Marketing SCE EHV

Marketing SCE EHV

Hoofdstuk 1: Wat is marketing

Marketing is een combinatie van twee Engelse woorden. Market & Getting.
Market betekent markt. Getting betekent krijgen. Markt krijgen dus!

Marketing wordt dus ingezet om een zo groot mogelijk deel van de markt te verkrijgen.
Jij wilt met jou bedrijf natuurlijk een zo groot mogelijk deel van de markt in handen krijgen, zodat je veel verkoopt en veel winst maakt.

Marketing is niet alleen het maken van reclame. Mc Donalds is bijvoorbeeld ooit begonnen om salades te verkopen, omdat zij van het imago ‘ongezond’ af wilden komen. Hiermee proberen ze de kijk van de consumenten op het bedrijf te veranderen.

Marketing is alles wat een bedrijf doet om de verkoop van producten te bevorderen.

Het ontstaan van Nike.

Klik hier voor het volledige verhaal.

Nike heette oorspronkelijk 'Blue Ribbon Sports' en is in 1964 opgericht door Phil Knight en Bill Bowerman.
Het bedrijf is ontstaan met een goed idee, het lef om te ondernemen, en 1.000 dollar.

Phil Knight was een fanatiek atletieksporter in zijn studentenjaren en baalde van de slechte kwaliteit van Amerikaanse hardloopschoenen. Hij heeft ooit gezegd dat je na 5 kilometer met bloedende hakken over de finish komt. De schoenen kostten dan ook maar 3 dollar.

Phil Knight was journalistiek student, maar toen hij tijdens bedrijfskunde een ondernemingsplan moest schrijven kwam hij erachter dat hij een echte ondernemer was.

Hij is eerst aan de slag gegaan als accountant, maar het idee van de sportschoenen bleef hem altijd bij.
Toen hij op rondreis door Japan trok greep hij zijn kans. Hij ging naar de Japanse fabriek toe waar Adidas schoenen gemaakt werden. Daar vroeg hij of ze precies dezelfde schoenen voor hem konden maken om deze dan naar Amerika te sturen. De directeur van de fabriek stemde toe, maar er moest wel meteen een bedrijfsnaam verzonnen worden. Zo ontstond de naam 'Blue Ribbon Sports'.

De eerste lading schoenen verkocht Phil Knight vanuit de kofferbak van zijn auto. Op de ene plek ging dit beter dan op de andere, maar hij verkocht ze allemaal.
Zijn oude atletiekcoach Bill Bowerman zag wel iets in het idee, en investeerde net als Phil Knight $500,-.

De eerstvolgende scheepslading schoenen verkocht binnen 3 weken helemaal uit. Vijf jaar later zette het bedrijf al 1 miljoen dollar om.

In 1971 werd de naam Blue Ribbon Sports omgedoopt tot Nike. Nike is de naam van de Griekse godin van de overwinning.

Sterke punten van Nike

Nike wist op een slimme manier veel naamsbekendheid te krijgen door bekende atleten aan zich te binden. Onder anderen voetballers van het Nederlands elftal en bijvoorbeeld Michael Jordan werden op deze manier aan Nike gekoppeld. Aangezien veel mensen op hun idool willen lijken werden er zo veel meer schoenen verkocht!!

Ook zijn de reclamecampagnes van Nike zeer sterk. De verschillende slogans door de jaren heen kennen de meesten wel. Er zal onder jullie ook niemand zijn die: Just do it! niet kent.

 

Grootste fout van Nike

Dat is geweest dat Nike zich volledig op mannen richtte. Hierdoor heeft Nike veel omzet gemist in de jaren '80, toen de aerobics hype begon. Veel vrouwen gingen sporten en merken als Reebok en Adidas zaten al op deze markt met modieuze schoenen. Later daarna is Nike gereorganiseerd en is er ook een vrouwenlijn ontworpen.

 

Phil Knight is nu met pensioen en heeft nog een functie als bestuursvoorzitter. Zijn vermogen wordt geschat op 16 miljard dollar. Nike heeft wereldwijd 44.000 mensen in dienst en zet jaarlijks ruim 12 miljard dollar om.

Niet slecht als je bedenkt dat het bedrijf is opgericht met $1.000,- en een idee!

 

Hieronder de laatste reclame van Nike, die veel tegenstanders kende, maar daardoor zo veel aandacht kreeg dat het effect van de reclame positief vpor Nike. In korte tijd kreeg Nike al voor 43 miljoen dollar aan gratis reclame.
Krantenartikel

 

Colofon

Het arrangement Marketing SCE EHV is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
John Claassen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2019-05-14 11:54:33
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Vast keuzeprofiel E&O
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Consumptie en consumenten-organisaties; Arbeid, productie en bedrijfsleven; Economie; Handel en administratie; Handel en verkoop;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
60 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Klantinzichten
https://www.youtube.com/watch?v=9qbrISEkphU
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open