Inleiding
Dit is een wiki met informatie over 6 aandoeningen: COPD, dementie, slechtziendheid, slechthorendheid, reuma en Parkinson, op deze website kunt u per aandoeningen vinden:
Oorzaak van deze aandoening
Ziekteverloop van deze aandoening
Beperkingen door de aandoening
Redenen voor een hulpmiddel
4 hulpmiddelen
Beschrijving van die hulpmiddelen
Hoe je die hulpmiddelen kan gebruiken en hoe duur het is
Deze site is bedoeld voor de mensen die in de directe omgeving te maken hebben met een of meerdere aandoeningen die op deze website staan of voor mensen die het zelf hebben.
Informatie hulpmiddelen
COPD
COPD Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte)
COPD is een verzamelnaam voor:
Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.
De oorzaken van het ontstaan van COPD :
- astma, longontsteking en andere longziekten
- erfelijke ziekten zoals in de familie
- schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
- luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof
Soorten COPD: Je hebt 3 fases COPD. Dit noem je de gold fases.
Gold 1= lichte COPD. Hier heb je geen hulpmiddelen voor nodig. Soms hebben de mensen met de lichte variant ook niet eens door dat ze COPD hebben.
Gold 2= middelmattige COPD. hier ondervinden ze last van hun ademhalen bijvoorbeeld bij zelfs een matige inspanning.
Gold 3= heftige COPD. Soms is dagelijks toedienen van extra zuurstof noodzakelijk, maakt het dagelijkse leven lastiger.
Beperkingen:
Bewegelijkheid wordt minder
Gevaar, de slangen zijn vaak erg lang waardoor dit een gevaar is.
Het plannen van hoeveelheid zuurstof die je kan gebruiken, dit kan ook een beperking zijn.
Natuurlijk, zijn er meerdere beperkingen. Bijvoorbeeld slechter slapen etc.
Wat kunnen de redenen zijn waarom de zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft, passend bij het ziektebeeld?
Als u COPD heeft dan kan deze aandoening u leven drastisch veranderen. De een voelt zich goed, de ander voelt zich minder. Doordat u door deze aandoening last van u ademhaling heeft en last van uw longen etc, kan dit een reden zijn om hulpmiddelen te gebruiken, zodat u makkelijk kan leren leven met COPD. En u, uzelf kunt voorzien in uw dagelijkse behoeften en u niet afhankelijk bent van uw aandoening.
Ga per ziektebeeld op zoek naar vier hulpmiddelen die ingezet kunnen worden.
Elektronische neus
Een elektronische neus kan long- en luchtwegaandoeningen opsporen door de moleculaire samenstelling van uitgeademde lucht te analyseren. Dit kan worden aangevraagd via de huisarts het kost zo’n 100-200 euro. Bij sommige zorgverzekeraars wordt dit vergoed.
Draagbare zuurstofconcentrators:
Draagbare en stationaire zuurstofconcentrators stellen gebruikers in staat er een actieve levensstijl op na te houden.
Hij past zich aan de behoeften van de meeste zuurstofgebruikers aan en biedt hen de vrijheid om even van huis weg te zijn voor een dag, voor het werk, voor een weekend of voor een lange vakantie. Deze jongste nieuwkomer van Philips (Respironics) biedt zuurstofpatiënten meer mobiliteit en eenvoud, wat hun levenskwaliteit verbetert. De kosten van dit apparaat zijn: 3.682.00 euro en je kan het bestellen op http://www.zuurstofconcentrator.nl/
Air app.
Deze app kan de lucht in je huis testen of het COPD proof is. Zoals zwavel & stikstofoxiden. Het is geheel gratis en makkelijk te instaleren. De app gaat via sensoren en testen zo of de lucht wel geschikt is voor mensen met COPD.
Levensverwachting bij COPD
In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. De arts probeert dan vooral de ziekte voor u draaglijk te maken. Er is aandacht voor levensvragen waar u misschien mee zit. Bijvoorbeeld op spiritueel of geestelijk gebied. In deze fase moet u regelmatig naar het ziekenhuis. U wordt intensief begeleid door een team onder leiding van uw longarts.
Hoe lang u te leven heeft met COPD, is heel moeilijk te zeggen. Dit verschilt per situatie en per persoon. Maar of u nu weinig of heel veel last heeft van COPD, als u de diagnose krijgt komt dat heel hard aan. Het accepteren van COPD en er mee leren omgaan is een moeilijk proces, waarbij veel emoties loskomen. Het is goed om te weten dat u niet alleen bent. Erover praten met uw partner of goede vriend kan prettig zijn. Ook contact met anderen met COPD kan u goed helpen. Dit kan ook online via het Longforum.
Dementie
Dementie.
- Begripsbepaling
|
- Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.
- Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is:
* Ziekte van Alzheimer.
* Vasculaire dementie.
* Frontotemporale dementie (FTD).
* Lewy body dementie.
|
- Epidemiologie
|
- Wie worden er door de ziekte getroffen
- 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Bij de vrouwen is de kans nog groter. Dit is 1 op de 3.
- Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie.
- Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40% van de mensen een vorm van dementie. In Nederland hebben op dit moment ruim 270.000 mensen dit syndroom.
- Welke factoren zijn beïnvloedend
|
Anatomie / Fysiologie / Pathologie
|
- Anatomie / Fysiologie, Pathologie.
- Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie erg verzwakt. De persoon sterft dat door een ziekte of infectie ( bijvoorbeeld longontsteking) of doordat hij niet meer kan slikken.
|
Etiologie
|
- De (mogelijke) oorzaken. De samenhangende factoren.
- Roken.
- Ongezond gewicht.
- Te weinig beweging.
- Hoge bloeddruk.
- Suikerziekte.
- Te weinig mentale en sociale activiteiten.
- Depressie.
|
- Symptomatologie
|
- De verschijnselen van de ziekte:
- Vergeetachtigheid.
- Problemen met dagelijkse handelingen.
- Vergissingen met tijd en plaats.
- Taalproblemen.
- Kwijtraken van spullen.
- Slecht beoordelingsvermogen.
- Terugtrekken uit sociale activiteiten.
- Veranderingen in gedrag en karakter.
- Onrust.
- Problemen met zien.
|
- Onderzoek en Diagnostiek
|
- Welke onderzoeken gedaan worden om tot een diagnose te komen
- Dementie kan niet van de 1 op andere dag vastgesteld worden. de symptomen vergeetachtigheid en gedragsveranderingen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. De 1e stap is een bezoek aan de huisarts.
- Bij de huisarts worden een aantal vragen gesteld om te zien hoe het geheugen ervoor staat. Als de huisarts het nodig vindt, laat hij ook een urine-en bloedonderzoek doen, om andere verklaring voor klachten uit te sluiten.
- Ook wordt er een heteroanamnese gedaan door de huisarts. Hij toetst dan of de omgeving van de patiënt de klachten herkent. Na dit onderzoek besluit de huisarts in sommige gevallen om de klachten een poosje aan te kijken.
- Vermoedt de huisarts dementie? Dan wordt je doorverwezen naar een specialist.
- Een specialist stelt uiteindelijk vast of er sprake is van dementie en welke ziekte de dementie veroorzaakt. Hiervoor moeten ook onderzoeken gedaan worden. Dit gebeurd op de afdeling neurologie van het ziekenhuis. De specialist doet een neurologisch en neuropsychologisch onderzoek om de diagnose dementie te bevestigen.
er wordt eventueel ook aanvullend onderzoek gedaan. Dit wordt gedaan met een MRI-scan.
- Als de diagnose vastgesteld is, wordt er gekeken welke hulp en ondersteuning de persoon krijgt. Dit kan gegeven worden door een casemanager. Vroegtijdige diagnose vergoot de kans dat een eventuele behandeling helpt om de ziekte te stabiliseren, vertragen of te verzachten.
|
- Therapie
|
- De behandeling van de ziekte, Welke medicatie wordt er gegeven?
- Dementie is (nog) niet te genezen. Wel kunnen met de juiste behandeling de achteruitgang en symptomen wel worden geremd. Dit kan soms met medicatie. Ook kan er veel gedaan worden om zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan. Het is raadzaam om je in te lezen over dementie en het omgaan met iemand van dementie.
- Voor mensen met (beginnende) dementie die thuis wonen zijn er veel mogelijkheden voor opvang, activiteiten en ondersteuning. Hierbij kun je denken aan dagopvang, zorgboerderijen en ontmoetingscentra in de wijk.
- Een medicijn dat dementie geneest is er niet. Wel zijn er medicijnen op de markt die de ziekte afremmen en de effecten van dementie verminderen. Deze worden soms voorgeschreven bij Alzheimer of Lewy Body dementie. Ook zijn er medicijnen die bepaalde symptomen van dementie kunnen bestrijden, zoals somberheid, angst en slapeloosheid. De 4 medicijnen tegen dementie hier in Nederland zijn:
* Galantamine.
* Rivastigmine.
* Donepezil.
* Memantine.
|
- Prognose / beloop
|
- De verwachting van de ziekte. Hoe verloopt het?
- Dementie heeft verschillende fases. Dementie wordt ook een progressieve ziekte genoemd, omdat het alleen maar erger wordt. Dementie is onder te verdelen in 4 fasen:
* Voorstadium van dementie à Gaat na 2 tot 3 jaar over in het volgende stadium.
Er zijn al bepaalde symptomen zichtbaar, maar je spreekt nog niet echt van dementie. De symptomen kunnen zijn:
- Niet op woorden kunnen komen.
- Achteruitgang van het kortetermijngeheugen.
- Verminderde interesses.
* Beginstadium van dementie à Gaat na ongeveer 2 jaar over in het volgende stadium.
Bij dit stadium zijn de symptomen uit het voorstadium meer op de voorgrond aanwezig. Dit gebeurd heel geleidelijk. De persoon zelf zal zelf ook steeds meer merken dat hij achteruit gaat en dit kan frustrerend zijn.
Ook zullen er in dit stadium een aantal gedragsveranderingen zichtbaar zijn.
- terugtrekken uit een groep.
- Plannen en organiseren lukt niet meer goed.
- Vergeetachtig zijn.
- Onrustig worden.
- Slaapproblemen krijgen.
- Moeite hebben met nieuwe dingen leren.
- Moeilijker met geld omgaan (rekenproblemen)
* Middenstadium van dementie à Het 1e deel van het middenstadium duurt ongeveer anderhalf jaar, het 2e deel duurt ongeveer tweeënhalf jaar.
Bij deze fase hebben mensen matige dementie. Deze mensen hebben hulp nodig bij de dagelijkse verzorging. Hier vanuit zal de hulp zich steeds meer gaan uitbreiden, dat de persoon continu zorg moet hebben.
* Laatste stadium van dementie à Het laatste stadium van dementie duurt zo’n 6 tot 9 jaar.
In dit stadium gaat de persoon hard achteruit. Continu begeleiding en zorg is hier van belang. Dit laatste stadium zal uiteindelijk direct of indirect, de dood tot gevolg hebben. Hoe herken je iemand die in deze laatste fase zit?
- Lopen en spreken gaat verder achteruit.
- zelfstandig overeind kunnen blijven zitten lukt niet meer.
- stijfheid van gewrichten en minder kunnen bewegen.
- Veranderingen in reflexen ontstaan. Zuigreflex kan terug komen.
- Persoon is incontinent.
|
- Complicaties
|
- De mogelijke complicaties
- In een sociaal isolement raken.
- Vergeetachtig zijn.
- Incontinent
- Beperkingen in ADL.
- Slaapproblemen.
- Stijfheid in gewrichten (moeilijk kunnen bewegen).
- Zuigreflex en grijpreflex van baby komt terug.
Persoon kan in laatste stadium in foetushouding komen te liggen.
|
- Hulpmiddelen
|
- Medicijnhorloge vanaf € 30,-
- Medicijnhorloges kunnen ingesteld worden om op bepaalde momenten een signaal te geven. Per signaal kan worden ingevoerd om welk medicijn het gaat. Die informatie verschijnt op de display als het horloge een signaal afgeeft. U draagt het horloge om de pols.
- Alarmsystemen, bewegingsdetectie.
- Het alarmsysteem helpt de kans op vallen of andere ongelukken verkleinen, omdat u direct kunt ingrijpen als het waarschuwingssignaal gaat. Als de persoon toch al is gevallen, bent u er snel bij om hulp te bieden.
- Sociale zorgrobots zijn een soort knuffeldieren die reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld door geluid te maken of te bewegen. Deze robots komen voor in verschillende (dier)soorten en afmetingen, bijvoorbeeld een dinosaurus, een zeehondje of een hondje. De robot kan reageren op geluid, beweging en aanraking. Sommige robots vertonen ook emoties, bijvoorbeeld door geluid te maken en met de ogen te knipperen. U kunt aan bepaalde robots opdrachten geven en met ze spelen.
|
Slechtziendheid
Slechtziendheid.
Wat is slechtziendheid?
Minder goed zien komt veel voor, maar in de meeste gevallen wil dit niet zeggen dat er dan ook sprake is van slechtziendheid.
Een verminderde gezichtsvermogen is onder te verdelen tot 3 oogafwijkingen. Dit zijn:
- Bijziendheid. Dingen die dichtbij zijn wel goed kunnen zien, en dingen die ver
weg zijn, zijn minder scherp.
- Verziendheid. Dit is het tegengestelde van bijziendheid. Op afstand zijn dingen
scherp, en de dingen die dichtbij zijn, zijn minder scherp.
- Astigmatisme. Dit is een afwijking in de kromming van het hoornvlies.
(cylindrische afwijking) Deze afwijking kan in combinatie met bij- of
verziendheid voorkomen.
Bovenstaande afwijkingen zijn meestal goed te corrigeren met een bril of met contactlenzen.
Je spreekt dus van slechtziendheid, als het gezichtsvermogen sterk verminderd is. Dit komt meestal door een oogziekte die delen van het netvlies of de oogzenuw beschadigt. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij staar of glaucoom.
Oorzaken van slechtziendheid
Slechtziendheid kan ook plotseling ontstaan, maar veel vaker verergeren de klachten of symptomen langzaam. Plotselinge slechtziendheid komt voor bij een netvliesloslating en een afsluiting van netvliesbloedvaten door een bloedpropje.
Slechtziendheid wettelijk vastgesteld.
Dit wordt gedaan als iemand een gezichtsscherpte heeft van maximaal 30% of als iemand een heel klein gezichtsveld heeft.
Een gezichtsscherpte van 30% wil zeggen dat de persoon iets pas op een afstand van 30 meter iets kan zien, terwijl iemand met een normale gezichtsscherpte dit voorwerp al op 100 meter afstand ziet.
Een bril kan in een aantal gevallen wel wat helpen, maar de gezichtsscherpte blijft veel minder.
Behandeling.
Naast brillen en aangepaste brillen zijn er ook nog andere soorten hulpmiddelen.
Dit kan zijn, hele grote vergrootglazen waarmee je rechtstreeks van het papier kan lezen, maar ook televisieloepen, die teksten in grote letters op een beeldscherm projecteren.
Slechthorendheid
Slechthorendheid
Slechthorendheid is een aandoening waarbij iemand slecht in staat (of helemaal niet) is om geluiden op te nemen die hij/zij normaal zou moeten horen.
Oorzaken
De oorzaak van slechthorendheid is meestal bij jongeren het overbelasten van de oren met te luide geluiden zoals harde muziek. Bij ouderen komt slechthorendheid meestal voor omdat ze ouder worden en het waarnemen van geluid achteruit kan gaan.
Maar ook oorzaken zoals medicijngebruik, roken of drinken kan ervoor zorgen dat mensen slechthorend worden.
Dit wordt ook wel ‘’verworven’’ slechthorendheid genoemd.
Erfelijke slechthorendheid
Je kunt ook slechthorend worden geboren, doordat er iets foutging tijdens de ontwikkeling van de vrucht. Bijvoorbeeld door medicijngebruik van de moeder tijdens de zwangerschap.
Als je slechthorendheid erft dan is dat vastgelegd in de genen.
Het is mogelijk dat een persoon een erfelijke vorm van slechthorendheid erft zonder dat enige ouders slechthorend is.
Ziekteverloop
Het ziekteverloop kan verschillen per persoon omdat het niet is vastgelegd hoe en wanneer je het krijgt.
Als je slechthorendheid krijgt door middel van ouderdom dan begint het ziekteverloop pas op oudere leeftijd en kan het ook erger worden.
Als je in een discotheek staat met te harde muziek en je wordt slechthorend dan kan het zijn dat de ziekte licht begint met een piep maar dat hoe ouder je wordt hoe slechter je hoort.
Hulpmiddelen
Hulpmiddelen zijn wel nodig om geluiden te kunnen horen en mensen te verstaan.
Er zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen weer goed te kunnen horen bijvoorbeeld het gehoorapparaat.
Er zijn speciale telefoons gemaakt en bedoeld voor slechthorenden die ene luide beltoon hebben. Sommige hebben zelfs een lichtflits om aan te geven dat er gebeld wordt.
De kosten van zo’n telefoon kunnen varieren van ongeveer €55 tot €100.
Er zijn speciale wekkers die een extra luid alarm hebben en alarm lichten.
De kosten van een wekker is €20 tot €150.
Houd hierbij rekening dat de duurdere wekkers meer functies kunnen hebben zoals trilfunctie, lichtfunctie etc.
Als u een gehoorapparaat heeft kunt u een ‘’droogbox’’ bestellen die vocht verwijdert en condens door warmte weghaalt. Zo houdt u uw gehoorapparaat droog.
Een droogbox kost ongeveer €60.
CI
Je hebt ook nog de optie voor een ‘’cochleair implantaat’’.
Het bestaat uit 2 delen: een inwendig en uitwendig deel.
Het inwendig deel is een elektroden bundel die binnen in het binnenoor wordt geplaatst.
De KNO-arts (Keel Neus Oor arts) maakt een incisie achter de oorschelp om het rotsbeen open te boren totdat de gehoorgang open is en de gehoorbeentjes te zien zijn.
Er wordt dan een gaatje geboord in het slakkenhuis en via deze opening wordt er een elektrodebundel in het slakkenhuis gebracht.
De ontvangstpoel wordt net onder de huid in het rotsbeen geplaatst.
De wond van het rotsbeen wordt gesloten.
Het uitwendige deel wordt een aantal weken na de operatie als een hoortoestel achter het oor geplaatst. Het verband en de hechtingen worden ongeveer 1 week na de operatie verwijderd.
- Traject V & V Ziekenhuis Deel 2 Niveau 4
‘’Een CI wordt volledig vergoed, als je voldoet aan de criteria om ervoor in aanmerking te komen. Dat laatste wordt besloten door het CI-team dat jou heeft onderzocht. Vergoed worden de CI-apparatuur, de operatie, de nazorg en de revalidatie. In Nederland wordt voor volwassenen één CI vergoed. In omringende landen wordt soms ook een tweede CI vergoed.’’
Een CI kost behoorlijk wat geld. Het CI apparatuur kost ongeveer tussen 7.000 en 10.000 euro.
De kosten van een CI-ingreep kosten ongeveer 65.000 euro.
Soundfield Systemen
Het Soundfield Systeem is ontwikkeld voor slechthorende kinderen in het onderwijs.
Vaak is het rumoerig in de klas en kunnen de kinderen de docent niet goed verstaan.
Het Soundfield Systeem wil dat probleem oplossen door de geluidskwaliteit in de klas te verbeteren en zo de leeromeving te verbeteren. Plus de docent hoeft niet hard te gaan praten.
Daarnaast helpt het de slechthorende kinderen beter te functioneren in het onderwijs.
Het Sound Field Systeem besteed aandacht aan de volgende onderwerpen:
- Maakt het spreken in een klas minder vermoeiend.
- Spaart de stem van de leerkracht
- Toename van spraakverstaanbaarheid in de klas
- Verhoogt de aandacht van de leerlingen
- Brengt meer rust in de klas
- Verbeterd de schoolprestaties
- PC en digibord zijn eenvoudig te koppelen.
- Eenvoudige koppeling van solo-systemen voor slechthorende kinderen
De prijs van het Soundfield Systeem is ongeveer 2200,00 euro. Dan heb je de toren, Leerkracht microfoon en leerling microfoon.
Je kunt deze onderdelen ook apart kopen.
Reuma
Reuma
Reuma is een samenvatting van ongeveer 100 verschillende aandoeningen van aantasting van het bewegingsapparaat(het skelet en de gewrichten) die door een niet normale omstandigheden ontstaan zijn.
De meeste vormen en klachten zijn stijfheid en pijn in de gewrichten en spieren. Daardoor kunnen mensen zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunnen moeheid en sufheid optreden ten gevolg van reuma.
Oorzaken
De oorzaken van reuma zijn meestal nog niet bekend.
Men maakt al wel wat voorspellingen over wat reuma kan veroorzaken en die voorspellingen zijn bijvoorbeeld roken, overgewicht en vingers ‘’knakken’’. Het schijnt dat reuma erfelijk is dus mensen waar reuma in de familie zit hebben meer kans om de ziekte te krijgen.
Het is wel zo dat omdat er zoveel verschillende soorten reuma zijn de kans dat je al 2 verschillende soorten reuma oploopt erg klein is. Dus de kans dat je 2 soorten reuma oploopt is erg klein en zal meestal dus ook niet voorkomen.
Ziekteverloop
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch en zullen dus niet weg gaan. U kunt er dus niet van genezen.
Als u geen behandeling neemt tegen reuma worden de klachten vaak erger. Als u reuma krijgt is het bijna noodzakelijk dat u hulp zoekt en hulpmiddelen gaat gebruiken.
Met een goede behandeling kunnen de klachten verminderen en de aandoening tot rust komen.
Beperkingen
De ziekte reuma heeft veel beperkingen. Er zijn veel verschillende soorten reuma en dus ook veel verschillende beperkingen.
De meest bekende beperkingen zorgen ervoor dat de gewrichten spieren maar beperkte bewegingen kunnen maken en dat kan gaan van heel ‘’soepel’’ tot de meeste bewegingen met pijn maken.
Redenen voor hulpmiddelen
Er zijn verschillende redenen waarom hulpmiddelen goed gebruikt kunnen worden voor mensen die last hebben van Reuma en zelfs beginnende Reuma.
Bij reuma worden de bewegingen die mensen maken erg veel beperkt door pijn en last van de gewrichten.
Bepaalde hulpmiddelen kunnen helpen de pijn te verlichten en het werk of bezigheid waar u op dat moment mee bezig bent makkelijker te doen wordt.
Deze hulpmiddelen worden overal gebruikt bijvoorbeeld in de keuken.
U kunt niet goed meer met een mes snijden omdat u reuma heeft, dan komt een aangepaste mes
Een mes zoals hierboven heeft een aangepast handvat die gunstig is om te snijden wanneer dat doormiddel van reuma niet meer goed gaat.
Een zo moet u een aangepaste vork ook bekijken; met een aangepast handvat wordt het prikken op de vork makkelijker dan met een gewone vork.
Zometeen worden ook nog een aantal hulpmiddelen genoemd inclusief de prijs, wat het inhoud en hoe het middel werkt.
Hulpmiddelen
In deze paragraaf zullen een aantal hulpmiddelen aan bod komen die het populairst zijn en het beste zijn volgens de mensen die het product gebruiken.
Als eerste heb je de bekende ‘’Duimbrace’’.
Dit hulpmiddel zorgt voor stabiliteit in de hand.
Het bied steun en bescherming bij verschillende duimaandoeningen en voor dagelijk en langdurig gebruik.
Een duimbrace is heel belangrijk voor de grijpfunctie en ook voor het vasthouden van objecten en daarom is de duimbrace een heel erg populair hulpmiddel.
De duimbrace kan van prijs variëren maar de brace kost ongeveer 30 euro.
Zoals u rechts van mij op de foto kunt zien is de brace behoorlijk
stevig en zorgt het voor stevigheid bij het gewricht.
Aangepast Bestek
Het aangepast bestek is ook populair voor gebruik.
Het opscheppen van eten en het snijden van groente, vlees etc. is veel makkelijker.
De aangepaste steun bij het handvat zorgt voor stevigheid en grip en voelt ook fijn aan.
De prijs van het bestek kan verschillen per product.
Meestal kost het aangepaste bestek tussen €10 en €20.
Dit bestek op de foto hiernaast heeft een dikkere rand
en zorgt voor meer steun en grip wanneer er gegeten wordt.
Op de foto hieronder is NOG meer steun van toepassing.
Pot opener
Verder is er ook nog de automatische potopener.
Bij reuma kan het openen van bepaalde dingen zoals potten en het losdraaien van deksels moeilijk zijn doordat de gewrichten niet mee willen werken.
Een automatische pottenopener is makkelijk te gebruiken.
Je drukt simpelweg de opener op de deksel van de pot en je drukt op de knop.
De potopener past zich automatisch aan, grijpt pot en deksel vast en draait het deksel los.
De prijs van de opener is €35.
Easy Steps
Een van de nieuwste innovaties voor mensen met Reuma is de EasySteppers.
Dit zijn aangepaste treden voor mensen die last hebben van de heup door onder andere reuma.
De EasySteps worden dan aangebracht op uw trap zodat u makkelijker op de trap kunt en van de trap af kunt.
De EasySteps zijn voor deze mensen heel geschikt:
- artrose (versleten gewrichten), reuma.
- Ouderdom; Aan de leuning omhoogtrekken?
- heup- en knie protheses, rug of andere orthopedische operaties
- bekkeninstabiliteit en CVA
- verminderd uithoudingsvermogen (COPD, hartfalen)
- obesitas
- rugklachten
- spierziekten
- osteoporose
- dwerggroei
De prijs van de EasySteps hangt af van de complexiteit van uw trap en extra trapleuningen.
Maar de EasySteps zijn veel goedkoper dan de traplift.
U moet een contactformulier invullen om uw kosten te kunnen bespreken.
Dit kunt u hier doen: http://www.telepathic.nl/ne/FAQ.html#vraag12
Aangepast bestek
Duimbrace
Aangepast bestek
Aangepast bestek
Pot opener
Easy steps
Parkinson
Ziekte van Parkinson.
- Begripsbepaling
|
- Ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Deze ziekte heeft uiteenlopende klachten en deze ziekte is ook erg complex. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde symptomen.
- Deze ziekte is genoemd naar een Engelse arts James Parkinson.( 1755-1824) Op zijn geboortedatum wordt nog elk jaar extra stil gestaan bij deze ziekte. 11 april à Wereld Parkinsondag!
|
- Epidemiologie
|
- Wie worden er door de ziekte getroffen
- Iedereen kan deze ziekte krijgen.
- Welke factoren zijn beïnvloedend
- Symptomen beginnen meestal tussen de 50 en 65 jaar. Deze aandoening komt voor bij ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking.
|
Anatomie / Fysiologie / Pathologie
|
- Anatomie / Fysiologie, Pathologie.
- Er is nog geen duidelijke oorzaak hoe deze ziekte tot stand komt. Maar wel is bekend dat een groot deel van deze ziekte veroorzaakt wordt door dopemine tekort in de hersenen. Dit tekort ontstaat door het afsterven van dopamine producerende zenuwcellen in een bepaald gebied van de hersenen. Ziekte begint vaak sluipend en geleidelijk en het kan soms jaren duren voordat het duidelijk is dat het hier om deze ziekte gaat.
|
Etiologie
|
- De (mogelijke) oorzaken. De samenhangende factoren.
- Tekort aan dopamine.
- Klein procent is erfelijk.
- NIET besmettelijk.
|
- Symptomatologie
|
- De verschijnselen van de ziekte:
- Bewegingsarmoede. (akinesie) Moeilijk bewegen en minder meebewegen van armen. In latere fase ook problemen met balans.
- Stijfheid (rigiditeit)
dit is de stijfheid als een arm, been of nek passief bewogen wordt à beweging wordt door iemand anders gedaan. Buigen van been kan aanvoelen als buigen van een stalen buis. Je voelt veel weerstand. Is voor cliënt pijnlijk en vermoeiend.
- Onwillekeurige beweging (tremor)
ritmisch beven in rust. Start bij handen. Verdwijnen bij het uitvoeren van een beweging.
- Huidproblemen. à Vette huid (vooral in aangezicht en voorhoofd). Wordt veroorzaakt door overmatige activiteit van talgklieren. Ook verstoring van activiteit zweetklieren.
- Speekselvloed. Het automatisch slikken werkt bij iemand met Parkinson niet meer goed. Deze moet leren om bewust te slikken.
- Spraakstoornissen. Kan gezien worden als een gevolg van akinesie. Onduidelijke spraak zonder veel stemkracht. Ook wordt er binnensmonds gesproken.
- Oogklachten.
Ogen drogen uit door minder knipperen met de ogen. (kan door gevolg akinesie) Geeft branderig gevoel en meer kans op ontstekingen. Bewust denken aan het knipperen van de ogen.
- Plasproblemen. Vaker plassen omdat blaas niet volledig leeg wordt gemaakt.
Verhoogde kans op blaasontsteking en urge-in-continentie à Het niet kunnen ophouden van urine.
- Verstopping (obstipatie).
- Slaapstoornissen. Kan behoefte zijn aan slapen, maar door moeite met draaien en nadelige effecten van medicatie kan het slapeloosheid veroorzaken.
- Psychische klachten.
Bovenstaande symptomen kunnen grote gevolgen hebben voor een persoon. Het kan zoveel impact hebben dat deze een geïsoleerd sociaal bestaan krijgt.
|
- Onderzoek en Diagnostiek
|
- Welke onderzoeken gedaan worden om tot een diagnose te komen
- Het vaststellen van de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld door een neuroloog op basis van uiterlijke verschijnselen. Andere oorzaken worden uitgesloten d.m.v. een hersenscan. Door de patiënt levodopa te geven, wordt de diagnose bevestigd. ( dit is een anti-parkinson medicijn. Het lichaam reageert hier dan goed op).
- Het is moeilijk om af te gaan op het alleen trillen van de handen. Niet alles wat trilt is Parkinson. Het beginstadium is moeilijk te diagnosticeren.
|
- Therapie
|
- De behandeling van de ziekte, Welke medicatie wordt er gegeven?
- Levodopa
- Dopamine agonisten.
- Behandeling fysiotherapie
- Behandeling logopedie
- Behandeling ergotherapie
- Oefentherapie Cesar en Mensendieck.
- Begeleiding parkinson verpleegkundige.
- Ook kan een hersenoperatie een behandeling zijn. Dit is alleen van toepassing in een latere stadium van de ziekte. Hiervoor vindt eerst een screening plaats.
|
- Prognose / beloop
|
- De verwachting van de ziekte. Hoe verloopt het?
- De 3 kernsymptomen (akinesie, rigiditeit en tremor) beginnen bij ongeveer 75% van de patiënten aan 1 kant. Na verloop van tijd krijgt ook de andere kant van het lichaam last van deze klachten.
- Na verloop van jaren ontstaan er problemen bij de balans en kunnen patiënten vallen. Ook krijg je te maken met bloeddrukdaling (gedeeltelijk door medicatie), problemen met plassen en ontlasting, hallucinaties, cognitieve problemen en problemen bij het slikken
- De levensverwachting is niet korter met deze ziekte. Ook is er geen reden om mensen met de ziekte van Parkinson op te laten nemen in een ziekenhuis, verzorgingshuis of verpleeghuis. Dit zou wel ter sprake komen als er ongelukken gebeuren zoals het vallen door instabiel te zijn.
|
- Complicaties
|
- De mogelijke complicaties
- In een sociaal isolement raken.
- Incontinent
- Obstipatie
- Moeilijkheden met slikken.
- Beperkingen in ADL.
- Seksuele problemen. (daling libido)
- Slaapproblemen.
|
- Hulpmiddelen
|
- De Alinker R-volution is een opvallend vervoersmiddel voor mensen die actief willen blijven.
- Eigenschappen:
- Positie op de R-volution is bijna rechtopstaand; toename van mogelijkheden en reikwijdte
- Opvouwbaar frame; te vervoeren in auto, trein, etc
- Geproduceerd met standaarden en technologie uit fietsindustrie, eenvoudig in het onderhoud
- Robuuste constructie, zeer duurzaam
- Beeldhorloge. Prijs: € 279,00
- Deze horloge werkt met zelfgekozen beelden, bestaande uit pictogrammen en foto’s. Op van tevoren ingestelde momenten gaat Beeldhorloge piepen en trillen en wordt het beeld getoond van een activiteit. Op deze manier weet de gebruiker dat het bijvoorbeeld tijd is om te lunchen of om te gaan werken.
- GaitAid. Prijs: nog onbekend.
- Bril die een 3d beeld projecteert, waardoor je minder last hebt van “freezing”. Dit is een Buitenlands Hulpmiddel. ( Bij freezing heeft is het net alsof de voeten van de persoon aan de grond vastgeplakt zitten, en hierdoor kan de persoon vallen).
- Bij deze bril zit een riemtasje waar de bril op aan gesloten zit. De zorgvrager draagt deze tas om zijn middel. Doordat de zorgvrager de bril opzet, ziet hij een zwart-wit geblokte vloer. De software reageert op het wandelen van de zorgvrager. Hierdoor gaat “de vloer” die de persoon ziet bij het dragen van de bril, ook bewegen. De hersenen krijgen hierdoor prikkels deze zorgt ervoor dat de benen geen blokkade krijgen tijdens het lopen. Het stimuleert de beenspieren. Ook zitten er oordopjes aan de bril, die het wandelen ook stimuleren.
- Vital@Home: Prijs: (is nog niet duidelijk)
- Dit is een digitale innovatie van EIT Digitaal. Vital@Home moet de levenskwaliteit van mensen met Parkinson verbeteren. De innovatie-activiteit is erop gericht de verergering van de symptomen bij deze ziekte te vertragen of zelfs te voorkomen.
- Binnen het projest Vital@Home worden onopvallende wearables met sensoren ontwikkeld die continu en objectief de bewegingsactiviteit van deze patiënten meten. De metingen komen in een cloud-gebaseerde applicatie. Op basis van direct beschikbare metingen kunnen zorgverleners de behandeling beter op individueel niveau afstemmen. De geoptimaliseerde behandelingen kunnen de kwaliteit van het leven van mensen met Parkinson verbeteren en de kosten voor de gezondheidszorg verlagen.
- Project is nog bezig en wordt geleid door Philips en werkt samen met RadboudUMC, TU Berlin, en UCL London.
- https://www.eitdigital.eu/news-events/events/article/nieuwe-innovatie-eit-digital-gericht-op-verbeteren-levenskwaliteit-parkinsonpatienten/
|