10.5 Doorbraak h45

10.5 Doorbraak h45

Intro en probleemstelling

Een verzuilde samenleving

De samenleving en de politiek waren vóór de Tweede Wereldoorlog sterk verzuild.
In de politiek was samenwerking tussen bijvoorbeeld socialisten en katholieken ondenkbaar.
Het leven van mensen speelde zich hoofdzakelijk af binnen de eigen kring, binnen de eigen zuil. Open staan voor andersdenkenden was daardoor moeilijk.
Katholieke kinderen gingen naar een katholieke school en kinderen uit een socialistisch milieu gingen naar een openbare school.
De verschillende omroepen maakten programma’s die helemaal afgestemd waren op het publiek van de eigen zuil. Luisteren naar programma’s van een andere zuil was niet gewenst en zelfs taboe.

Probleemstelling

De ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog leken iets te veranderen aan de manier waarop men naast elkaar leefde. Toen de bevrijding naderde, hoopten veel mensen dat het na de oorlog allemaal anders zou worden.

Ontzuiling
De ‘doorbraakgedachte’ was populair. Dit hield in dat veel mensen in de politiek bereid waren om de scheidingswanden tussen de zuilen af te breken. Vooral in de nieuw opgerichte Partij van de Arbeid leefde deze gedachte. Deze opvolger van de vooroorlogse SDAP wilde ook open staan voor niet-socialisten.

In hoeverre veranderde de Nederlandse samenleving en politiek na WO II?
In hoeverre was het een voortzetting van de vooroorlogse samenleving?

Eindproduct
Je schrijft een column voor een tijdschrift over Geschiedenis.
Daarin formuleer je een antwoord op de vraag:
'Was de Nederlandse samenleving na WO II een voortzetting van de vooroorlogse situatie?'

Colofon

Het arrangement 10.5 Doorbraak h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-18 12:26:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Doorbraak' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Doorbraak. De Koude Oorlog verhoogde de spanningen tussen het Westen en het Oosten. De VS ondersteunden West-Europa met het Marshallplan om het communisme tegen te gaan. De wederopbouw en economische groei werden gestimuleerd door financiële injecties en bereidheid van arbeiders om voor lage lonen te werken. Nederland profiteerde ook van de wederopbouw, met nadruk op de opbouw van de zware industrie en de ontdekking van de gasbel in Slochteren. De jaren 50 stonden in het teken van hard werken, traditionele waarden en gezinsleven. In de jaren 60 nam de welvaart toe en ontstond er een verlangen naar vrijheid en verzet tegen de gevestigde orde. Jongeren experimenteerden met muziek, kleding, relaties en namen deel aan protesten tegen oorlogen en de consumptiemaatschappij. Het politieke landschap polariseerde (linkse en rechtse partijen) en mensen namen niet meer klakkeloos de voorschriften van hun zuil over. Er werden onderwerpen besproken als recht op inspraak, bestuurlijke vernieuwing en de verdeling van welvaart. Vanaf de jaren 60 kwam de tweede feministische golf op gang waarbij recht op arbeid, een betere beloning en betere carrièremogelijkheden, de eisen waren. Door de komst van de pil beginnen ook thema's als seksuele bevrijding (‘baas in eigen buik’) en de herverdeling van zorgverantwoordelijkheden te spelen. De rolverdeling tussen mannen en vrouwen begon te veranderen, maar er bleven discussies over de mate van emancipatie van vrouwen. Onderwerpen die in deze les worden besproken zijn doorbraak en werk in de mijnen. Begrippen die horen bij deze les zijn: confessionalisme, socialisme, politieke stroming, economische crisis en bezetting.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
5 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, doorbraak, gelijkheid en emancipatie, geschiedenis, hv45, jongerencultuur, politieke polarisering, politieke stroming, stercollectie, wederopbouw en economische groei
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open