Kwaliteit van het landsbestuur - v456

Kwaliteit van het landsbestuur - v456

Introductie

De wereld staat in brand sinds in verschillende landen tijdens de zo genoemde ‘Arabische Lente’ duizenden burgers vergeefs democratische veranderingen opeisen. Maar de roep om minder corruptie, vrijheid en democratie beperkt zich niet tot het Midden-Oosten. Overal ter wereld protesteren mensen tegen misstanden, soms met succes, maar vaak ook niet.

We kijken naar internationale afspraken die overheden van landen zijn overeengekomen. Een van de belangrijkste afspraken is de naleving van de mensenrechten, maar er zijn meer manieren om het democratisch gehalte van een land te bepalen.
En we kijken naar wat volgens sommigen de hoogst haalbare vorm van democratie is: het referendum.

Colofon

Het arrangement Kwaliteit van het landsbestuur - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-28 14:35:58
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Kwaliteit van het landsbestuur" besproken. Landen werken samen in verschillende verbanden en bondgenootschappen. Nederland is lid van diverse, zoals de EU, NAVO, OESO en VN. Andere landen hebben vergelijkbare lidmaatschappen. Sommige landen hebben belangrijke bondgenoten, zoals China voor Noord-Korea. De impact van deze bondgenootschappen verschilt; EU-wetgeving wordt samen gemaakt, OPEC-afspraken kunnen falen als niet iedereen meedoet. De Verenigde Naties zijn het grootste samenwerkingsverband, gebaseerd op het VN-handvest en mensenrechten. Veel landen schenden mensenrechten, waaronder Nederland volgens Amnesty International. Noord-Korea schendt op grove wijze mensenrechten en in China is persvrijheid beperkt. Het democratisch gehalte van landen varieert en kan gemeten worden op verschillende manieren. De Democracy Index rangschikt landen op democratie, met Noorwegen als meest democratisch en Noord-Korea als minst democratisch. In democratieën zijn de machten (wetgevend, uitvoerend, rechtsprekend) gescheiden, terwijl dit in dictaturen ontbreekt. Corruptie is een ander aspect. In Bangladesh en elders kan corruptie invloed hebben op zaken zoals kinderarbeid. Transparency International meet corruptie, waarbij Nieuw-Zeeland minder corrupt lijkt en Somalië en Zuid-Soedan als meest corrupt worden gezien. Corruptieproblemen komen niet alleen voor in kleinere landen, maar ook in grotere zoals Zuid-Afrika en Rusland. Sommigen zien referenda als de hoogste vorm van democratie. Zwitserland heeft een bindend referendum, terwijl de meeste landen raadgevende of correctieve referenda hebben. Nederland had raadgevende referenda, maar die werden in 2018 afgeschaft omdat de regering niet verplicht was de uitkomst te volgen. Voorbeelden zijn het Oekraïne-referendum waarbij het samenwerkingsverdrag doorging ondanks een "nee", en het referendum over de Inlichtingenwet Wiv waarbij de wet werd ingevoerd ondanks een meerderheid tegen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Globalisering; Burgerschap; Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bondgenootschappen, democracy index, democratie, dictatuur, opec, stercollectie, verenigde naties, vwo456

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Kwaliteit van landsbestuur

Samenwerking

Mensenrechten

Democratie

Kwaliteit van landsbestuur

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open