Cyberpesten (webquest)

Cyberpesten (webquest)

Inleiding: een groot probleem!

In de gemeente H. is onlangs een incident geweest, waarbij een jongere geprobeerd heeft om zelfmoord te plegen omdat hij het slachtoffer was van cyberpesten. De politie heeft het incident onderzocht en het blijkt dat hij eerst gepest werd door een paar klasgenoten. De klasgenoten deelden foto’s en berichtjes over de jongere op facebook en twitter. Zo kwamen de pesterijen ook onder de aandacht van zijn sportgenoten. Sommige sportgenoten namen het pestgedrag van de klasgenoten over. Hierdoor werd het pesten erger en de intensiteit zwaarder.

De gemeente is er van op de hoogte dat cyberpesten ook landelijk een groot probleem is onder jongeren.  De gevolgen zijn soms dramatisch.

De burgemeester en de wethouders die de domeinen Veiligheid, Jeugd en Volksgezondheid in hun portefeuille hebben, zijn het er over eens dat er iets moet gebeuren om incidenten als dit tegen te gaan.

Er wordt een werkgroep cyberpesten opgericht die iets aan dit probleem moet gaan doen. Deze werkgroep moet een multimedia presentatie over cyberpesten maken en deze tijdens een voorlichtingsmarkt presenteren aan de burgemeester en wethouders, beleidsmakers van jeugdzorg en jongerenwerk, schooldirecteuren en andere belangstellenden.

Bron: Teletekst d.d. 8 april 2017
Bron: Teletekst d.d. 8 april 2017

Zelfmoord 15-jarige scholier

Opdracht voor de werkgroep

De werkgroep cyberpesten moet een multimedia presentatie maken over cyberpesten en deze tijdens een voorlichtingsmarkt presenteren aan de burgemeester en wethouders, beleidsmakers van jeugdzorg en jongerenwerk, schooldirecteuren en andere belangstellenden.

Deze presentatie kan gemaakt worden met bijvoorbeeld Prezi, Moviemaker, Animato, Photostory, Magix of door het gebruik van andere online-mediatoepassingen zoals Slideshare, Flickr, YouTube, Google Docs, etc. (Powerpoint wordt voor deze presentatie niet goedgekeurd).

Tijdens deze markt kan het publiek stemmen op de meest originele presentatie, waarmee de werkgroep een prijs kan winnen.

Sire: campagne digitaal pesten

De werkgroep gaat aan de slag

De volgende personen zitten er in de werkgroep cyberpesten:

- een medewerker van de gemeente, afdeling Jeugd

- een leerkracht uit het basisonderwijs

- een medewerker van het jongerenwerk

- een medewerker van de buitenschoolse opvang

- een medewerker uit de jeugdzorg

 

Jij neemt de rol in van één van bovenstaande personen. Probeer je in te leven in zijn/haar rol, wat zou hij/zij zeggen en doen. Degene met de rol van "medewerker van de gemeente" is ook meteen de leider van de werkgroep en verantwoordelijk voor het succes van de werkgroep.

Jullie mogen zelf de taken in de werkgroep verdelen. Als jullie er samen niet uitkomen, zal degene met de rol van "medewerker van de gemeente" de beslissing nemen wie verantwoordelijk zal zijn voor welk onderdeel. Ieder groepslid is verantwoordelijk voor een van de genoemde onderdelen van de totale opdracht én voor de complete presentatie.

Jullie stellen een plan van aanpak op en gaan aan de slag:

De werkgroep gaat een presentatie maken, waarin duidelijk wordt wat cyberpesten is, wat de gevolgen er van zijn en wat er aan gedaan kan worden. Tevens doen jullie in de presentatie drie aanbevelingen aan gemeente, scholen en jongerenwerk hoe cyberpesten aangepakt zou kunnen worden. In de presentatie wordt ook informatie gegeven over wat men kan/moet doen als het toch misgaat (zie ook: opdracht voor de werkgroep).

Al deze informatie presenteren jullie multimediaal tijdens een voorlichtingsmarkt. Ook maken jullie een verslag waarin de taakverdeling en het plan van aanpak beschreven staat en waarin van ieder groepslid individueel een reflectie op de samenwerking toegevoegd is (STARR). 

Tijdens de voorlichtingsmarkt kan het publiek stemmen op de meest originele presentatie, waarmee de werkgroep een prijs kan winnen.

Informatiebronnen

Websites met informatie:

http://nos.nl/artikel/2052405-cyberpesten-onder-jongeren-neemt-niet-af.html

 

http://www.cyberpesten.be/

 

www.kennisnet.nl

 

www.mediawijsheid.nl

 

https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/antipestwet-treedt-in-werking

 

http://www.ggznieuws.nl/home/tag/cyberpesten/

 

www.pestenislaf.nl

 

www.mijnkindonline.nl

 

Tip: Een recente serie over cyberpesten is "13 Reasons Why". In "the making of...." komen ook hulpverleners aan het woord over dit onderwerp. Deze documentaire kan je hier zien: https://youtu.be/ry-TOaM2Kfk

De werkgroep kan uiteraard ook gebruik maken van andere, zelf gevonden websites, boeken en artikelen.

Beoordeling

De presentatie wordt beoordeeld op de volgende onderdelen, per onderdeel kan je maximaal 3 punten verdienen (ter beoordeling van de docent):

Totaal te behalen score: 21 punten

Punten

Cijfer

20 - 21

10

17,5 – 19,5

9

15,5 – 17

8

13 – 15

7

10,5 – 12,5

6

8,5 – 10

5

6 – 8

4

3,5 – 5,5

3

1,5 – 3

2

0 – 1

1

 

 

Terugblik

Cyberpesten is een groeiend, maar niet zo’n zichtbaar probleem in de huidige maatschappij en moet worden aangepakt. Gepeste jongeren raken geïsoleerd en depressief, soms met ernstige gevolgen.. Het speelt zich vaak buiten het gezichtsveld van volwassenen en andere jongeren af, maar dat maakt het niet minder ernstig.

Met deze webquest hopen wij jullie als toekomstige beroepskrachten in onder andere het onderwijs, de jeugdzorg, het jongerenwerk en gemeenten bewust te hebben gemaakt van de problemen rond cyberpesten, waardoor je een duidelijk standpunt tegen cyberpesten kunt innemen en weet hoe je moet handelen als dat nodig is.

Cyberbullying

Docent

Deze webquest gaat over cyberpesten en is gemaakt voor MBO Sociaal en Pedagogisch Werk, niveau 3 en 4.

Door het maken van deze webquest leren de studenten hoe ze als toekomstige beroepskrachten met een onderwerp als cyberpesten aan het werk zouden kunnen gaan en hoe zij bij kunnen dragen aan de preventie van cyberpesten. Tevens leren de studenten samen te werken.

Het verdient aanbeveling om voorafgaand aan de webquest een instructieles te geven, zeker bij niveau 3. In deze les kunnen de voorwaarden van de opdracht besproken worden en de eerste brainstormsessies in de groepjes kunnen naar behoefte begeleid worden door de docent.

De studenten gaan aan de slag in groepjes van 5. Bij de samenstelling van deze groepjes kan rekening gehouden worden met de opleiding van de studenten: gaat het om heterogene groepen (sociaal en pedagogisch werk door elkaar) of worden de groepen homogeen samengesteld uit studenten van dezelfde opleiding/klas? In het geval van homogene groepen kan de rolverdeling aangepast worden: de rol van beleidsmedewerker zal bij studenten pedagogisch werk mogelijk niet zo aantrekkelijk zijn. Deze rol zou dan veranderd kunnen worden in bijvoorbeeld beleidsmedewerker van de KDV of locatiehoofd basisschool.

De studenten tonen hun eindproduct in een presentatie. Hier is gekozen voor multimediapresentaties op een voorlichtingsmarkt. Als extra stimulans voor het creëren van een opvallende presentatie kunnen de werkgroepen een publieksprijs winnen.

De presentaties kunnen uiteraard ook tijdens de les vertoond worden.

  • Het arrangement Cyberpesten (webquest) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sylvia Kiewiet Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-05-12 21:37:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Webquest Cyberpesten voor MBO 3/4 Pedagogisch Werk en Sociaal Werk
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Sociaal-maatschappelijk burgerschap; Burgerschap; Culturen en subculturen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    cyberpesten, mbo 3, mbo 4, pedagogisch werk, sociaal werk, webquest

    Bronnen

    Bron Type
    Zelfmoord 15-jarige scholier
    https://youtu.be/Nz4zVjNWo9M
    Video
    Sire: campagne digitaal pesten
    https://youtu.be/xkvv-HNRkqg
    Video
    Cyberbullying
    https://youtu.be/kKoUegW5cPE
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.