Rijk en arm binnen landen - v456

Rijk en arm binnen landen - v456

Introductie

Eerst waren we gewend om te spreken van rijke en arme landen, het rijke Westen en de Derde Wereld.
Die mondiale tweedeling in welvaart ligt tegenwoordig een stuk genuanceerder. Het verschil tussen landen lijkt kleiner te worden. Tegelijkertijd lijken de welvaartsverschillen binnen landen toe te nemen.

In deze opdracht onderzoeken jullie of die waarnemingen kloppen.

Colofon

Het arrangement Rijk en arm binnen landen - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-28 14:41:08
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Rijk en arm binnen landen" besproken. Inkomensverschillen wereldwijd zijn ingewikkeld. Hoewel sommige cijfers suggereren dat het verschil tussen rijke en arme landen kleiner wordt, laten andere gegevens zien dat er grote verschillen zijn binnen dezelfde landen. Een aantal manieren om dit te meten zijn het gemiddelde inkomen per persoon in een land, het totale inkomen van mensen in een gebied, en hoe gelijk of ongelijk het inkomen is verdeeld. Er is ook een index die kijkt naar inkomen, gezondheid en onderwijs samen om een beter beeld te krijgen van ontwikkeling en ongelijkheid wereldwijd, dit is de VN-Ontwikkelingsindex (HDI; Human Development Index). In de Verenigde Staten zijn inkomensverschillen sinds de vroege 20e eeuw veranderd. In de periode na 1970 namen de ongelijkheden toe door factoren zoals afnemende vakbondsinvloed, globalisering van de handel, opkomst van technologiebanen en politieke beleidskeuzes die gunstiger waren voor hogere inkomensgroepen. Dit leidde tot grotere verschillen tussen rijke en minder rijke burgers, waarbij conservatieve politieke invloed en beleidsmaatregelen de ongelijkheid verder hebben beïnvloed. De inkomensverschillen in Nederland zijn de afgelopen vijftien jaar relatief klein en stabiel gebleven maar er waren tijdelijke toenames onder jongeren tijdens de crisis en afname onder zelfstandige ondernemers. Mensen vinden moeilijker werk door technologie, wat de kloof tussen rijk en arm vergroot. Een basisinkomen voor iedereen wordt voorgesteld als oplossing.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, basisinkomen, hdi, kloof, rijk en arm, stercollectie, vn-ontwikkelingsindex, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open