomstige beroepspraktijk. Je gaat in deze periode negen keer drie uur iets indernemen met je buddy.

Het buddyprject heeft de volgende betekenis voor jou:

  • Je maakt kennis met een vorm van zorg- en/of dienstverlenende beroepspraktijk;
  • Je leert de leef- en belevingswereld van mensen met een hulpvraag kennen;
  • Je ontdekt wat er komt kijken bij het aangaan en onderhouden van een min of meer professionele relatie;
  • Je leert o mte gaan met mensen die hulp nodig hebben en in te gaan op de hulpvraag;
  • Je ontwikkelt alvast sociale en communicatieve vaardigheden;
  • Je ontdekt je eigen sterke en minder sterke kanten binnen een praktijksituatie.

Zo leg je een belangrijke basis voor een goede beroepshouding als verpleegkundige , waar je bij de eerste stage veel aan kunt hebben.

De hulpvrager

Gedurende Healthy Ageing kijk je in je eigen kring (buurt, kennissen of familie) of er iemand is die én zorg nodig heeft en geschikt is om gekoppeld te worden an een buddy, een klasgenoot van je. Denk hierbij aan (over) grootouders, ooms en tantes, maar ook je buurvrouw. Overleg met je Healthy Ageing begeleider of iemand geschikt is.

Wanneer je een geschikt iemand hebt gevonden ga je vragen of diegene wel geholpen wil worden en waar er behoefte aan is. Dat kan variëren van zo nu en dan gezelschap krijgen, samen boodschappen doen, een uitje maken, samen koken en/of eten enz. Het gaat hierbij duidelijk om informele zorg, dus geen taken als iemand wassen, medicijnen verstrekken of verbanden wisselen. Helpen bij bijvoorbeeld steunkousen mag natuurlijk weer wel.

 

 

Lesinhoud P3

Voor deze periode geldt hetzelfde als voor periode 2.

Lesinhoud P4

In periode 4 kom je terug op school voor lessen Healthy Ageing. Je hebt in periode 2 en 3 tijd doorgebracht met je buddy. In de komende periode ronden we het buddyproject af door een presentatie te geven over je ervaringen die je hebt opgedaan. Daarnaast ga je in groepjes een spel ontwikkelen die je kunt gebruiken op je toekomstige stage. Zie opdracht hieronder.

Het doel van de presentatie is dat je bewust wordt van je eigen leerproces. Daarnaast is het belangrijk dat je je een beeld hebt gevormd van de ouderen en het belang van gezond ouder worden.

De presentatie ga je individueel geven, hieronder staan de criteria in een beoordelingsformulier:

  • Individueel
  • Tijd tussen 05-10 min
  • 2 studenten per les
  • Tijd over voor het spel ontwikkelen.

 

Bronnen

  • Het arrangement Healthy Ageing is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    teamvp nw
    Laatst gewijzigd
    2019-09-19 13:28:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Healthy Ageing
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Dit is de dag
    http://www.npo.nl/dit-is-de-dag-reportage/23-09-2014/VPWON_1230964
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    teamvp nw. (2016).

    Healthy Ageing 2016

    https://maken.wikiwijs.nl/81172/Healthy_Ageing_2016

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.