10.6 Multiculturele samenleving h45

10.6 Multiculturele samenleving h45

Intro en probleemstelling

Immigranten: een multiculturele samenleving

De Nederlandse samenleving bestaat uit verschillende groepen, uit verschillende culturen.

Sinds de jaren 50 van de 20ste eeuw zijn veel mensen naar Nederland gekomen.
Immigranten waren inwoners van de voormalige koloniën Nederlands-Indië en Suriname. Daarna kwamen de gastarbeiders uit Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse landen. Vanaf de jaren negentig waren het vooral politieke en/of economische vluchtelingen uit allerlei landen.
Het resultaat is een multiculturele samenleving.

Probleemstelling

Integratie
De multiculturele samenleving is het resultaat van immigratie.
Om mensen met een verschillende achtergrond op een goede manier te laten samenleven, moeten immigranten volgens de Nederlandse overheid integreren in de Nederlandse samenleving. Integratie kun je echter op verschillende manieren interpreteren.

Eindproduct
Schrijf een opiniestuk voor een krant waarin je antwoord geeft op de vraag: 'Is de multiculturele samenleving van Nederland een ideale samenleving?'.

Colofon

Het arrangement 10.6 Multiculturele samenleving h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-09-09 12:38:59
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'De multiculturele samenleving' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Multiculturele samenleving. Migratie is al eeuwenlang een constante factor in de menselijke geschiedenis. In de tweede helft van de 20e eeuw nam de immigratie in West-Europa toe als gevolg van dekolonisatie, groeiende welvaart en politieke instabiliteit elders in de wereld. Veel West-Europese landen staan bekend als multiculturele samenlevingen, waarin verschillende culturen naast elkaar bestaan. In Nederland werd lange tijd het idee van een multiculturele samenleving omarmd, maar sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2001 staat dit idee steeds meer onder druk. In Frankrijk is het idee van een multiculturele samenleving anders dan in Nederland. Daar staan de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap centraal en is er geen ruimte voor religieuze uitingen in het openbare leven. Amerika staat bekend als een immigratieland, waarbij immigranten zich snel aanpassen aan de Amerikaanse cultuur. Hoewel de meeste immigranten hun oorspronkelijke identiteit niet volledig willen opgeven, wordt de Amerikaanse maatschappij vaak gezien als een "smeltkroes" waarin verschillende elementen samensmelten. In Nederland bestaat de bevolking in de 21e eeuw voor 19% uit mensen met een migratieachtergrond, waarvan meer dan de helft een niet-westerse migratieachtergrond heeft. Verschillende bevolkingsgroepen hebben zich sinds de jaren 70 in Nederland gevestigd, waaronder gastarbeiders uit Turkije en Marokko, Surinamers en vluchtelingen uit andere niet-westerse landen. Inburgering en integratie zijn belangrijke thema's geworden, waarbij de Nederlandse overheid nadruk legt op het leren van de Nederlandse taal en het meedoen in de Nederlandse maatschappij. Daarnaast worden ook de migratiegeschiedenissen van Indische Nederlanders, Molukkers, Surinamers, Balkanvluchtelingen, Polen en andere immigrantengroepen besproken. In zowel Nederland als Frankrijk zijn er problemen met discriminatie, werkloosheid en armoede onder jonge migranten. Het dragen van hoofddoekjes en de vrijheid van godsdienst zijn ook onderwerpen van discussie en verschillen tussen landen. Het materiaal bespreekt voormalige koloniën, arbeidsmigratie en Black Lives Matter-beweging. Begrippen die horen bij deze les zijn: dekolonisatie, pluriforme samenleving, sociaal-culturele verandering, subcultuur, globalisering, veramerikanisering, migratie, segregatie, identiteit en etniciteit.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, black lives matter, discriminatie, etniciteit, geschiedenis, hv45, inburgering en integratie, migratie, multiculturele samenleving, stercollectie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content Geschiedenis. (2021).

Black lives matter - hv123

https://maken.wikiwijs.nl/175986/Black_lives_matter___hv123

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open