Colofon
Het arrangement Ontwikkelingspeil van landen - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-02-16 17:00:02
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Ontwikkelingspeil van landen" besproken. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) meet het ontwikkelingspeil van een land. Nederland heeft een hoog BBP per persoon, maar dit vertelt niet het volledige verhaal. Het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) is een betere maatstaf, omdat het rekening houdt met inkomsten uit het buitenland. Nederlanders hebben relatief minder inkomen om uit te geven, omdat een deel van het BNI wordt gebruikt voor pensioenen, zorg en onderwijs. De koopkracht van een inkomen hangt af van de prijzen in het land. In landen met lagere prijzen is de koopkracht hoger, en omgekeerd. Het ontwikkelingspeil van een land gaat niet alleen over geld, maar ook over toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en andere levensverbeterende factoren. De Verenigde Naties gebruiken de Human Development Index (HDI) om dit te meten. De HDI kijkt naar levensverwachting, educatie en inkomen per persoon. Het geeft een completer beeld van ontwikkeling in een land. Het Bruto Nationaal Geluk (BNG) is een meetinstrument in Bhutan dat naast economische factoren ook geestelijk welzijn en culturele waarden meet. Het werd ingevoerd in 1972 en meet vier aspecten; sociaaleconomische ontwikkeling, cultureel behoud, milieuconservering en goed bestuur. Bhutan waardeert culturele identiteit en reguleert buitenlandse invloeden. Hoewel het BNG positief is, blijkt uit onderzoek dat materiële welvaart ook invloed heeft op geluk.
- Leerniveau
- VWO 6; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- Arm en rijk; Burgerschap; Aardrijkskunde;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 6 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- aardrijkskunde, arrangeerbaar, bruto binnenlands product, bruto nationaal geluk, bruto nationaal inkomen, human development index, koopkracht, ontwikkelingspeil, stercollectie, vwo456
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen
VO-content - Kennisbanken. (2019).
Kennisbank Aardrijkskunde - v456
https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456