Wat is COPD?
De afkorting COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease (in het Nederlands: Chronische Obstructieve Longziekte). Het is een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Een patiënt met COPD ademt moeilijker omdat de longen beschadigd zijn. Er komt minder zuurstof binnen en daardoor kunnen normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen en aan- en uitkleden moeizamer gaan.
In ons land hebben ongeveer 600.000 mensen COPD. De ziekte staat op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfe in Nederland veroorzaken. COPD komt vaak voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte eerder.
Chronische bronchitis Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend onstoken. De vertakkingen heten de bronchiën. Wanneer een ziekte blijvend is, noemen we dit chronisch. De bronchiën zijn dus de hele tijd geïrriteerd en de slijmvliezen produceren meer slijm dan normaal. Hierdoor kan de patiënt gaan hoesten en is benauwd. Door de ontsteking is het slijmvlies dikker en dit maakt de doorstroming van lucht moeilijker. Het ademen gaat moeilijker.
Longemfyseem Emfyseem, oftewel longemfyseem, is een chronische ziekte. Er gaan steeds meer longblaasjes stuk en de wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide. De beschadigde longblaasjes kunnen niet herstellen en het wordt steeds moeilijker om zuurstof op te nemen.
Oorzaken van COPD
De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD, hieronder volgt een overzicht van de oorzaken van COPD:
Roken - Bijna altijd is roken de oorzaak van COPD. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijk ontwikkelen.
Astma, longontsteking en andere longziekten - Soms is een ziekte de oorzaak van COPD. Meestal gaat het dan om longziekten, waarbij de longen beschadigd raken.
Erfelijke ziekten - De erfelijke ziekte alpha-1 kan COPD veroorzaken. Alpha-1 is een aangeboren ziekte, waarbij het eiwit alpha-1 niet wordt aangemaakt of niet goed werkt. Dat eiwit is nodig om de longen te beschermen.
Giftige stoffen en stofdeeltjes - Soms zijn giftige stofdeeltjes de oorzaak van COPD. Dit gebeurt vaak tijdens het werk en noemen we beroeps-COPD.
Levensverwachting bij COPD De patiënt heeft na het veertigste levensjaar of later een grotere kans om deze ziekte te krijgen. Het kan ook eerder ontstaan, maar dan heeft het meestal een erfelijke oorzaak. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen verschillend. Sommige mensen passen ongemerkt hun bezigheden aan bij hun verslechterde conditie. Ze houden op met traplopen of fietsen, waardoor het lijkt alsof er minder klachten zijn. Vrijwel ongemerkt kunnen zij zo jarenlang hun ziekte verborgen houden. Het vervolg hiervan is dat de conditie verder achteruit gaat en de situatie verslechterd. Het is bij deze ziekte van groot belang je conditie te behouden.
De verschillende stadia
Licht COPD: De longen werken nog voor meer dan de helft goed. Er is in dit stadium sprake van een lichte beperking van de luchtstroom, maar de patiënt is zich niet altijd beuwst dat de longfunctie abnormaal is.
Matige COPD: In dit stadium veroorzaakt de beperking van de luchtstroom klachten als hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning. Het is nodig dat de patiënt zijn manier van leven aanpast.
Ernstige COPD: In dit stadium is de beperking van de luchstroom verder vermindert. Patiënten klagen over toegenomen benauwdheid, vermoeidheid en beperkingen in dagelijkse activiteiten.
Zeer ernstige COPD: In dit stadium wordt gekenmerkt door zeer ernstige vermindering van de luchtstroom, zo ernstig dat de beperking ook invloed heeft op het hart en vaten. Soms is dagelijks toedienen van extra zuurstof noodzakelijk. De klachten zijn zo ernstig geworden dat tijdelijke verslechteringen levensbedreigend kunnen zijn.
Laatste fase: In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte draaglijk te maken voor de patiënt. In deze fase moet de patiënt regelmatig naar het ziekenhuis en wordt intensief begeleid door een team onder leiding van de longarts.
Hulpmiddelen speciaal bij COPD.
Hieronder volgt een klein overzicht van hulpmiddelen bij COPD:
POWERbreathe Shaker
De Shaker is speciaal ontwikkeld voor het losmaken van vastzittend bronchiaal slijm. De trillingen die bij de uitademing veroorzaakt worden zorgen ervoor dat het bronchiaal slijm sneller los laat en opgehoest kan worden. Hierdoor nemen klachten van kortademigheid af en vermindert de kans op een ontsteking.
Medicijnvernevelaar
Een vernevelaar is een elektrisch apparaat waarmee de patiënt medicijnen kan inhaleren. Het medicijn is opgelost in een vloeistof en het apparaat zet deze medicijnoplossing om in nevel of mist. De patiënt ademt de nevel in via een mondstuk en het vernevelde medicijn komt zo gemakkelijk in de luchtwegen.
SimplyGo Mini Zuurstofconcentrator
Met een mooi en dun design en een handige draagtas, is de SimplyGo ideaal voor mensen et ademhalingsstoornissen. De patiënt kan een normaal en actief leven blijven leiden.
Traplift
Trapliften met stoel maakt het voor de patiënt mogelijk zittend langs een trap naar boven of beneden te gaan. Het stoeltje heeft een draaibare zitting, zodat de patiënt gemakkelijk van en op de stoel komt.
Dementie
Beschrijving Ziektebeeld
Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie en lewy body dementie veel voor.
Bij dementie gaan zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk da de cellen en de verbindingen het niet meer doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel, anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie erg verzwakt. De patiënt sterft dan door een ziekte of infectie of doordat hij niet meer kan slikken.
De verschijnselen.
Vergeetachtigheid
Wanneer iemand nieuwe informatie vergeet, kan dit een teken zijn van dementie. Ook kan iemand belangrijke data of gebeurtenissen vergeten. Of hij kan dezelfde vraag steeds opnieuw stellen.
Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan steeds moeilijker bijvoorbeeld geldzaken regelen, hobby's uitoefenen, dingen plannen of in de juiste volgorde taken uitvoeren.
Vergissingen met tijd en plaats
Iemand met (beginnende) dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. De persoon vergeet soms waar hij is en hoe hij daar is gekomen.
Taalproblemen
Een kenmerk is dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen. De persoon kan midden in een gesprek stoppen met praten en vergeten hoe hij verder moet. Of hij herhaalt wat hij daarvoor al zei. Ook kan iemand met dementie namen en eenvoudige woorden vergeten.
Kwijtraken van spullen
Iemand met dementie kan spullen op vreemde plekken leggen. Hij raakt zijn spullen kwijt en kan niet meer achterhalen waar hij ze gelaten heeft.
Slecht beoordelingsvermogen
Het kan voor de patiënt lastig zijn om de situatie in te schatten en keuzes te maken. Hij kan aanbiedingen slecht beoordelen en grote sommen geld uitgeven.
Terugtrekken uit sociale activiteiten
Iemand kan problemen hebben met sociale activiteiten, zoals zijn hobby's, sport en gesprekken. Hij trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kan hij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.
Veranderingen in gedrag en karakter
Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen. Hij kan verward, achterdochtig, depressief of angstif worden. Hij kan soms dingen doen die hij anders nooit deed.
Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Het lijkt erop alsof de patiënt steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. De patiënt heeft de behoefte om te lopen en krijgt vaak slaapproblemen.
Verschillende stadia
Voorfase
Cliënt heeft meestal nog geen klachten, maar de vage symptomen worden vaak achteraf herkent.
Lichte dementie
Diagnose is gesteld en de hulpbehoefte neemt toe. Geheugenproblemen vallen steeds meer op en cliënt herkent de problemen zelf ook.
Matige dementie
In deze fase zijn er redenen voor opname: Cliënt zijn hulpbehoefte is groot en kan niet langer thuis verzorgd worden. Ook is er een gevaar voor eigen veiligheid en die van naasten.
Terminale fase
Clienten worden minder mobiel en liggen langdurig op bed. Kans op onstekingen en infecties neemt toe.
Hulpmiddelen speciaal bij dementie:
Hieronder volgt een klein overzicht van hulpmiddelen bij dementie:
Clockaid
Ondersteunt bij verminderd tijdbesef en geheugenverlies. Weergave van tijd is duidelijk en de cliënt hoeft de tablet zelf niet te bedienen.
Alles-uit-knop
Met de alles-uit-knop kan alles aangesloten worden dat eventueel kwaad zou kunnen.
Elektronische sleutelvinder
Met een elektronische sleutelvinder kan de client makkelijk spullen terug vinden door op ene knop te drukken. Elke ontvanger krijgt een eigen kleur en deze kunnen afzonderlijk vastgemaakt worden aan voorwerpen.
Robotdieren
Een sociale zorgrobot kun je inzetten als mensen behoefte hebben aan sociaal contact en kan een kalmerend effect hebben. Ook kan een sociale zorgrobot emotionele reacties uitlokken.
Slechtziendheid
Beschrijving Ziektebeeld
Wat is slechtziendheid? De term slechtziend wordt gebruikt om te verwijzen naar een visuele beperking die niet gecorrigeerd kan worden door een bril of contactlenzen. Slechtziend betekent dat de gezichtsscherpte lager is dan normaal, het gezichtsveld is verkleind of dat men bijvoorbeeld veel last heeft van licht. Als een bril dan niet meer helpt om goed te kunnen zien, dan is men slechtziend.
In nederland zijn ongeveer 350.000 mensen blind of slechtziend en door vergrijzing en diabetes zal dit aantal oplopen. Ongeveer 85% van het aantal slechtzienden in Nederland is ouder dan 50 jaar en slechtziendheid komt twee maal zo vaak voor bij vrouwen als mannen.
Oorzaken slechtziendheid
De meest voorkomende oorzaken van blindheid en slechtziendheid zijn aangeboren afwijkingen, ziektes en ongevallen op latere leeftijd. Oogaandoeningen die vaak op latere leeftijd slechtziendheid veroorzaken zijn bijvoorbeeld:
Macula Degeneratie
Er ontstaat een grijze vlek in het midden van het gezichtsveld. Dit kan voor de cliënt hinderlijk zijn in het dagelijkse leven omdat dit deel ons helpt om objecten duidelijk te zien en het mogelijk maakt om taken te verrichten zoals lezen en autorijden.
Staar
Een vertroebeling van de ooglens. De lens in het oog zit direct achter de pupil en de iris (di is het gekleurde deel van het oog). De ooglens bestaat voornamelijk uit water en eiwitten. De eiwitten zijn zo gerangschikt dat de ooglens schoon blijft en er licht doorheen kan. Deze eiwitten kunnen samenkleven en een klein deel van de lens vertroebelen. Dit is een cataract, die met verloop van tijd groter kan groeien en meer van de lens kan vertroebelen en wordt het moeilijker om goed te zien.
Diabetische Retinopathie
Een complicatie veroorzaakt door diabetes, waarbij de retina (het lichtgevoelige 'scherm' achter in het oog) wordt aangetast.
Glaucoom
Een chronische oogaandoening waarbij de optische zenuw in het oog wordt aangetast, met zichtproblemen tot gevolg. De optische zenuw bevindt zich achter in het oog en zorgt ervoor dat de beelden die de ogen waarnemen naar de hersenen worden gestuurd voor interpretatie.
Verschillende stadia
Slechtziendheid
Visus of gezichtvermogen minder dan 30% of een gezichtsveld kleiner dan 30 graden.
Zeer slechtziendheid
Gezichtsvermogen minder dan 10%.
Maatschappelijke blindheid
Gezichtvermogen van beide ogen 5% of lager en gezichtsveld kleiner dan 10 graden.
Hulpmiddelen speciaal bij slechtziendheid:
Hieronder volgt een klein overzicht van hulpmiddelen bij slechtziendheid:
Optelec ClearReader+ Basic
Dit is een hulpmiddel die na twee seconden de tekst voorleest. De cliënt kan onder andere vooruit- en terugspoelen in de tekst, het voorlezen pauzeren en de voorleessnelheid aanpassen. De Optelec ClearReader+ Basic biedt 59 stemmen in 31 talen.
Medicijndispensers
Dit hulpmiddel bied automatisch op de juiste momenten een zakje medicatie aan in de goede samenstelling en dosering. Hierdoor is de kans dat de cliënt een dubbele dosis neemt of een inname te vroeg inneemt verkleind.
Speciale sloten
Met dit hulpmiddel kan de cliënt zelfstandig toegang krijgen tot afgesloten woningen, ruimten of kasten en kan ze daarna zelf afsluiten. Sommige sloten bieden ook de mogelijkheid om toegang tot een huis te koppelen aan bevoegdheden of tijdstippen, zo kan de cliënt bijvoorbeeld de 'sleutel' uitwisselen met hulpverleners zonder dat het de privacy schaad.
Voorzetscherm
Met een voorzetscherm voor een beeldscherm kunnen kleine teksten op een eenvoudige manier leesbaar en zichtbaar worden.
Slechthorendheid
Beschrijving Ziektebeeld
Wat is slechthorendheid?
Bij slechthorendheid heeft iemand geen normaal gehoor (meer), maar nog wel enkele geluiden of trillingen kan waarnemen. Slechthorendheid is niet hetzelfde als doofheid. Je spreekt pas over doofheid als iemand zelf met een hoortoestel een gesprek met één persoon niet kan volgen.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand slechthorend (geboren) wordt. Het kan komen door ziekte, ouderdom, erfelijkheid, medicijnen, een ongeluk, te lange bloodstelling aan een te hoge geluidssterkte of andere onbekende oorzaken.
Verschilldende stadia
Normaal horend tot licht slechthorend:
0 tot 30 gehoorverlies in dB. Een gesprek op grote afstand of zachte gesprekken zullen niet altijd gevolgd kunnen worden.
Licht tot matig slechthorend:
30 tot 60 gehoorverlies in dB. Een gesprek op meer dan één meter of een zacht gesprek lukt vaak niet. Groepsgesprekken zijn vaak een probleem. Client kan hierbij een hoortoestel gebruiken als hulpmiddel.
Zwaar slechthorend:
60 tot 70 gehoorverlies in dB. Groepsgesprekken zijn heel moeilijk, gesprekken op luide toon worden wel verstaan. Client kan hierbij een hoortoestel gebruiken als hulpmiddel.
Ernstig slechthorend:
70 tot 80 gehoorverlies in dB. Gesprekken op luide toon worden nog wel gehoord, maar niet altijd verstaan. Cliënt kan hierbij een zwaar hoortoestel gebruiken als hulpmiddel.
Zeer ernstig slechthorend:
80 tot 110 gehoorverlies in dB. Alleen omgevingsgeluid op zeer korte afstand wordt nog gehoord, gesprekken zijn niet meer mogelijk. Cliënt kan hierbij een zwaar hoortoestel of CI gebruiken als hulpmiddel.
Hulpmiddelen speciaal bij slechthorendheid.
Hieronder volgt een klein overzicht van hulpmiddelen bij slechthorendheid:
Wekker met trilkussen
Dit hulpmiddel is een aangepaste wekker met een luid alarm, extra helder instelbaar lichtsignaal en een bedraad trilkussen.
KlikAanKlikUit ACDB-7000BC
Met dit hulpmiddel vervang je eenvoudig de deurbel. Als de bel gaat begint de led lamp in de ontvanger te knipperen en er zijn vier volumeniveaus.
Sennheiser SET 840S TV
De cliënt draagt de ontvanger met een inductielus om de hals. Dit systeem zorgt voor een goede geluidskwaliteit en kan met een volumeregulaar snel aangepast worden aan de situatie.
Amplicom NL200 Neklus
Dit is een ringleiding voor mensen die een hoortoestel gebruiken. De cliënt hoeft niet meer de telefoon aan door te houden, maar zet zijn of haar gehoorapparaat op de T-stand (ringleidingstand). Het geluid wordt op uw gehoorapparaat overgedragen.
Reuma
Beschrijving Ziektebeeld
Wat is reuma?
Reuma is een veelvoorkomende ziekte. In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen een reumatische aandoening. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen.
Mensen met een vorm van reuma hebben dagelijks last van pijn en stijfheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen zijn behandelbaar, maar niet te genezen.
Reuma kun je onderverdelen in drie categorieën:
Ontstekingsreuma:
Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen.
Artrose
Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
Wekedelenreuma
Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.
Ziekteverloop
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch, maar er zijn wel goede behandelingen mogelijk. De klachten kunnen verminderen en de aandoening kan tot rust komen. Iemand met reuma zal goede en slechte periodes met elkaar afwisselen.
Oorzaak
Het is (nog) niet duidelijk waardoor reuma ontstaat. Waarschijnlijk spelen omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht een rol. Ook lijkt het er op dat reuma erfelijk is.
Hulpmiddelen speciaal bij reuma.
Hieronder volgt een klein overzicht van hulpmiddelen bij reuma:
Reuma App
De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft de Reuma App geintroduceert. De app stelt allerlei vragen over verschillende onderwerpen die op de cliënt van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bewegen, werk, medicatie of pijn. Op basis van de gegeven antwoorden krijgt de cliënt informatie en tips om de dag wat soepelere te laten verlopen. Het logboek maakt het ziektebeeld inzichtelijk en de cliënt kan bijhouden hoe hij/zij zich voelt.
Bestek Grip
Dit is een hulpmiddel dat zorgt voor betere grip. De universele houders zijn geschikt om over bestek te schuiven en hierdoor heeft de cliënt betere grip en ondersteuning op alle soorten bestek.
Rollator Cristallo2
Deze reuma rollator is een complete rollator met dienblad, stokhouder en mandje. Door de bouw is het een stabiele en veilige rollator.
Badlift kussen
Met dit hulpmiddel kan de cliënt gewoon zelfstandig in bad. Na het baden kan de cliënt met een druk op de knop het lucht weer in de kussen laten lopen en wordt hij of zij langzaam en gelijkmatig weer om hoog getild.
Parkinson
Beschrijving Ziektebeeld
Wat is de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. Juist die chemische stof hebben we nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden.
De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar en niemand is immuun voor Parkinson. Ruim 55.000 Nederlanders hebben parkinson en er is een stijging onder de dertigers en veertigers.
Symptomen
Bewegingen: Trillen, stijfheid, schuifelen, wankelen, evenwicht verliezen, moeite met opstaan vanuit een stoel of bed, moeite met schrijven of minder gezichtsuitdrukkingen.
Stemming: Depressief, somber, angstig, lusteloos of verward.
Gedrag: Vergeetachtig (Parkinsondementie), hallucineren, ongeremd eten, winkelen, gokken of seks.
Lichaamsfuncties: Verslikken, kwijlen, afvallen, verstopping, plasproblemen, erectiestoornissen, veel zweten, minder goed ruiken, duizeligheid, minder goed uit woorden kunnen komen.
Slaap: Overdag vaak duf, 's nachts wakker liggen, onrust door krampen, rusteloze benen of moeilijk draaien.
De ontwikkeling van de ziekte van Parkinson
De ziekte is progressief: klachten beginnen vaak geleidelijk, meestal aan een kant en neemt na verloop van tijd meestal toe in willekeurige volgorde. Er zijn symptomen die al kunnen wijzen op Parkinson bijvoorbeeld een moe en zwak gevoel, moeite met schrijven, een trilling in de arm en een voet die 'op slot' gagat.
De ontwikkeling van de ziekte verschilt per persoon. Door behandelingen zijn de klachten vaak redelijk te beheersen, maar dit neemt niet weg dat de ziekte een grote impact heeft op het dagelijks leven. Door de langzame achteruitgang krijgt de cliënt steeds meer behoefte aan hulp en begrip uit zijn of haar omgeving.
Oorzaak ziekte van Parkinson
De oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog niet bekend. Wel is bekend dat Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Wanneer ongeveer 70% van deze dopamine producerende cellen is afgestorven, verschijnen de Parkinsonsymptomen. Het is echter niet bekend waarom deze zenuwcellen sterven. Wel zijn er verschillende theorieën voor de oorzaak van Parkinson. Onderzoekers zochten al naar genetische oorzaken en afwijkingen en omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen, zoals: Virussen, bacteriën, giftige stoffen en zware metalen.
Hulpmiddelen speciaal bij Parkinson:
Hieronder volgt een klein overzicht van hulpmiddelen bij Parkinson:
Personenalarming
In geval van nood staat de cliënt met één druk op de alarmknop in verbinding met de zorgcentrale. Er kan 24 uur per dag gebruik worden gemaakt en de centrale kan direct op het computerscherm zien wie er hulp nodig is en waar diegene woont. De zorgcentralist kan dan een inschatting maken van de noodsituatie en contact opnemen met contactpersonen of professionele zorgverleners.
Easy-Lift
Een makkelijk systeem wat onder iedere stoel gemonteerd kan worden. De stoel wordt hiermee opgetild en is vervolgens verrijdbaar. Hierdoor blijven rug-, nek- en andere fysieke klachten van de zorgmedewerker bespaard en is het voor de cliënt comfortabeler.
Betty
Dit hulpmiddel helpt de cliënt om zelfstandig in en uit bed te komen. Betty biedt op een natuurlijke manier ondersteuning van lig tot zit en van zit to staan. De cliënt hoeft alleen op een knop te drukken en de opstabeugel vast te houden, waardoor hij/zij in beweging komt.
Anir Verticale Muis
De Anir muis werkt hetzelfde als een reguliere optische muis, maar met als verschil dat de verticale handgreep zowel de hand als de pols in een natuurlijke positie helpt te houden. Hierdoor worden er zeer weinig spieren aangespanen.
Het arrangement 1A_TKL02: Website Aandoeningen. is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Michael Faber
Laatst gewijzigd
2017-05-09 19:01:09
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0
Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.