Vervagende grenzen tussen culturen - v456

Vervagende grenzen tussen culturen - v456

Introductie

De Duitse filosoof Schopenhauer (1785-1860) zei eens: “Bij dezelfde omgeving leeft toch ieder in een andere wereld”. Toen wist men vaak niet wat er buiten de provincie gebeurde. Er waren wel kranten die nationaal en internationaal nieuws brachten, maar weinig mensen konden die lezen.

Dat veranderde vanaf het begin van de industriële revolutie eind 18e en begin 19e eeuw. Sindsdien werden achtereenvolgens trein, telefoon, auto, vliegtuig, radio, TV, mobieltje en internet uitgevonden.
Nu kost het maar enkele seconden om een email naar de andere kant van de wereld te sturen en kun je tegelijkertijd skypen met mensen in Japan, Zuid-Afrika en Nederland.
Ook reizen is makkelijker, goedkoper en vooral ook sneller geworden. We reizen met regelmaat naar andere landen, andere werelddelen, voor vakantie, voor zaken of voor familiebezoek. Want inmiddels verhuizen jaarlijks miljoenen mensen naar een ander land.

Het levert confrontaties op met andere levenswijzen, met andere normen en waarden, met verschillen tussen culturen. Dat kan een verrijking zijn, of een conflict opleveren, maar het is wel altijd boeiend.

De vraag is of de cultuurverschillen overeind blijven of op den duur in een grote ‘melting pot’ zullen verdwijnen.
Gaan we toe naar één wereldwijde dominante cultuur?

Colofon

Het arrangement Vervagende grenzen tussen culturen - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-02-21 16:45:44
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VWO leerjaar 4, 5 & 6. In het domein "Wereld" wordt het thema ''Vervagende grenzen tussen culturen" besproken. In Nederland wonen meer dan 17 miljoen mensen, met diverse achtergronden zoals Nederlandse, gastarbeiders, vluchtelingen en mensen uit voormalige koloniën. Cultuur omvat wat mensen denken, doen en hebben, met regionale verschillen zoals carnaval in bepaalde delen van Nederland. Wereldwijd zijn er cultuurgebieden met gemeenschappelijke kenmerken, zoals kleding, taal, en godsdienst, die in drie groepen te verdelen zijn: intellectuele, sociale en zichtbare aspecten. Het westerse cultuurgebied is belangrijk omdat het veel invloed heeft en economisch sterk is. Mensen wereldwijd bewonderen vaak westerse ideeën en technologie, maar soms is er ook verzet, vooral in conservatieve culturen die vasthouden aan oude manieren van denken en leven. Dit kan soms leiden tot gewelddadige conflicten. Langzaam raken westerse waarden toch meer verspreid, zelfs in niet-westerse culturen. Door migratie en globalisering vervagen culturele grenzen en kunnen conflicten tussen verschillende culturen ontstaan, zoals het voorbeeld van Mumbai (India) laat zien. De opkomst van nationalistische krachten leidde tot spanningen en gewelddadige etnische zuiveringen in reactie op de groeiende invloed van India op de wereldmarkt, waarbij hindoes zich bedreigd voelden in hun culturele identiteit.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Multiculturele samenleving; Burgerschap; Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Cultuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
6 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, cultuur, godsdienst, stercollectie, taal, vwo456, westerse cultuur

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2019).

Kennisbank Aardrijkskunde - v456

https://maken.wikiwijs.nl/152369/Kennisbank_Aardrijkskunde___v456

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Vervagende grenzen tussen culturen

Culturen in de wereld

Cultuurgebieden en verandering

Wij en de rest

Wij en de rest

Toenemende verwevenheid

Migratie

Vervagende grenzen tussen culturen

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open