Healthy Ageing

Healthy Ageing

Inleiding

De Nederlander wordt gemiddeld steeds ouder. Maar een stijgende levensverwachting betekent niet automatisch ook meer gezonde levensjaren. Om ervoor te zorgen dat die extra levensjaren ook in goede gezondheid doorgebracht kunnen worden, hebben veel kennisinstellingen in Noord-Nederland (RUG, UMCG, Hanzehogeschool, ROC’s) de handen in elkaar geslagen: het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN). Samen werken ze aan het ontwikkelen van meer kennis over Healthy Ageing: gezond en actief ouder worden. JIJ gaat daar ook aan meewerken!

 

Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint al bij de bevruchting: ouders die hun genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico’s en kansen voor een gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven. Levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren beïnvloeden de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig. Daarbij gaat het om antwoord vinden op vragen als: Hoe kunnen we de gevolgen van chronische ziekten voorkomen? Hoe kunnen we het welbevinden en welzijn van ouderen verhogen? Hoe kunnen we tot op hoge leeftijd naar tevredenheid participeren in de samenleving en op de arbeidsmarkt?

Het Noorderpoort wil graag meedenken over bovenstaande vragen.

Verwachtingen

 

         Wat ga JIJ doen aan Healthy Ageing?

 

Het project Healthy Ageing bestaat uit vier activiteiten/doelen die je in de loop van het eerste jaar gaat doen:

1             Beeldvorming van de doelgroep ouderen doormiddel van een tijdschrift voor ouderen.

2             Inzicht in de zorgbehoefte door het buddyproject

3             Inzicht in de zorgbehoefte door het buddyproject

4             Het presenteren van je ervaringen tijdens het buddyproject en het ontwikkelen van een spel voor de doelgroep.

 

Door dit project kom je in contact met ouderen, ontdek je wat ouderen bezig houdt, wat zij nodig hebben en krijg je een goed beeld van de ouderenzorg. Daarnaast krijg je steeds meer theoretische kennis over de oudere en kan je deze kennis inzetten in de praktijk.

In deze WIKI staat meer informatie over het project Healthy Ageing en de activiteiten waaraan jij gaat deelnemen.

Er is een opstart college waarin je alle informatie door de docent krijgt uitgelegd. Daarna worden er groepen gemaakt en ga je aan de slag met het ontwikkelen van een tijdschrift. Ook ga je individueel opzoek naar een buddy, in de lessen is er de mogelijkheid om ( eventueel ) buddy`s te wisselen en elkaar tips te geven.

Ter inspiratie

 

Verantwoording

Healthy Ageing is een onderdeel van levens- en loopbaanlijn.

Beoordeling

In periode 1 maak je samen met je groep een tijdschrift voor de doelgroep ouderen. Ieder groepje maakt een tijdschrift. Het groepje met het mooiste tijdschrift komt in aanmerking voor een kleine prijs. Voor het beoordelen van elkaars tijdschrift maak je gebruik van de beoordelingslijst tijdschrift voor ouderen.

In periode 2 en 3 begeleid je een ouderen, ook wel je buddy genoemd. Voor dit project wordt een afsprakenformulier en een urenregistratieformulier gebruikt. Na het invullen en de ondertekening bewaar je deze formulieren in je portfolio. Je buddy krijgt ook een kopie den afsprakenformulier. Door dit formulier te ondertekenen conformeren de deelnemers (student en buddy) zich aan de gemaakte afspraken.

Het buddyproject wordt afgerond door het geven van een presentatie over je ervaringen die je hebt opgedaan. Het doel van deze presentatie is dat je bewust wordt van je eigen leerproces. Daarnaast is het belangrijk dat je je een beeld hebt gevormd van de ouderen en het belang van gezond ouder worden.

De presentatie ga je individueel geven, de criteria staan in het beoordelingsformulier.

 

Beoordelingslijst + criteria: "Tijdschrift voor ouderen"

Open bestand Individueel afsprakenformulier Begeleiden bij activiteiten

Open bestand Urenverantwoording Buddy

Open bestand Opzet logboek buddyproject

Lesinhoud P1

Planning P1

Lesweek
Invulling
Opdracht

1

Inleiding periode

 

Info over gezond ouder worden ( brainstorm over ouder worden wat heb je dan nodig, wat gebeurd er in je leven en je lijf? )

 

Groepjes maken

 

Grappig filmpje ouderen van tegenwoordig. Intro ouderenzorg

1. Wat is de opdracht?

Maak een tijdschrift aan de hand van de 8 punten in jullie handleiding om kennis te maken met de doelgroep ouderen om zo hun zorgbehoeften in te kunnen schatten.

Alle belangrijke punten m.b.t. de opdracht (handleiding). Groepjes maken d.m.v. nummers!

2. Wie zijn ouderen.

(ouderenzorg interpolis) Energizer: memory ouderen??

3. Wat houdt ouderenzorg in?

stagiaire in ouderenzorg

Mogelijkheid in week 1t/m 3 gastsprekers regelen.

 

2

 

WMO uitleg

Tijdschriften mee nemen en laten brainstormen over hoe ze willen dat het tijdschrift er uit komt te zien.

Intro

Koefnoen

3

Uitleg buddyproject periode 2

Wet langdurige zorg uitleg

 

Intro: Geer en Goor

4

Welke zorgtechnologie is er nu mogelijk voor ouderen?

Zorgrobot Zora

Hulpmiddelen zie google.

5

Complementaire zorg mogelijkheden

 

6

Wat is eenzaamheid en hoe hier mee om te gaan?

 

film

 

5 min

7

Lijst met activiteiten in de buurt van Groningen.

 

film

dansen met ouderen, balspel, zingen

rolstoel salsa,

8

Tijd voor   bonus artikelen/vormgeving.

 

 

9

Beoordelen van elkaars tijdschrift

 

10 toetsweek

Herkans in de toetsweek

 

Lesweek 1

 Introductie ouderenzorg  Het huis uit?  Studenten mijden ouderenzorg

 

Tijdens deze les ga je met elkaar brainstromen over gezond ouder worden. Wat heb je nodig als oudere en wat gebeurd er in je leven en met je lijf? Voor de brainstromsessie kun je de samen met je klas gebruik maken van bovenstaande video's.

Daarnaast maak je een start met de opdracht. Hiervoor maken jullie groepjes van maximaal 4 personen. Met je groep maak je een tijdschrift om kennis te maken met de doelgroep ouderen om zo hun zorgbehoeften in te kunnen schatten. Gebruik hierbij onderstaande opdracht.

 

 

Open bestand Opdracht tijdschrift ouderen

Open bestand Powerpoint les 1

Lesweek 2

Tijdens deze les ben je bezig met verkrijgen van kennis/informatie over de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Je neemt met je groep een aantal tijdschriften mee en gaat met elkaar brainstormen over hoe jullie willen dat het tijdschrift er uit komt te zien.

 

 

Open bestand Powerpoint les 2 en 3

Lesweek 3

Tijdens deze les krijg je uitleg over de wet langdurige zorg en indien nodig (Groningen) uitleg over het buddyproject periode 2. Voor informatie over het buddyproject zie Lesinhoud periode 2.

Afbeeldingsresultaat voor buddyproject

 

 

Lesweek 4

Welke zorgtechnologie is er nu mogelijk voor ouderen? Aan de hand van de reportage "Dit is de dag" wordt dit besproken tijdens de les.

Dit is de dag
reportage (35 min.)

Lesweek 5

Complementaire zorg

 

Open bestand Complementaire zorg

Lesweek 6

Wat is eenzaamheid en hoe hier mee om te gaan?

 

Lesweek 7

Welke activiteiten voor ouderen worden er georganiseerd in de buurt van je woonomgeving, school? Denk aan dansen met ouderen, balspel, zingen, rolstoel salsa enz.
 

 

 
 

 

Lesweek 8

Nadere invulling volgt nog!

Lesweek 9

Tijdens deze les ga je aan de hand van het beoordelingsformulier tijdschrift voor ouderen elkaars tijdschrift beoordelen. Daarna wordt het besproken met de docent.

Lesinhoud P2

Buddyproject

Het buddyproject is bedoeld om je aan het begin van de opleiding kennis te laten maken met een aantal algemene aspecten uit je toekomstige beroepspraktijk. Je gaat in deze periode negen keer drie uur iets indernemen met je buddy.

Het buddyprject heeft de volgende betekenis voor jou:

  • Je maakt kennis met een vorm van zorg- en/of dienstverlenende beroepspraktijk;
  • Je leert de leef- en belevingswereld van mensen met een hulpvraag kennen;
  • Je ontdekt wat er komt kijken bij het aangaan en onderhouden van een min of meer professionele relatie;
  • Je leert o mte gaan met mensen die hulp nodig hebben en in te gaan op de hulpvraag;
  • Je ontwikkelt alvast sociale en communicatieve vaardigheden;
  • Je ontdekt je eigen sterke en minder sterke kanten binnen een praktijksituatie.

Zo leg je een belangrijke basis voor een goede beroepshouding als verpleegkundige , waar je bij de eerste stage veel aan kunt hebben.

De hulpvrager

Gedurende Healthy Ageing kijk je in je eigen kring (buurt, kennissen of familie) of er iemand is die én zorg nodig heeft en geschikt is om gekoppeld te worden an een buddy, een klasgenoot van je. Denk hierbij aan (over) grootouders, ooms en tantes, maar ook je buurvrouw. Overleg met je Healthy Ageing begeleider of iemand geschikt is.

Wanneer je een geschikt iemand hebt gevonden ga je vragen of diegene wel geholpen wil worden en waar er behoefte aan is. Dat kan variëren van zo nu en dan gezelschap krijgen, samen boodschappen doen, een uitje maken, samen koken en/of eten enz. Het gaat hierbij duidelijk om informele zorg, dus geen taken als iemand wassen, medicijnen verstrekken of verbanden wisselen. Helpen bij bijvoorbeeld steunkousen mag natuurlijk weer wel.

 

 

Open bestand Periode 2 Healthy Ageing

Lesinhoud P3

Voor deze periode geldt hetzelfde als voor periode 2.

Open bestand Opdracht voor periode 3

Lesinhoud P4

In periode 4 kom je terug op school voor lessen Healthy Ageing. Je hebt in periode 2 en 3 tijd doorgebracht met je buddy. In de komende periode ronden we het buddyproject af door een presentatie te geven over je ervaringen die je hebt opgedaan. Daarnaast ga je in groepjes een spel ontwikkelen die je kunt gebruiken op je toekomstige stage. Zie opdracht hieronder.

Het doel van de presentatie is dat je bewust wordt van je eigen leerproces. Daarnaast is het belangrijk dat je je een beeld hebt gevormd van de ouderen en het belang van gezond ouder worden.

De presentatie ga je individueel geven, hieronder staan de criteria in een beoordelingsformulier:

  • Individueel
  • Tijd tussen 05-10 min
  • 2 studenten per les
  • Tijd over voor het spel ontwikkelen.

 

Open bestand Beoordelingsformulier presentatie

Open bestand Opdracht ontwikkeling spel voor ouderen

Bronnen