03.1 Wereldreligies h45

03.1 Wereldreligies h45

Intro en probleemstelling

Christendom en Islam

Christendom
Het christendom speelde vanaf de Middeleeuwen een dominante rol in de geschiedenis van Europa. Het christendom begon als een kleine Joodse sekte, maar groeide later uit tot de Romeinse staatsgodsdienst.
Na de val van het Romeinse Rijk, in 476 na Chr., veranderde de Kerkelijke hiërarchie in Europa niet. De belangrijkste machthebbers na de Romeinen, de Franken, waren ook christenen. De Franken dwongen andere volken om zich tot het christendom te bekeren.

Islam
Net als het christendom groeide de islam van een kleine groep gelovigen rond de profeet Mohammed uit tot een godsdienst die zich in het Midden-Oosten snel uitbreidde.

Wereldreligies
Al eeuwenlang zijn de islam en het christendom wereldreligies. Beide godsdiensten zijn de twee religies met de meeste aanhangers. Overal ter wereld wonen christenen en moslims.

Probleemstelling

Vergelijking christendom en islam
Hoewel ze begonnen met een kleine groep mensen, zijn het christendom en de islam uitgegroeid tot wereldgodsdiensten.
In deze opdracht onderzoek je waarom juist deze twee religies zo succesvol waren (en nog steeds zijn). Daarvoor maak je een vergelijking tussen beide wereldreligies. Je bestudeert of er overeenkomsten en verschillen zijn in de manier waarop de religies zich ontwikkelden.

Bij zo’n vergelijking zullen jouw eigen levensbeschouwing en kijk op de wereld een rol spelen. Als je gelovig bent opgevoed zul je dit onderzoek anders ‘beleven’ dan iemand die geen binding heeft met deze godsdiensten.

Je maakt in deze opdracht een posterpresentatie. In de presentatie maak je in een schema een vergelijking tussen de verspreiding van het christendom en de verspreiding van de islam in de Middeleeuwen.

Colofon

Het arrangement 03.1 Wereldreligies h45 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-04-26 08:57:30
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

De opdracht 'Wereldreligies' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.

Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use

Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 3 met het onderwerp: Wereldreligies. De verspreiding van het christendom in de Middeleeuwen begon met de opkomst van het christendom als een kleine sekte tijdens het Romeinse Rijk. Dit was begonnen door Jezus van Nazareth en het groeide uit tot religie nadat hij ter dood werd veroordeeld. Initieel werd de religie tegengewerkt maar uiteindelijk vaardigde keizer Constantijn in 313 de Grote het Edict van Milaan uit, waarmee hij godsdienstvrijheid voor de christenen waarborgde. Het christendom werd gelijkgesteld aan de oude Romeinse religie, en de christenen kregen dezelfde rechten. In 394 riep keizer Theodosius het christendom uit tot staatsgodsdienst. Het christendom verspreidde zich gestaag in Oost-Europa, en Theodosius onderdrukte heidendom en ketterijen. Clovis, koning van de Franken, bekeerde zich in 496 tot het christendom en legde de basis voor de verspreiding van het christendom in West-Europa. Karel Martel, hofmeier van het Merovingische hof, moedigde de verspreiding van het christendom aan en versloeg Arabische legers. Karel de Grote, koning van de Franken, werd in 800 door de paus tot keizer gekroond en zette het werk voort. Kloosters speelden een belangrijke rol bij de verspreiding van het christendom en de regel van Benedictus was populair. Missionarissen zoals Willibrord en Bonifatius speelden een cruciale rol bij de kerstening van Nederland. Paus Gregorius I was een pleitbezorger voor het missiewerk en ondersteunde de verspreiding van het christendom. De Ka'aba is het centrale heiligdom van de islam en werd al voor het ontstaan van de religie aanbeden. Mekka was een vreedzame en tolerante handelsstad waar de religie geweld verbood. Mohammed, de grondlegger van de islam, groeide op in Mekka en kwam daar in aanraking met verschillende godsdiensten. Hij kreeg een visioen waarin hij werd aangewezen als boodschapper van God. Mohammed verspreidde Gods boodschap en schreef deze op in de Koran. Hij probeerde ook sociale en politieke problemen op te lossen door de oprichting van de Oemma, de wereldwijde gemeenschap van moslims. Na Mohammed's dood ontstond er een machtsstrijd tussen de kaliefen, wat leidde tot de scheiding tussen soennieten en sjiieten. Het islamitische rijk breidde zich snel uit onder leiders zoals Aboe Bakr, Omar ibn al-Khattab en Uthman ibn Affan. Het materiaal bespreekt verder nog Gaius Decius en Willibrordus.
Leerniveau
HAVO 4; HAVO 5;
Leerinhoud en doelen
De tijd van monniken en ridders (500 - 1000); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 30 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, christendom, geschiedenis, hv45, islam, machtsstrijd, monotheïstische godsdiensten, staatsgodsdienst, stercollectie, wereldreligies
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open