Technisch lezen - tempo

Technisch lezen - tempo

Doel en werkwijze

Het doel van deze module is om je leestempo te verbeteren. Snel kunnen lezen mét behoud van begrip is nodig om de vele teksten te kunnen verwerken die je vanaf de tweede voor je kiezen krijgt. Het doel moet minimaal 4 woorden per seconde zijn. Uiteindelijk moet dat groeien naar 6-10 woorden per seconde. Er zijn mensen die nog veel sneller kunnen lezen én onthouden wat ze gelezen hebben. Stuk voor stuk zeggen zij dat oefening de sleutel is.

Uiteindelijk is snel kunnen lezen niet het einddoel. Het gaat erom dat je informatie tot je kunt nemen, in verband kunt brengen met wat je al weet en wat je nodig hebt in de dagelijkse praktijk. Veel lezen verruimt je woordenschat, waardoor je steeds ingewikkelder teksten kunt begrijpen. Voor je studie nu en in de toekomst erg belangrijk. Daarbij is het dan belangrijk dat je niet zo moe wordt van het lezen, anders kun je de informatie niet meer opslaan. Om die reden is het trainen van de technische leesvaardigheid van belang.

Werkwijze

Je leest de oefenteksten zo snel mogelijk, maar zorgt ervoor dat je nog wel weet wat je leest. Daarbij zet je een stopwatch aan, zodat je weet hoe lang je erover hebt gedaan. Onderaan de tekst staat het aantal woorden dat de tekst bevat. Je deelt het aantal woorden door het aantal seconden dat je hebt gelezen. Je noteert het aantal woorden per seconde in het scoreformulier. Daarna beantwoord je de vragen bij de tekst, om te bepalen of je hebt onthouden wat je hebt gelezen.

Probeer hetzelfde eens met gebruik van de voorleesfunctie. Deze installeer je via Chrome webstore. Het tool heet Claro read. Deze leest de woorden voor. Je kunt zelf instellen hoe snel deze voorleesfunctie werkt.

Het doel is steeds sneller te gaan lezen mét behoud van tekstbegrip.

 

Colofon

Het arrangement Technisch lezen - tempo is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Anja Schoots Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-02-25 11:08:22
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

De teksten komen uit Nieuwsbegrip. Deze worden ook gebruikt voor begrijpend lezen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Je zou op deze wijze teksten herhaaldelijk kunnen gebruiken, steeds met een ander doel. Zo neemt de leesvaardigheid in zijn geheel toe.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Leerniveau
HAVO 1; VWO 1;
Leerinhoud en doelen
Techniek en woordenschat; Lezen van zakelijke teksten (Nederlands); Nederlands; Leesvaardigheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open