09.3 Tweede Wereldoorlog te voorkomen? h45

09.3 Tweede Wereldoorlog te voorkomen? h45

Intro en probleemstelling

Van Eerste Wereldoorlog naar Tweede Wereldoorlog

Na de Eerste Wereldoorlog waren de politieke spanningen tussen vele landen niet voorbij.

Door het verdrag van Versailles voelde Duitsland zich vernederd vanwege de zware strafmaatregelen en de herstelbetalingen die het land moest doen.
De Duitse economie stond er in de eerste jaren na de oorlog zeer slecht voor.
In de periode 1923 -1929 ging het dankzij Amerikaanse leningen beter met de economie. De verhoudingen tussen voormalige vijanden in Europa werden beter.

Na het ineenzakken van de New Yorkse beurs op 24 oktober 1929 raakte de Duitse economie in een neerwaartse spiraal. Daardoor kwamen oude frustraties weer boven.

Opkomst Hitler
Adolf Hitler maakte van de onvrede dankbaar gebruik. In 1933 lukte het hem om de macht grijpen. In hetzelfde jaar stapte Duitsland uit de Volkenbond. Hitler was uit op eerherstel. Hij maakte van Duitsland in enkele jaren tijd een militaire grootmacht.

Probleemstelling

Had de oorlog voorkomen kunnen worden?
Vanaf 1933 ging Duitsland zijn eigen weg en stevende af op een nieuwe oorlog.
De andere Europese landen probeerden juist uit alle macht de vrede te bewaren.
Toch konden landen als Groot-Brittannië en Frankrijk een nieuwe oorlog niet voorkomen. Toegeven aan Hitler had juist een averechts effect.
Na de oorlog is er veel nagedacht of er in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog momenten zijn geweest waarop de oorlog voorkomen had kunnen worden.

Eindproduct

  • Je schrijft een hoofdstuk voor een leerboek geschiedenis. Het hoofdstuk gaat over een zelfbedachte conferentie die de Tweede Wereldoorlog voorkwam.
  • Bedenk een conferentie die de Tweede Wereldoorlog had kunnen voorkomen.
  • Denk aan de plaats, de deelnemende landen en personen, in welk jaar de conferentie plaats had moeten plaatsvinden, gemaakte afspraken, enz.
  • Schrijf over de denkbeeldige conferentie een hoofdstuk zoals die in een geschiedenisboek had kunnen staan met foto’s, kaarten en tekst.

Colofon

Het arrangement 09.3 Tweede Wereldoorlog te voorkomen? h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-20 15:57:09
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Was de Tweede Wereldoorlog te voorkomen geweest?' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 9 met het onderwerp: Tweede Wereldoorlog te voorkomen? Het materiaal bespreekt de gebeurtenissen rondom het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Er worden vragen gesteld als wat er mogelijk gebeurd zou zijn als Hitler zich aan de afspraken had gehouden of dat de oorlog ook was uitgebroken als Hitler niet had geleefd. In de tijd voor de WOII, waren er drie politieke stromingen die te maken hadden met de oorlog. Dit waren het communisme, fascisme en het nationaalsocialisme. Nationaalsocialisme: In Duitsland voelde het land zich vernederd na de Eerste Wereldoorlog. De Republiek van Weimar werd geconfronteerd met extremisme en de economische crisis vanaf 1929 gaf de nationaalsocialisten de kans om hun aanhang te vergroten. Hitler en de nazi's propageerden het idee van een sterke leider en een totalitaire staat. Ze gaven de joden de schuld van de malaise en voerden een gewelddadig beleid om zwakke elementen uit de maatschappij uit te schakelen. In alle drie de landen was er sprake van een dictatuur met controle over de maatschappij, waarbij de heersende partij alle macht had en politieke tegenstanders werden vervolgd. Het uiteindelijke doel was een klasseloze maatschappij in handen van het volk, maar de praktijk toonde aan dat deze regimes gewelddadig en onderdrukkend waren. Door de opvatting die spelen in Duitsland rond 1923, groeide de NSDAP. Om wereldvrede te bewaren, werd er een Conferentie van München gehouden in 1938. Frankrijk en Groot-Brittannië (de geallieerde landen) gaven een deel van Tsjechoslowakije (Sudetenland) aan Duitsland. Voorwaarde was dat dit de laatste Duitse gebiedsuitbreiding zou zijn. De geallieerden hoopten met deze appeasementpolitiek de wereldvrede te bewaren. Begrippen die verder bij deze les horen zijn: Economische crisis, ideologie, het Verdrag van Versailles, totalitaire staat, weimarrepubliek, volkenbond, as Rome-Berlijn, Molotov-Ribbentrop-akkoord, Chamberlain, Daladier, Mussolini en Stalin.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
7 uur en 0 minuten
Trefwoorden
appeasementpolitiek, arrangeerbaar, conferentie van münchen, geschiedenis, hv45, nationaalsocialisme, nsdap, stercollectie, totalitaire staat, tweede wereldoorlog te voorkomen?

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis 2e fase

https://maken.wikiwijs.nl/133751/Geschiedenis_2e_fase

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/88055/Geschiedenis_Onderbouw

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open