Smartphonegebruik in de les - maak van de nood een deugd
Smartphonegebruik in de les - maak van de nood een deugd
Cijfers
De gemiddelde smartphonegebruiker unlockt zijn telefoon zo’n 80 keer per dag.
9 op de 10 docenten (91%) staat smartphones toe tijdens de les. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vodafone (juli 2016). Bijna driekwart van de docenten ziet toekomst in de toepassing van technologie in de les.
Docenten staan vooral smartphones toe in de les als deze worden gebruikt voor specifieke onderwijsdoeleinden (88 %), bijvoorbeeld bij het zoeken naar informatie, verbreding en verdieping zoeken in filmpjes op youtube over het onderwerp of het creëren van interactie (bv. Met Kahoot).
Een kleine groep docenten (7%) staat smartphones ook toe als deze niet voor het onderwijs worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het geconcentreerd werken , zonder afleiding van klasgenoten, met muziek op de achtergrond. Bijna een derde (30%) van alle docenten deelt een WhatsApp-groep met leerlingen.
Bijna driekwart (72%) van de docenten ziet het als zijn verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van mobiele en technologische ontwikkelingen en wil leerlingen voorbereiden op een toekomst, waarin mobiele toepassingen onderdeel zijn van alledaags leven.
De nadelen van smartphones in de les voor de leerling
Het leidt snel af
Smartphones verhogen de motivatie, maar ze hebben niet alleen maar positieve effecten voor de les. Verwijst de docent in de les naar de smartphone, voor verdieping, dan komen de leerlingen onmiddellijk alle appjes, facebookberichten en andere digitaal nieuws onder ogen. Deze berichtjes knipperen om aandacht. Het valt niet mee voor de leerling om dergelijke berichten te negeren. Geregeld wordt eerst even gekeken naar de toegezonden foto's en tweets, voor de leerling terugstapt in de les. Dit gebeurt niet alleen bij lesmomenten waarbij de docent aanmoedigt om op de smartphones te kijken. Ook op andere lesmomenten trillen en beepen de mobieltjes in de zakken, handen en op tafel bij de leerling. De telefoon vraagt om aandacht. De telefoon wint geregeld de strijd om aandacht.
Cijfers stijgen wanneer smartphones niet worden gebruikt op school
Onderzoek aan de London School of economics in Engeland heeft dat laten zien. Deze onderzoekers noemen ook de afleiding als een groot nadeel van het gebruik van mobiele telefoons in het klaslokaal.
Straling
Straling van mobiele telefoons is slecht voor de gezondheid. Een mobiele telefoon zoekt ongeveer 350.000 keer per dag contact met een zendmast. Dit gebeurt via elektromagnetische straling. Hoe meer telefoons er gebruikt worden hoe groter deze straling wordt in het klaslokaal. De meningen zijn nogal verdeeld, binnen de media, of deze straling direct tot gezondheidsklachten kan leiden. De Raad van Europa adviseert echter uit voorzorg aan overheden om maatregelen te nemen om de blootstelling van kinderen en jongeren aan straling te verminderen (sinds 2011). Een van hun adviezen is ook om het gebruik van mobiele telefoons in scholen streng te reguleren.
Cyberpesten
Smartphones in en buiten de les, hebben nogal een greep op mensen, op jongeren, op leerlingen. De smartphone kan een heleboel gemak opleveren, contact, gezelligheid, afleiding, muziek. Maar met smartphonegebruik gaan ook nadelen gepaard. Mensen kijken bij elkaar naar binnen, oordelen online harder dan ze live doen. Reacties op internet zijn geregeld meedogenloos. Cyberpesten en stalken is slecht zichtbaar voor omstanders, ouders, docenten. En kan daardoor zo venijnig onder het oppervlak leerlingen raken.
In februari van dit jaar (2017) maakte een veertien jarige jongen een einde aan zijn leven, nadat er van hem een naaktfoto op internet circuleerde. De precieze toedracht van dit tragische voorval zijn niet duidelijk. Achteraf worden allerlei uitgewisselde berichten gevonden. Maar terwijl dit speelde en de jongen verstrengeld raakte met zijn eigen gedachten en de berichten die op hem af kwamen, werd hier nog niks van vernomen. Een rustige jongen, geen kabaalmaker, veel vrienden, een vriendinnetje. Zo'n tragisch en plotseling einde.
Laat je smartphones in het leven van jongeren, dan is er de kans dat dergelijke gebeurtenissen plaatsvinden. Maar lag dit aan de smartphone of aan een andere ongelukkige samenloop van omstandigheden? Was dit niet gebeurd, zonder mobieltjes? En helpt het om dan de telefoons in de klas te verbannen? Of is juist les over dit soort afschuwelijke situatie niet veel belangrijker? Want op school verbieden, neemt niet weg dat jongeren de hele dag in contact zijn met elkaar. Via computers of in vrije tijd met hun smartphones.
Bewustwording, regels, duidelijkheid en enige bewaking op waar de jongeren online bewegen is wellicht effectiever.
De nadelen van smartphones in de les voor de docent
Smartphones leiden af
Zoals blijkt onder de knop 'nadelen van smartphones in de les voor leerlingen', valt het nog niet mee om je hoofd bij de les te houden, met een mobieltje in je handen. Dit is lastig voor de geest van de leerling: hij moet elke keer weer terug in de stof kruipen, na het beantwoorden van een appje of het lezen van wat mail. Het is echter ook onhandig voor docenten. Gepiep, gerinkel en getril van smartphones leiden de docent en mede-leerlingen af. Bovendien duiken af en toe berichten op, die even snel gedeeld moeten worden met klasgenoten. Ze verstoren het leerklimaat.
Onderzoek aan de London School of economics in Engeland heeft laten zien dat de cijfers stijgen wanneer er geen gebruik gemaakt mag worden van mobiele telefoons op school. Deze onderzoekers noemen ook de afleiding als een groot nadeel van het gebruik van mobiele telefoons in het klaslokaal.
Slecht zicht
Bovendien is er slecht zicht op waar leerlingen mee bezig zijn. Als mobieltjes in de les worden verboden, valt het al snel op, als ze even worden geraadpleegd. Als leerlingen echter voor de les internet / smartphones mogen gebruiken, dan is veel moeilijker zichtbaar of ze daadwerkelijk schoolgerelateerde zoekacties loslaten op hun digitale apparatuur.
Rondlopen en meekijken op de schermen, ontmoedigd speuren over andere sites en apps. Leerlingen zijn uiteraard razendsnel (veelal vele malen sneller dan de docent). Sites die niets met de lesstof hebben te maken, verdwijnen van het scherm, voor de leraar is gearriveerd.
Cyberpesten
Of cyberpesten, zoals al is aangetikt in op de pagina 'nadelen van smartphones in de les voor de leerling', daadwerkelijk wordt versterkt door smartphonegebruik in de klas, is slecht aan te tonen. Dergelijke activiteiten vinden vaak plaats, tussen lessen door of na schooltijd. Het verbieden van de mobieltjes in de les, zal waarschijnlijk niet veel doen tegen cyberpesten. Een goed gesprek over normen en waarden, met betrekking tot privacy en respect, werkt waarschijnlijk beter. Feit is natuurlijk dat, als de smartphone wordt geweigerd in de les, er niet gepest wordt tijdens je les.
Leraren pesten
Leerlingen kunnen ook hun mobiel gebruiken om lessen te filmen, leraren. Deze filmpjes kunnen ze ronddelen op internet. Of je daarvoor moet vrezen, hangt ook af van hoe je les geeft. Is het erg, als jouw manier van lesgeven of leerlingen bejegenen over het wereldwijde web circuleren? Sommige docenten maken juist zelf gebruik van dit internetdelen en plaatsen eigen filmpjes, vlogs of blogs op facebook of twitter. Het kan twee kanten op bewegen: het kan tegen je werken of juist in je voordeel, wanneer je je passie voor je vak laat zien.
Regels en afspraken
Mobieltjes helemaal verbieden
Er zijn scholen waar mobiels verboden zijn, tijdens de les. Word je als leerling 'gesnapt' met je mobiel in de hand tijdens de les, dan wordt deze ingenomen. Aan het eind van de schooldag kun je je telefoon terugkrijgen. Komt dit driemaal voor, dan ben je je telefoon langer kwijt. Dergelijke regels verschillen per school. Belangrijk is te weten welke afspraken er bestaan binnen de school waar je werkt. Zijn er dergelijke afspraken, houd je daar dan ook aan. Zijn er geen regels en loop je tegen de nadelen aan van smartphonegebruik in je les, ga dan het gesprek aan met collega-docenten: wat vinden zij? Hoe pakken anderen dit aan? Moet er een algemene regel komen of wellicht een les aan worden besteed: verstandig omgaan met je mobiel? Wat je als team ook besluit, het is belangrijk om op één lijn te liggen hierbij.
Besef dat leerlingen én ouders zich kunnen verzetten tegen het innemen van een smartphone. De leerling is namelijk ook niet meer bereikbaar voor de ouders. Een smartphone is een duur apparaat. Mag de school die zomaar afnemen? En hoe past de school op de apparatuur? Wat als er eentje kwijtraakt? Maak goede afspraken!
Elkaar filmen
Een school kan afspreken en rondvertellen dat er geen films mogen worden gemaakt of verspreid van anderen. Niet van medeleerlingen, niet van docenten. Het nut van privacy moet goed worden besproken. Voorbeelden van hoe dergelijke foto-verspreidingen ernstige gevolgen hebben gehad, zijn overal op internet te vinden. Spreek binnen je instelling af wat de gevolgen zijn, als blijkt dat leerlingen (of docenten) zich niet aan deze afspraak houden.
Geloofwaardige bronnen
Als je dan internetbronnen toestaat ter verdieping, welke bronnen bevatten dan de juiste informatie? Als iedereen alles maar kan plaatsen op internet en alles mag vinden, hoe weet je dan of de informatie die je vindt klopt met de werkelijkheid? Een les over bronnen, welke wel en welke niet, zou een goed idee kunnen zijn. Ga eens met zijn allen bedenken waar je een goede tekst aan herkent (zijn informatiebronnen bekend, worden namen genoemd van onderzoeken en onderzoekers, kun je aan woordgebruik zien of iets een mening is of een feit, gebruik je meerdere internetsites om je conclusie te staven?).
Gebruik de meerwaarde
Smartphones zijn niet weg te denken uit de wereld van de leerling. Zij zouden een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het leren van leerlingen en de les. Verwerk tools, apps, sites in je lesprogramma. Verdiep je in de tools of vraag leerlingen eens wat ze veel gebruiken en verdiep je in de tools. Er zijn vele sites en youtube-fimpjes die bomvol staan met dergelijke tools en tips.
Wees wel duidelijk: als jij (de docent) het aangeeft, mag de telefoon gebruikt worden en dan ook alleen voor de gegeven opdracht. Het blijft een kwestie van vertrouwen, maar als je zorgt voor individuele aanspreekbaarheid (iedere leerling is verantwoordelijk voor zijn of haar bijdrage), dan is de kans klein dat leerlingen iets anders doen dan de opdracht. Even een stukje uitleg tussendoor? Leg de telefoon op z’n kop op de hoek van de tafel!
Wat zijn de regels bij jou op school? En wat denk jij over het gebruik van smartphones in de les? Deel jouw ervaringen en tips met je medelezers in een reactie hieronder!
De voordelen van smartphones in de les voor de leerling
Hieronder een aantal voordelen van smartphones in de les. Wat schiet nou de leerling ermee op?
Leerlingen raken verveeld van docenten aanhoren en staren naar schoolboeken. En volgens bovengenoemd rijtje, is te begrijpen dat leerlingen bij deze vormen van les, slechts een klein deel van de informatie onthouden. Actief aan de slag gaan met een onderwerp, maakt dat leerlingen veel meer onthouden. Bovendien lijke ze meer plezier te ervaren in de les, als zij actief bezig kunnen zijn met de leerstof. Met gebruik van internet, apps en dus eventueel hun eigen smartphone heeft de leerling toegang tot aanvullende informatie, antwoorden op lesvragen, voorbeelden, beeldmateriaal.
Handige apps
Ook bestaan er vele educatieve apps. Apps om in te zoomen op bepaalde onderwerpen of om gedachten of bijvoorbeeld de (huiswerk) planning structuur te geven. Apps zouden de thuisleraren kunnen zijn, hier en daar. Leerlingen kunnen herinneren aan afspraken, hoeveel tijd hem nog rest tot een toets of andere schooldeadline.
Omdat een leerling zelf kan kiezen welke apps hij installeert, kan hij zijn leermateriaal en strategieën zelf beheren. Hij kan bij een lastig vak, bepaalde dingen oefenen. Is hij bijvoorbeeld slecht in een taal, dan zijn daar speciale apps voor om, zonder veel zoeken, zonder boeken, onderweg, wachtend op een bus of als hij tóch even zijn mobiel checkt op berichten, even een aantal woorden herhalen.
Snel toegang tot informatie
Online zoeken gaat vaak sneller dan bladeren door een boek. Bovendien zijn leerlingen hier geregeld veel meer bedreven in (wat niet wegneemt, dat je als docent een leerling kunt leren hoe je in boeken de weg vindt). Er zijn mensen die beweren dat de techniek de schoolboeken helemaal zal verdrijven. Of dit zo is, moet nog blijken. Op dit moment kan techniek vooral ingezet worden om de schoolboeken te ondersteunen. Om de tekst binnen de verplichte hoofdstukken in te kleuren.
Het voordeel van zelf online zoeken, is bovendien, dat je kunt zoeken volgens eigen strategieën én 'in je eigen straatje'. Ben je een beelddenker, dan kun je zoeken naar filmpjes en plaatjes. Ben je een feitenchecker, dan zijn ook daar geschikte sites en apps voor.
Vastleggen
In plaats van alles overschrijven, kunnen leerlingen foto's maken van de huiswerkopdracht op het bord of de uitleg van een opdracht. Dit scheelt tijd. De vraag blijft wel altijd: neemt de leerling voldoende informatie op, als hij de opdracht niet uitschrijft? Dit geldt ook voor aantekeningen, powerpoints etc. Als leerlingen meeschrijven, blijken zij meer te onthouden van de stof. Wellicht is dit aan de leerling om in te schatten en te ondervinden.
Hulplijnen
Internetsites zijn hulplijnen voor verdieping. Maar ook social media ondersteunen daarbij. Een leerling kan tegenwoordig laagdrempelig contact opnemen met een docent. Voor een vraag, voor het inleveren van huiswerk of voor het even checken van een afspraak. Dit maakt het voor leerlingen gemakkelijker om, bij het thuis uitwerken van opdrachten, even een hulplijn in te roepen.
De voordelen van smartphones in de les voor de docent
Volgens Gijs Palsrok, docent Engels en Nieuwe Media aan het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn en initiatiefnemer van Meestergijs.nl spelen smartphones spelen een belangrijke rol in zijn lessen: ‘Ik vind het achterhaald om de telefoontjes te verbieden. Ik bedenk liever hoe ik technologie slim in kan zetten. Bijvoorbeeld door mijn leerlingen aan te moedigen om achtergrondfilmpjes over een bepaald onderwerp te bekijken op YouTube. Met mijn mentorklas deel ik ook een WhatsAppgroep. Het is de toekomst, daar kunnen we niet omheen.”
Meer voordelen
Leerlingen leren het meest door actief met leerstof bezig te zijn, door zelf op onderzoek uit te gaan en door anderen te informeren over een bepaald onderwerp, zo meent David Sousa (2011). Na enige instructie binnen de les, kan de leerling zelf op onderzoek uit gaan. Uiteraard moet je hierbij de leerling goed instrueren: waar vind je geloofwaardige en juiste informatie? Hoe weet je of informatie klopt, want iedereen kan dingen beweren op internet.
Als de leerling in de les instructie krijgt over het effectief gebruiken van internetbronnen, kan dit maken dat de leerling breder georriënteerd raakt, verder leert zoeken, vragen durft te stellen. De beperkingen van slechts één mening van een (boek)schrijver worden hiermee tenietgedaan. Je hebt dan én de heldere richtlijn van een lesboek én een online aanvulling.
What apps?
Er bestaan vele educatieve apps. Zo kan de docent in een digitale klas opdrachten online zetten. In plaats van vragen stellen op papier of in een boek, kun je met apps als Quizizz een interactieve quiz kan maken en de klas overhoren. Geef je lessen in taal, dan kan Wozzol leerlingen helpen in het leren van woorden in allerlei talen. Het is ondersteuning in de taal van de leerlingen. Dat wordt gewaardeerd.
Ideeën van docenten
In onderstaand filmpje van the European Schoolnet's Interactive Classroom Working Group legt leraar Andreas Heutschi (Zwitserland) uit hoe hij mobiele telefoons in zijn lessen verwerkt. Hij vindt dat de mogelijkheden van mobiele telefoons juist kunnen bijdragen aan het onderwijs. Zo geeft hij zijn leerlingen (na het lezen van een bibliografie) bijvoorbeeld de opdracht om daar zelf meer informatie over te vinden en via een filmpje deze informatie vast te leggen en te delen met de andere leerlingen. Hij geeft aan dat het belangrijk is om duidelijke regels op te stellen omtrent het gebruik van de smartphones (zoals over privacy). Tijdens het gebruik gelden deze regels, en ook ouders zijn hiervan op de hoogte. Dit heeft volgens hem alleen voordelen.
Snelle toegang tot informatie
Voor elke leerstijl van Kolb is wel iets te vinden op internet. Leerlingen kunnen in eigen stijl en met eigen voorkeuren concreet ervaren en actief experimenteren. Dat is het voordeel van de interactieve media binnen internet. Ook is er voldoende materiaal te vinden en vergelijken voor reflectief observeren of abstract concetualiseren. Internet geeft de leerling de gelegenheid om binnen zijn eigen stijlen informatie en verdieping te vinden.
Korte lijnen
Leerlingen kunnen docenten inzetten als hulplijn. Via de mail, via whatsapp en soms ook via facebook. De leraar kan zelf kiezen hoe nabij hij zijn leerlingen wil. Stap je in een WhatsApp-groep of niet? Andersom kan het ook gemakkelijk zijn om te checken: is informatie overgekomen, verandert er op de laatste tel nog iets op school, dan zijn leerlingen ook snel te bereiken. Bedenk je mogelijkheden en stel duidelijk je grenzen. De korte lijnen brengen veel mogelijkheden en pluspunten met zich mee, maar doen ook grenzen vervagen (vragen in het weekend of 's avonds laat).
Handige apps!
Er zijn een aantal handige apps en sites ontwikkeld technologie toe te passen in de klas:
Unlock to learn
De gratis app Unlock to Learn is één van de voorbeelden hoe mobiele communicatie gebruikt kan worden in het onderwijs. De gemiddelde smartphonegebruiker ontgrendelt zijn telefoon zo’n 80 keer per dag. Met deze app krijg je elke keer als je je mobiel ontgrendeld (unlockt), een vraag over een vak naar keuze. Pas als je het antwoord goed hebt, krijg je toegang tot je smartphone. Dat zou heel wat kennis en nadenken op kunnen leveren. Reviewers bij deze app geven onder andere aan dat het aantal vakken is beperkt en dat je binnen de vakken niet kunt kiezen voor een onderwerp (bijvoorbeeld een bepaalde periode, bij geschiedenis). Ook ontgrendelt je telefoon niet, als je 3x het verkeerde antwoord hebt gegeven.
Mijn huiswerk
De gratis app Mijn Huiswerk helpt leerlingen bij het organiseren van het huiswerk. Het geeft per onderdeel aan hoeveel dagen je nog hebt om het huiswerk te maken. De reviewers (scholieren) zeggen dat het een bruikbare app is; overzichtelijk huiswerk managen dus.
Ontdek media
Ontdekmedia is een online leermiddelenbank voor primair- en voortgezet onderwijs. Het gratis platform biedt een overzicht van lesmethoden, mediatools, werkvormen en combinaties die van toepassing zijn op alle reguliere vakken. Ontdekmedia helpt leerkrachten en docenten om bekende werkvormen in een lesmethode te vervangen door mediawerkvormen. Ontdekmedia zet drie mediatools in de schijnwerpers die je kunt gebruiken in de klas.
Thinglink
Uitleg geven met ThingLink. Veel werkvormen dienen als verwerking en presentatie van wat leerlingen leren. Dat kan ook in beeld, o.a. met ThingLink. Je maakt een afbeelding interactief door ‘hotspots’ te maken met tekst en uitleg. De hotspot kan verwijzen naar een website, tekst, foto, een tweet of een video.
Capzles
Leerlingen maken via Capzles een online groepsverslag met foto’s of filmpjes. Dat heet ‘social storytelling’. Leerlingen maken individueel of in groepjes delen van het verhaal door bronnen (beeld, geluid, tekst) te verzamelen en te ordenen. Zo ontstaat er een gezamenlijk online projectverslag of tijdlijn.
Wikiwijs
Kennis is vrij beschikbaar op internet, bijvoorbeeld op Wikipedia. Leerlingen gebruiken deze als bron. Het is ook goed hen te leren hoe je kennis deelt in een wiki, zoals ik heb gedaan op deze pagina. Belangrijkste principe is dat er meer mensen aan een tekst meewerken, vanaf de eerste versie. Je kunt verbeteren, aanvullen en dus (online) samenwerken.
Op zoek naar innovatief lesmateriaal met apps? Gebruik Eduapp, met (web)apps die passen bij jouw vak of onderwerp. Ook vind je er lesideeën, aangedragen door andere leerkrachten en docenten. Ook interessant: Mijn Kind Online brengt inspirerende en leerzame tips samen in de publicatie ‘125 leerzame apps en websites’ voor leerlingen in groep 1 tot en met 8.
Veel scholen zijn bezig met het aanschaffen of vervangen van hun huidige digiborden. Maar wat kies je: een digibord, touchscreen of een interactieve beamer? Het is belangrijk dat je een scherm kiest wat aansluit bij jouw wensen. Kennisnet zet de voor-en nadelen op een rij en waar je op moet letten als je kiest voor een touchscreen.
Het instrument M@LT helpt leerkrachten o.a. met van competenties op het gebied van mediawijsheid. De Reisgids digitaal leermateriaal is een praktische wegwijzer met bronnen, werkvormen, tools en rolmodellen voor digitaal leermateriaal. Laat je inspireren met het boek ‘Mediawijsheid 2005 > 2015 > 2025’; hierin komen 21 experts aan het woord.
Kijk ter inspiratie op vomediawijs.nl, mbomediawijs.nl en hbomediawijs.nl voor een overzicht van lessen en tools. Docenten bundelen hier de opgedane kennis. Op Wikiwijs zoek, vergelijk, maak en deel je leermiddelen. Met de Pabo Leermiddelenbank kunnen pabo-studenten hun kennis, vaardigheden en talenten op het gebied van mediawijsheid uitbreiden.
Met SAM ga je in je eigen tempo aan de slag met gepersonaliseerd leren en zie je dagelijks hoe het met je leerlingen gaat op het gebied van resultaten, welbevinden en onderwijsbehoefte. Vooral handig in krimpgebieden in Nederland, waar docenten in het basisonderwijs vaak te maken hebben met een klas met leerlingen van 4 tot 12 jaar oud.
Voor basisscholen is het een grote uitdaging om deze kinderen van goed onderwijs te voorzien. Zij hebben het sociaal-emotioneel zwaar, beheersen de Nederlandse taal nog niet en hebben verschillende onderwijsniveaus.
Het opstarten van onderwijs voor de vluchtelingen in Nederland is niet gemakkelijk, want in welke klas plaats je de leerling? Het Digitale Klaslokaal helpt hierbij.
Conclusie
Tja, wat is nou de eindconclusie...
Wel of niet een smartphone gebruiken in de les, is aan de docent.Belangrijk is om vooral helder te communiceren wat je wel en niet wilt ten aanzien van smartphonegebruik. Duidelijkheid helpt hoe dan ook je les overzichtelijk te houden.
Kun je zonder mobieltjes een spraakmakende les verzorgen, dan is dat een prachtige, zinvolle les. Maar bedenk dat smartphones, internet, apps, social media nou eenmaal belangrijk zijn voor je leerlingen. Je kunt het naast je neerleggen, waarschijnlijk zonder veel problemen. Je kunt het ook omarmen.
Stel echter wel je grenzen. Wanneer ben jij bereikbaar via de whatsapp of de mail? Welke informatie mogen leerlingen uitwisselen? Hoe denk je over cyberpesten? Op welke momenten mag de smartphone zichtbaar of hoorbaar zijn? En wanneer dit niet het geval is, waar dient de leerling dan de telefoon te laten?
Geregeld open spreken over het gebruik van een smartphone is sowieso een goed idee. Er gebeurt veel onder het oppervlak van de school. Berichten broeien, ruzies zijn gaande, meningen worden wijds verspreid. Leerlingen delen dingen waar ze mogelijk later spijt van krijgen.
Overweeg de voor- en nadelen van de smartphone en maak daarin je eigen bewuste keuze. Houd rekening met het beleid van de school waar binnen je beweegt. Wees helder over je beslissingen en wees niet bang voor technologie. In mijn persoonlijke mening is dat zonde. Er is veel nieuws te halen van het wereldwijde web. Voor leerlingen, maar ook zeker voor docenten.
Het arrangement Smartphonegebruik in de les - maak van de nood een deugd is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Sandra Kleefstra
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-06-04 13:45:59
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In deze wiki vindt u informatie over de voor- en nadelen van smartphones in uw les. De wiki is er met name op gericht om u te voorzien van praktische tips om de technologie waar we niet aan kunnen ontkomen, op een positieve manier in te zetten in het voordeel van uw les.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Smartphonegebruik in de les - maak van de nood een deugd
nl
Sandra Kleefstra
2017-06-04 13:45:59
In deze wiki vindt u informatie over de voor- en nadelen van smartphones in uw les. De wiki is er met name op gericht om u te voorzien van praktische tips om de technologie waar we niet aan kunnen ontkomen, op een positieve manier in te zetten in het voordeel van uw les.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.