Ontwikkelingspeil van landen - v456

Ontwikkelingspeil van landen - v456

Introductie

Landen zijn in te delen door de hoogte van de welvaart van hun inwoners. In arme landen of ontwikkelingslanden is de welvaart laag. Landen met een hoge welvaart zijn rijke of ontwikkelde landen.
De laatste groep wordt ook wel de westerse wereld of 'eerste wereld' genoemd. Die benaming komt uit nog uit de tijd van de Koude Oorlog. Het Westen stond toen tegenover de communistische landen, vooral in Oost-Europa, de 'tweede wereld' genoemd. De ontwikkelingslanden kregen daarop de aanduiding ‘derde wereld’.

Het probleem met arm-rijk-aanduidingen is dat er in feite geen scherpe tweedeling is. De schaal van welvaart en armoede is een glijdende. Wat welvaartspeil betreft zijn geen twee landen gelijk. Bovendien verandert dat welvaartspeil van landen in de loop van de tijd. In China, Zuid-Korea en enkele andere landen is het welvaartspeil de afgelopen tientallen jaren sterk gestegen. In Griekenland is het welvaartspeil de afgelopen jaren gedaald.

Daar komt nog bij dat welvaart vooral wordt uitgedrukt in bedragen, het Bruto Binnenlands Product van een land bijvoorbeeld of het jaarinkomen van huishoudens in een land. Om vast te stellen hoe goed of slecht mensen het in een land hebben, moet je ook letten op bijvoorbeeld de toegang tot goed onderwijs en goede gezondheidszorg. Dat heeft natuurlijk met rijkdom en armoede te maken, maar ook met welzijn.

In deze opdracht gebruiken we de term ‘ontwikkelingspeil’ als overkoepelend begrip voor een combinatie van deze zaken.

Colofon

Het arrangement Ontwikkelingspeil van landen - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-16 17:00:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Ontwikkelingspeil van landen" besproken. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) meet het ontwikkelingspeil van een land. Nederland heeft een hoog BBP per persoon, maar dit vertelt niet het volledige verhaal. Het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) is een betere maatstaf, omdat het rekening houdt met inkomsten uit het buitenland. Nederlanders hebben relatief minder inkomen om uit te geven, omdat een deel van het BNI wordt gebruikt voor pensioenen, zorg en onderwijs. De koopkracht van een inkomen hangt af van de prijzen in het land. In landen met lagere prijzen is de koopkracht hoger, en omgekeerd. Het ontwikkelingspeil van een land gaat niet alleen over geld, maar ook over toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en andere levensverbeterende factoren. De Verenigde Naties gebruiken de Human Development Index (HDI) om dit te meten. De HDI kijkt naar levensverwachting, educatie en inkomen per persoon. Het geeft een completer beeld van ontwikkeling in een land. Het Bruto Nationaal Geluk (BNG) is een meetinstrument in Bhutan dat naast economische factoren ook geestelijk welzijn en culturele waarden meet. Het werd ingevoerd in 1972 en meet vier aspecten; sociaaleconomische ontwikkeling, cultureel behoud, milieuconservering en goed bestuur. Bhutan waardeert culturele identiteit en reguleert buitenlandse invloeden. Hoewel het BNG positief is, blijkt uit onderzoek dat materiële welvaart ook invloed heeft op geluk.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Arm en rijk; Burgerschap; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bruto binnenlands product, bruto nationaal geluk, bruto nationaal inkomen, human development index, koopkracht, ontwikkelingspeil, stercollectie, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open