Voorkomende aandoeningen bij ouderen

Voorkomende aandoeningen bij ouderen

Inleiding:

We kregen de opdracht om een Wiki op te zetten met verschillende kwalen bij ouderen, dit waren: COPD door Daelynn, Slechtziendheid en slechthorendheid door Amy, Dementie door Annemoon, Reuma en Parkinson door Marjolijn. Hierbij was het de bedoeling om zo goed mogelijk uit te leggen welke domotica ouderen konden gebruiken om het lijden te verzachten en het leven gemakkelijker te maken met de ziekte. Ook moest je uitleggen wat het ziektebeeld inhield. Dus deze wiki is voornamelijk in het teken van de domotica, ook van de nieuwste domotica rondom de ziektebeelden en hoeveel het zou kunnen kosten. Hier kan je dus wat informatie winnen over deze ziektebeelden.

 

 

Inleiding gemaakt door:

Amy & Daelynn

Parkinson

De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een langzaam toenemende verstoring van houding en beweging. Kenmerkende symptomen zijn beven (tremor), een moeizame start van bewegingen, verminderd vermogen tot bewegen en spierstijfheid.

Oorzaak:

De oorzaak van het afsterven van de zenuwcellen en de verminderde dopamineproductie is onbekend. Hoewel de ziekte in sommige families vaker voorkomt, is de rol van erfelijke factoren nog niet precies bekend.

Soms ontstaan er Parkinson-achtige verschijnselen door oorzaken van buiten af. Bijvoorbeeld door medicijnen die de werking van dopamine in de hersenen verstoren of remmen. Bij sommige medicijnen die nodig zijn om psychische klachten te behandelen (anti psychotica) kan er stijfheid en traagheid optreden.

Complicaties:

De complicaties zijn per parkinson patiënt verschillend. Als je al op jonge leeftijd  Parkinson krijgt is de kans tot overlijden groter als dat je al wat ouder bent. Omdat dat dan de ziekte zich sneller uitbreidt en je er langer mee moet leven. Wel heb je vaak als je op oudere leeftijd parkicon krijgt dat je meer gevoelig bent voor infecties. Daardoor kunnen er ook fatale complicaties ontstaan zoals een longontsteking of nierfalen.

Om te kunnen spreken van de ziekte van Parkinson, moet u in elk geval last van stijfheid hebben en tenminste twee van de volgende symptomen:

  • traagheid
  • trillen
  • houdings- en balansstoornissen
  • loopstoornissen.

Gevolg:

Ook in het psychische functioneren kunnen veranderingen optreden. Deze veranderingen kunnen ontstaan als gevolg van de ziekte, maar ook door het gebruik van bepaalde medicijnen. De veranderingen kunnen zich voordoen op het gebied van denkvermogen, stemming, emotie en gedrag en kunnen leiden tot problemen in het dagelijks leven. Een aantal voorbeelden zijn:

  • verminderd ziekte-inzicht
  • moeite hebben met plannen en ordenen
  • geheugenproblemen
  • prikkelbaarheid
  • angstig, agressief en ongeremd gedrag.

Hulpmiddelen:

Gloup gel: Om medicatie beter door te slikken Prijzen varieren van 5 euro tot 30 euro

Aangepast bestek: Makkeijk tegen het trillen en knoeien. Prijzen tussen de 10 en 20 euro

Aangepaste beker: Zodat er niet geknoeid wordt Prijzen tussen de 2 en 65 euro

Aangepast tuingereedschap: Zodat ze alsof buiten bezig kunnen zijn. Prijzen rond de 35 euro

Antislip Dienblad: Een dienblad met een antisliplaag, zodat de glazen niet zo snel omvallen. Prijzen tussen de 3 en 250 euro

Bretels: Ter vervanging van een broekriem tussen de 5 en 10 euro

Schoenlepel: Om de schoenen makkelijker aan te krijgen. Prijzen tussen de 2 en 20 euro

 

Innovatief hulpmiddel:

Appje op de telefoon
Deze app bevat video instructies en bewegingsadviezen voor mensen met de ziekte van parkinson en andere vormen van parkinsonisme en is bedoel als bron voor dagelijkse oefeningen en adviezen voor het omgaan met bewegingsproblemen.

Naam: Parkinson oefeningen 

Met parkinson oefeningen heb je 8 categorieen 

Elke categorie heeft weer verschillende keuzes. Met die keuzes kan je videos bekijken en kiezen welke dagelijkse oefening je die dag kan gaan toepassen.

 

 

parkinson

Slechthorend en slechtziend

Slechthorendheid

Naar schatting heeft in Nederland één op de tien mensen last van een verminderd gehoorvermogen en is dus in meer of mindere mate slechthorend. In veel gevallen is het gehoorvermogen dermate achter uitgegaan dat dit problemen veroorzaakt bij het volgen van gesprekken.

Oorzaken slechthorendheid:

Slechthorendheid kan ontstaan door verschillende oorzaken. Mensen kunnen door regelmatig worden blootgesteld aan luide geluiden, schade oplopen aan het gehoorvermogen. Daarnaast kan ook door bijvoorbeeld bepaalde medicijnen, roken of drinken schade worden opgelopen aan het gehoorvermogen. Dit wordt ‘verworven’ slechthorendheid genoemd. Bij de meeste mensen gaat het gehoorvermogen met het toenemen van de jaren geleidelijk aan achteruit. Dit wordt ook wel ouderdomsslechthorendheid genoemd of presbiacusis. Wanneer sprake is van een zogeheten functioneel gehoorverlies, kan door middel van verschillende audio metrische tests worde aangetoond dat de patiënt geen gehoorverlies lijdt. De patiënt heeft echter wel klachten over een minder goed werkend gehoor. In zulke gevallen kan een psychische probleem het oorzaak zijn van het gehoorverlies. Een dergelijk gehoorverlies wordt ook psychogeen gehoorverlies genoemd. Mogelijk ligt aan een functioneel gehoorverlies een stoornis in de verwerking van geluiden ten grondslagen in de hersenen.

Daarnaast kan zich ook een gehoorverlies op centraal niveau voordoen. Hierbij spreken wij van een aandoening van het centrale zenuwstelsel waardoor geluiden niet meer goed geïnterpreteerd en verwerkt kunnen worden. Dit wordt tevens aangeduid als een centraal gehoorverlies. Dit kan het gevolg zijn van verworven of aangeboren problemen in de hogere kernen van de hersenstam of auditieve cortex. Een infectie met toxoplasmose tijdens de zwangerschap, beschadigingen die tijdens de geboorte plaatsvinden, hersenstamtumoren en multiple sclerose zijn voorbeelden die tot centrale verwerkingsproblemen kunnen leiden. Bij een dergelijk centraal gehoorverlies wordt met toonaudiometrie normale drempels gevonden, terwijl een slechte score kan worden vastgesteld op een zogeheten SRT-test. Dit is een test waarbij het spraak verstaan in ruis (geroezemoes) mee wordt gemeten.

De patiënt kan ook aangeven dat diegene problemen ondervindt met betrekking tot het horen in galmende ruimtes of last te hebben met het concentreren op spraak van anderen. Geleidings- versus perceptief verlies of allebei. Mensen kunnen minder goed horen doordat bijvoorbeeld een oorprop in de gehoorgang er voor zorgt dat geluid het trommelvlies niet meer bereikt. Daarnaast kan het zijn dat het trommelvlies zelf niet meer goed functioneert doordat het bijvoorbeeld geperforeerd is of verkalkt.

Even verderop in de geleidingsketen kunnen ook problemen ontstaan. Hierbij is dan sprake van een defect aan de gehoorbeentjes, waardoor geluiden niet meer voldoende doorgegeven (geleid) worden naar het slakkenhuis. Otosclerose is hier een voorbeeld van. In alle voorgaande gevallen

waarbij het geluid niet meer goed geleid wordt richting het trommelvlies, wordt gesproken van een geleidingsverlies. Door een geleidingsverlies klinken alle geluiden zachter.

Het gehoorprobleem en de oorzaak van slechthorendheid kan zich ook in het slakkenhuis voordoen. De fijne haarcellen in het slakkenhuis kunnen defect zijn geraakt. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld luide geluiden, roken, medicijnen of andere ototoxische stoffen. Hierdoor worden mensen in eerste instantie ongevoeliger voor zachte geluiden waaronder zachte medeklinkers, die voor spraak van dermate belang zijn. Deze vorm van slechthorendheid wordt perceptief gehoorverlies genoemd. Op het moment dat ze zachte geluiden bij een dergelijk verlies niet meer goed hoorbaar zijn, worden de hardere geluiden nog redelijk goed gehoord. Het niet meer goed kunnen horen van geluiden wordt ook wel ‘hardhorendheid’ genoemd.

Het is ook mogelijk dat een slechthorende zowel een geleidingsverlies als een perceptief gehoorverlies heeft. Dit blijkt dan uit de gehoortest.

Diagnoses van gehoorverlies of slechthorendheid worden dus vaak getest door een piepjestest, of door het kijken naar de trommelvlies en de gehoorbeentjes, of door een MRI-scan, deze onderzoeken zijn vaak gratis. Vaak kosten operaties aan het trommelvlies ongeveer 250,- euro, de oren schoon laten spuiten kost ongeveer 50,- euro. Gehoorapparaten kunnen binnen het verzekeringspakket vallen. Dan worden de gehoorapparaten geheel of gedeeltelijk betaald door de zorgverzekeraar. In sommige gevallen moet het eigen risico worden betaald. Dit hangt af van de noodzaak van het gehoorapparaat en de sterkte.

 

apparaten slechthorendheid:

Soloapparatuur

Soloapparatuur wordt gebruikt om de afstand van de spreker tot de luisteraar te verkleinen. Doordat de hinder van akoestiek en achtergrondruis worden verminderd, wordt het spraakverstaan verbeterd. Soloapparatuur werkt draadloos via FM-golven en bestaat uit twee onderdelen: een zender met een microfoon en een ontvanger met een halsringleiding (‘halslus’). De spreker krijgt de zender, u heeft de ontvanger. De zender stuurt het geluid naar de ontvanger, die het geluid doorgeeft aan uw hoortoestel. Uw hoortoestel vangt het geluid op via een halslus (hoortoestel op de T-stand), via een klein blokje onder uw hoortoestel, via een koptelefoon of oordopjes, of via een speciaal FM-schoentje dat u in de batterijlade plaatst van uw ‘achter het oor’-toestel. Soms kan de ontvanger in uw hoortoestel worden geïntegreerd.

 

 

Phonak Roger pen

De losse microfoon lijkt sprekend op een pen, zodat niemand in de gaten heeft dat er een hulpmiddel gebruikt wordt. Met de introductie van Roger neemt Phonak afscheid van FM-technologie na jaren van bewezen diensten.

 

De Roger Pen overtreft alle andere FM- en digitale solo-apparatuur: het biedt een wetenschappelijk bewezen1 doorbraak in spraakverstaan. Tevens zijn de mogelijkheden voor een werkplekaanpassing nu een stuk uitgebreider dankzij de Roger clip-on mic. Zo kan de Roger Pen uitgebreid worden met wel 10 extra microfoontjes

 

 

 

Cochleair inplantaat/ CI

Een Cochleair inplantaat (ook: Cochlear Implant (Eng)/ Cochleair implantaat (Ned)) bestaat, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, uit zowel een inwendig als een uitwendig deel.

Het uitwendig deel bestaat uit een spraakprocessor en een externe spoel. De microfoon en de spraakprocessor bevinden zich meestal in een achter- het- oorhanger. Bij jonge kinderen worden de batterijen van de spraakprocessor meestal losgekoppeld en op het lichaam gedragen.

De externe spoel bevindt zich achter het oor op het rotsbeen en wordt magnetisch vastgehouden.

Het inwendig deel bestaat uit een spoel en een elektrodenbundel. De externe en inwendige spoel passen op elkaar. De elektrodenbundel wordt tijdens een chirurgische ingreep ingebracht in het slakkenhuis.

De microfoon vangt het geluid op en zendt het naar de spraakprocessor. De spraakprocessor analyseert het geluid en zet het om in een elektrisch signaal. Vervolgens stuurt de processor het signaal naar de externe spoel. Via radiogolven wordt dit signaal door de externe naar de interne spoel doorgestuurd. De radiogolven worden doorheen de huid heen doorgegeven.

Vervolgens stuurt de inwendige spoel de elektrische impulsen naar de elektrodenbundel in het slakkenhuis. Op die manier worden de vezels van de gehoorzenuw in het slakkenhuis geprikkeld. De gehoorzenuw stuurt de implusen naar de hoorcentra in de hersenen.

Op welke manier de persoon met CI de signalen verwerkt in de hersenen hangt af van vele factoren, de belangrijkste factor is waarschijnlijk de leeftijd waarop de persoon de CI kreeg of de manier waarop de persoon vooraf aan de implantatie zijn gehoor gebruikte.

Alleszins is een goed onderbouwde hoortraining bij iedereen met een CI nodig om optimale resultaten te bekomen.

 

 

Ringleiding

Een ringleiding wordt geplaatst in de muren van een gebouw. De ringleidingsversterker wordt meestal gekoppeld aan een geluidsinstallatie. Via magnetische golven kunnen slechthorenden dan geluiden opvangen. Dit kan alleen als de slechthorende een (hoor)toestel draagt. Slechthorenden zonder toestel kunnen hier geen gebruik van maken.

 

Slechthorendheid is een beperking dat zeer veel gevolgen heeft op zowel psychisch als sociaal gebied. Veel slechthorenden krijgen identiteitsproblemen omdat ze hun beperking niet kunnen aanvaarden, vaak komt dat na de puberteit nog goed. Op sociaal gebied ondervinden ze problemen in de omgang met horenden die in groepen praten waardoor slechthorenden de gesprekken niet of nauwelijks kunnen volgen. Hierdoor gaan slechthorenden zich afzonderen. Er zijn zeer veel hulpmiddelen (CI, hoortoestel,…) die het leven van de slechthorenden draaglijker kunnen maken.

 

 

Het hoortoestel

Een hoortoestel, ook wel (ge)hoorapparaat genoemd, is een klein elektronisch apparaat waarmee slechthorenden beter geluid kunnen waarnemen. Bij ernstige slechthorenden met restgehoor kan het hoortoestel het liplezen ondersteunen

Slechthorend

Begrijp jij dit filmpje?? Wij ook niet... Dit is een filmpje die alleen slechthorende kunnen begrijpen als ze gebarentaal hebben aangeleerd. Als ze geen gebarentaal hebben aangeleerd kunnen ze moeilijk tot niet communiceren. 

Slechtziendheid

Slechtziendheid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Hieronder worden diverse oorzaken weergegeven en vervolgens toegelicht. De volgende oorzaken zorgen voor slechtziendheid:

•Aangeboren, zoals cerebraal visuele stoornis (CVI) of albinisme;

•Ouderdom, zoals staar of diabetes;

•Andere oogaandoeningen.

Aangeboren oorzaken slechtziendheid:

Voor slechtziend zijn diverse aangeboren oorzaken. CVI en Albinisme zijn hiervan voorbeelden, deze twee voorbeelden worden hieronder verder toegelicht.

CVI:

De hersenen verwerken de visuele beelden in allerlei gebieden die met elkaar verbonden zijn in een groot netwerk van zenuwen. Hierdoor kunnen mensen objecten herkennen, oppakken of ontwijken. Bij ziekte of beschadiging van het "visuele hersennetwerk" raakt de verwerking van de visuele signalen verstoord en kunnen visuele stoornissen ontstaan. De daarbij ervaren visuele problemen kunnen zeer uiteenlopend zijn omdat verstoringen in het netwerk zich op verschillende plaatsen, plaatsen waaronder de ledematen en in het gezicht kunnen voordoen.

Albinisme:

Albino’s hebben moeite met de overgang in lichthoeveelheid, details zien, ze kunnen zich ook moeilijker oriënteren in fel (dag)licht.

Ouderdom oorzaken slechtziendheid

Naast aangeboren oorzaken van slechtziendheid, kan slechtziendheid ook worden veroorzaakt door ouderdom. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven van slechtziendheid met betrekking to ouderdom.

Staar:

Staar is een vertroebeling van de lens van het oog. Als de ooglens troebel is komen de lichtstralen niet meer voldoende binnen, daardoor komt een onscherp beeld op het netvlies.

Diabetes:

Diabetes heeft niet in alle opzichten te maken met ouderdom, dat is slechts een van de groepen die hieronder kan vallen, er zijn ook andere leeftijdsgroepen die te maken kunnen krijgen met diabetes. Waaronder baby's die het hebben gekregen door een zwangerschapshormoon die meestal word veroorzaakt omdat de moeder slechte eetgewoontes heeft gehad. Zo ook kunnen kinderen het krijgen door te veel slechte suikers en onverzadigde vetten te eten.

Een persoon met diabetes kan retinopathie krijgen, dit is een aantasting van het netvlies, het lichtgevoelige vlies achter in het oog. Dit is vaak een gevolg van schade aan kleine slagadertjes en haarvaten van het oog, dit komt vaak voor bij slecht gereguleerde diabetes mellitus. In de eerste 5 jaar van diabetes komt retinopathie zelden voor, maar in de verdere verloop van diabetes ontwikkelt iedereen dit ziektebeeld in zekere mate. Hoewel geen reguliere medicijnen aanwezig zijn, is retinopathie door juiste instelling van diabetes goed te voorkomen Hoe kun je diabetes instellen?. Het ontstaan is redelijk te behandelen, toch zijn in de westerse wereld oogafwijkingen ten gevolge van retinopathie de meest voorkomende oorzaak van blindheid.

Beperkingen die slechtziendheid veroorzaakt

De beperking zorgt voornamelijk voor dat de slechtziende zich buitengesloten voelt omdat diegene niet zo snel kan zie wat een ander ziet. Daarnaast voelt een slechtziende zich hierdoor minder veilig omdat je niet kan zien of er gevaar is mits het al zo dichtbij is dat je niks meer kan doen. De slechtziende kan zich moeilijk oriënteren als diegene vroeger wel goed kon zien en nu moeite heeft met zien of in zijn geheel zijn zicht heeft verloren. Soms kan een slechtziende zijn dagelijkse taken en hobby’s niet meer uitvoeren, dit zorgt voor veel frustratie.

Waarom hulpmiddelen nodig?

Om voornamelijk het leven weer gangbaar te maken zoals bij vele ziekten en aandoeningen. De slechtziende moet zijn dagelijkse taken weer op kunnen pakken. Zonder hulpmiddelen wordt het leven van een slechtziende dermate beperkt dat diegenen moeite heeft zijn taken uit te voeren.

Voorbeelden van de hulpmiddelen bij slechtziendheid

Een operatie van staar, hierbij wordt het ooglens verpulverd en opgezogen waarna een nieuwe vouwbare kunstlens die jij al hebt gemaakt omdat je voor de operatie een kunstlens moest laten maken bij je oogarts weer terug in het lenszakjes geplaatst daarna als de kunstlens in het oog is aangebracht vouwt het lensje zich weer uit en zet hij z’n pootjes vast in het lenszakje. Naast het behandelen van staar kunnen ook de voorheen genoemde oorzaken worden behandeld, waaronder CVI, blindheid en Albinisme.

 

innovatief hulpmiddel:

Maxcom MM 560 GSM telefoonst572028-maxcom-mm-560-grijs

 

De mobiele telefoon van Maxcom heeft een kleuren display van 1.8″ met een verlicht toetsenbord en SOS knop. Het eenvoudige menu heeft grote letters, 8 snelkiesnummers, met handsfree mode en SMS functie en een telefoonboek tot 100 nummers. De standby tijd is tot 200 uur, de spreektijd tot 4 uur. De Maxcom heeft een veelvoud van functies: extra luid trilalarm, zaklampje, audiospeler, rekenmachine, alarm, FM radio. Er is een mogelijkheid tot het plaatsen van SD kaart. Het gewicht is tot 74 gram. Afmetingen: 114,4 x 50,3 x 14,4 mm

Behandeling staar:

Hiervoor werd aangegeven dat voor het behandelen van staar een kunstlens moet worden gecreëerd. Bij de Torische, Multfocale en Multifocale + Torische lens wordt een laserbehandeling, indien nodig binnen een jaar na de operatie, vergoedt. De volgende bedragen zijn van toepassing op de diverse kunstlenzen:

* Basis lens: (standaard monofocale lens)

o Geen kosten

* Torische lens:

o Met staar cilinder 4.5 D of hoger, wordt het verzekerd;

o Met staar maar onder 4.5 D, eigen bijdrage van 550 euro per oog.

* Multifocale lens:

o 950 euro per oog

* Multifocale + torische lens:

o 1100 euro per oog

In afbeelding…. Worden de verschillende handelingen bij een staaroperatie weergegeven in drie stappen. Bij de eerste stap wordt de huidige lens opgezogen. Bij stap twee wordt de kunstlens geplaatst. Bij stap drie vouwt de lens zich uit en nestelt zich vast in het lenszakje.

Hulpmiddel bij CVI:

Voor CVI zijn geen hulpmiddelen bekend, echter is apparatuur in ontwikkeling waarmee kan worden geconstateerd in welke mate iemand CVI heeft. De tablet die u ziet in afbeelding…. is op het moment niet op de markt. Mensen met CVI kunnen op deze tablet zien wat een persoon zonder cvi ook kan zien.

(Afbeelding, hulpmiddel CVI, bron)

Blindengeleidehond voor blinde en zeer slechtziende mensen:

Mensen die dermate slecht zien of zelfs blind zijn waarbij een operatie niet meer mogelijk is, kunnen aanvraag doen voor een blindengeleidehond. Een dergelijke hond kan de slechtziende persoon helpen bij de dagelijkse taken. De volgende argumenten geven aan waarom een blindengeleidehond voor een slechtziende van belang is:

* Veiligheid: de baas hoeft niet meer bang te zijn te vallen of ergens tegenaan te lopen;

* Snelheid: de baas hoeft niet meer te zoeken naar zebrapaden of alternatieve routes bij weg afzettingen;

* Bewegingsvrijheid: de slechtziende kan zich eenvoudiger binnen en buiten

oriënteren;

* Vriendschap: de baas heeft altijd

een vriend bij zich waardoor

contact leggen met anderen

gemakkelijker wordt.

De onderstaande link is van jou en ik heb die bekeken, het gaat vooral om mensen met een lichamelijke beperking. Ik heb via dat filmpje ook een filmpje kunnen kijken of mensen die blind zijn of slechtziend. https://www.youtube.com/watch?v=uGwd9SKIiZI

Deze link gaat over blinden en slechtzienden. Misschien dat deze beter past bij jouw uitleg over blindengeleidehonden? https://www.youtube.com/watch?v=0ehPoi7FWuQ

Albinisme hulpmiddel:

Een zonnebril, het zorgt ervoor dat de stralen van het zonlicht geen verder schade toebrengt aan de vliezen van iemand met deze beperking. Het is eigenlijk gewoon net zo duur als een normale bril bij de opticien, met ongeveer 250 euro heb je een goeie zonnebril.

Blindengeleidehond

Dementie

Dementie

 

Wat is dementie nu eigenlijk? Is het een ziekte of is het een aandoening die wordt veroorzaakt door een ziekte? Hoe zit het nu precies, dat is waar ik nu antwoord op probeer te geven.

 

Dementie is een verzamelnaam voor bepaalde verschijnselen die optreden door beschadigingen aan hersenen. Die beschadigingen worden veroorzaakt door verschillende (hersen)ziektes. Er zijn meer dan vijftig verschillende ziektes die dementie veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer.

Bij dementie raakt de verwerking van informatie in de hersenen verstoord en gaan de geestelijke vermogens achteruit. Het woord dementie komt van het Latijnse woord dementia wat ‘ontgeesting’ betekent. Kenmerkend voor dementie is dat de beschadigingen in de hersenen verergeren en je naaste steeds verder achteruitgaat in functioneren.

 

Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. Ook op jongere leeftijd (jonger dan 65 jaar) kunnen mensen dementie krijgen. Alzheimer Nederland schat dat in ons land ongeveer 12.000 mensen dementie op jonge leeftijd hebben

 

Mensen met dementie hebben last van een of meer van de volgende symptomen:

 

Geheugenstoornissen

Taalproblemen in woord of schrift (afasie)

Problemen met het uitvoeren van complexe handelingen (apraxie)

Problemen met het herkennen van voorwerpen (agnosie)

Problemen met logisch denken, plannen, organiseren en uitvoeren van activiteiten

Aandachts- of concentratieproblemen

Minder snel informatie begrijpen of kunnen verwerken

Stoornissen in het denken in beelden of het tekenen van voorwerpen

Er is pas sprake van dementie als bovenstaande symptomen in ernst toenemen en niet door een ander ziektebeeld te verklaren zijn, zoals een delier, een depressie of schizofrenie.

In een latere fase kunnen verschijnselen optreden als:

 

Desoriëntatie in tijd, plaats of persoon

Stemmings- of gedragsveranderingen, zoals depressie- en/of angstklachten

Lusteloosheid of juist hyperactiviteit, rusteloos gedrag en agitatie

Wanen en hallucinaties

Lichamelijke problemen als ontstekingen, incontinentie en pijn

 

De diagnose

De voordelen van een diagnose

De diagnose dementie wordt vaak pas jaren na het begin van de klachten gesteld. Bij mensen onder de 65 jaar duurt het gemiddeld nog langer. Vaak komt dat omdat mensen lang wachten om met signalen van dementie naar de huisarts te stappen. En soms neemt de huisarts de klachten (nog) niet serieus of wil hij de situatie nog even aankijken.

Diagnostisch onderzoek door huisarts

Duidelijkheid over een diagnose dementie begint bij de huisarts. In veel gevallen zal hij zelf de diagnose stellen. Als hij twijfelt en zeker wil zijn van de zaak, verwijst hij door naar specialistische zorg, zoals de geheugenpoli. Een specialist kan de diagnose bevestigen. Hij kan de ziekte die de dementie veroorzaakt vaststellen, bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Hulpmiddelen dementie

 

24 uurs klok

Deze klok heeft het doel het begrip voor tijd en overzicht over de dag te behouden.

De klok die 24 uur laat zien, ook wel de De Synopte ® genoemd. Een simpele en tegelijk decoratieve klok. Doel van de klok kan zijn om het begrip voor tijd te behouden. Anderen geven de voorkeur om hem als planbord te gebruiken, waarbij het vooral gaat om wat wanneer gebeurt.

 

In één oogopslag de dag overzien, met 1 grote wijzer die over 24 uur rond draait, (in plaats van over 12) en toch precies het moment van de dag aangeeft.

 

De klok is gemaakt van metaal zodat de magneten blijven plakken. Er worden 15 kleine ronde pictogrammen meegeleverd. Zo kun je zien bij welke tijd welke activiteit hoort.

 

Bijzonder aan deze versie is de eenvoudige uitstraling waarmee het verschil in dag en nacht wordt aangegeven. De cirkel in het midden geeft de overige dagdelen weer.

 

 

Agenda horloge

 

Dit stijlvolle horloge biedt geheugensteuntjes, hulp op afstand, simpel telefoneren en alarm. Het kan trillen, piepen en afspraken voorlezen. Alles kan simpel op afstand (via internet) beheerd worden.

De handigste agenda zit in je horloge! Dit agenda-horloge heb je altijd bij je en het herinnert je aan je afspraken, je medicatie, gezonde voeding, dagroutine, leuke dingen doen enzovoorts.

 

Veel mensen hebben behoefte aan automatische geheugensteuntjes in plaats van een papieren agenda of te simpele wekker. Een smartphone of tablet is vaak te ingewikkeld. Je kunt die makkelijk kwijtraken. En ze zijn ongeschikt om mee te nemen binnen je huis, laat staan daar buiten.

 

Behalve geheugensteuntjes krijgen, kun je met dit horloge eventueel ook:

Telefoneren;

Op afstand hulp krijgen;

Alarmeren;

Laten zien waar je bent.

Afasiekoffer

In de afasiekoffer heb je de meest gebruikte materialen voor een privé- of groepssessie bij elkaar.

In de afasiekoffer heb je de meest gebruikte materialen voor een privé- of groepssessie bij elkaar. Met 8 basiskaarten sets voor verschillende linguistische oefeningen:

Deel 1 (hond-blaffen): met zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en associaties uit de dierenwereld, bedoeld voor de verwerking van de meest verschillende syntactische structuren en voor specifieke woord-zoek oefeningen.

Deel 2 (anagrammen): met anagrammen voor de behandeling van fonologische stoornissen en voor klankverbetering.

Deel 3 (werkwoorden): met actief spontaan gesproken oefeningen voor de verwerking van werkwoorden en hun vervoeging.

Deel 4 (tafel-meubelmaken): in het kader van semantische relaties worden objecten van bepaalde zelfstandige naamwoorden ingedeeld. Afbeeldingen kunnen benoemd worden, onderverdelingen gevonden en woordkaarten ingedeeld.

Deel 5 (teksten): hier gaat het om de verwerking van teksten, leesbegrip, spraakbegrip en auditief waarnemingsvermogen. Speciaal gemaakt materiaal kan extra voor schriftelijke oefeningen worden gebruikt.

Deel 6 (deel-geheel): bij dit kaartspel moeten deel - geheel betrekkingen worden gemaakt en de semantische begrippen worden gesorteerd.

Deel 7 (homoniem): met woordkennis in het spraakgebruik als oefenmiddel.

Bijvoorbeeld: 'Zoek een ander woord voor...

Deel 8 (homofoon): hier wordt taalkundige flexibiliteit gevraagd, wanneer de verschillende betekenissen van een woord worden gezocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dementie en herinneringen (app)

De Dementie en herinneringen app helpt mensen met dementie om positieve herinneringen op te halen. De app heeft liedjes, filmpjes, foto's en geluidsfragmenten uit de jaren 30 tot en met 60. Vaak geven deze herinneringen een fijn en vertrouwd gevoel. De mantelzorger krijgt een inkijkje in de belevingswereld van de oudere en samen kunnen zij er veel plezier aan beleven. Je kunt de app bijvoorbeeld gebruiken als een handig hulpmiddel bij het maken van een levensboek.

 

Het bewust ophalen van positieve herinneringen, ook wel reminiscentie genoemd, doet een beroep op wat de persoon met dementie nog kan en weet. Het is voor mensen die voortdurend geconfronteerd worden met een afnemende geheugencapaciteit, een verademing om te merken dat zij nog wel in staat zijn deze herinneringen op te halen.

Dementie

COPD

Copd

 

COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en aan de longen waardoor ademhalen heel moeilijk is. Bij ernstige beschadiging is er sprake van beschadiging aan de longen.

Je gaat chronisch hoesten, over matig slijm produceren en chronische kortademigheid.

Chronische bronchitis is een belangrijke aandoening bij copd. Chronische bronchitis is een chronische ontsteking van het slijmvlies.

COPD verdwijnt niet meer. Het kan van niet zo erg naar erger gaan.

De oorzaak van de aandoening :

  • Astma
  • Longontsteking
  • Erfelijke ziekten
  • Schadelijke stoffen, zoals houtstof , lijm en verfdamp
  • Luchtvervuiling

 

Ziekteverloop COPD :

Het kan beginnen bij hoesten en veel slijm, zo kan het langzaam erger worden. Het word niet zomaar in 1 x heel erg dat gaat wel geleidelijk aan. Het is vooral heel belangrijk dat je gezond eet en nog steeds veel beweegt. Ook is het belangrijk dat je stopt met roken. Ook kan je de ademspieren trainen, dat is belangrijk om je conditie te behouden of te verbeteren.

 

Beperkingen die de aandoening veroorzaakt :

Je word benauwd, je hoest veel en je bent ook snel vermoeid. Ook neemt de spierkracht af en je gewicht verandert.

Je kan niet veel zware dingen doen want je raakt snel buiten adem. Of het doet allemaal best zeer.

Redenen voor hulpmiddelen :

Het is natuurlijk belangrijk dat je nog wel veel zuurstof binnen krijgt dus daar heb je ook apparaten voor nodig. Ook is het heel fijn als je je niet heel ziek voelt dus daar heb je dan wel apparaten voor nodig.

Hulpmiddelen :

  • Een inhalator ,  voor als je benauwd word dat je dan een pufje bij je hebt.
  • Zuurstof tank die je standaard bij je hebt.
  • Fysiotherapie

Dit is de nieuwe innovatieve hulpmiddel :

  • App : My copd manager; Dit is een app waar je advies krijgt over hoe je moet omgaan met copd klachten. Hierbij krijg je gezonde informatie die je dan kan opvolgen.

COPD

Reuma

Reuma

  • Reuma is een ziekte die in sommige gevallen de pezen en spieren aantast. In andere gevallen tast reuma de gewrichten en het kraakbeen aan. Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer 100 verschillende ziektes.
  • Vaak is de oorzaak van reuma niet bekend. Het kan door roken en overgewicht komen. Ook kan reuma erfelijk zijn. Als er reuma in de familie voorkomt is er een grote kans dat je het ook krijgt.
  • Eigenlijk is reuma altijd chronisch. Je kunt er niet weer van genezen. Met een goede behandeling kun je je lichaam tot rust laten komen. Als je een goede behandeling hebt gehad, dan heb je er goede en slechte dagen tussen zitten.
  • Bij reuma heb je vaak last van je voeten. Daardoor kun je heel veel dingen niet meer doen waar je je voeten bij nodig hebt.
  •  
  • Je hebt hulpmiddelen op heel veel verschillende gebieden. Zowel voor persoonlijke verzorging tot huishoudelijk zijn er verschillende hulpmiddelen. De hulpmiddelen voor bijvoorbeeld wassen heeft iemand nodig omdat diegene zichzelf niet meer kan wassen. Dat geld voor aankleden en eten en drinken. Ook geldt dat bij reuma met bijvoorbeeld het vervoer. Als je jezelf niet meer kunt verplaatsen doordat je last van je voeten hebt, kun je gebruik maken van een taxi.

 

 

3 hulpmiddelen

Hulpmiddel 1: Wassen

  • Bij wassen zou je kunnen denken aan een badplank.
  • De badplank helpt om in en uit het bad te kunnen stappen. Hierdoor is de kans op uitglijden kleiner. Je kunt de badplank over de rand van het bad heen leggen en daar op kunt gaan zitten. Zo kun je makkelijker in en uit het bad komen, zonder dat je uitglijd.
  • De badplank kost op verschillende websites tussen de €50 en €70. De gemiddelde prijs ligt dus rond de €60.

 

Hulpmiddel 2: Slapen

  • Voor slapen is een goede bedbodem en een goed matras heel belangrijk. Als je een nieuw bed gaat kopen, moet je goed kijken welk matras goed voor je is als je reuma hebt.
  • Je hebt 5 verschillende soorten matrassen die je kunt gebruiken als je reuma hebt. Dat kan een latex matras zijn. Dit matras is zacht en vormt zich gemakkelijk naar uw lichaam. Het kan bijvoorbeeld ook een binnenveringsmatras zijn. Een binnenveringsmatras kan zo gemaakt worden dat op gevoelige plaatsen minder tegendruk van het matras ontstaat. Er zijn dus genoeg verschillende matrassen die je kunt gebruiken bij reuma. Als je een matras koopt moet je eigenlijk vragen of je eerst een paar dagen het matras op de proef kunt gebruiken. Zo kun je testen of het matras goed ligt.
  • Een latex matras kost tussen de €200 en €300. Een binnenveringsmatras kost ongeveer €250.

 

Hulpmiddel 3: Slapen

  • Als je geen zeker gevoel hebt met lopen, dan kun je een looprek of een rollator gebruiken. Een rollator helpt mensen met reuma bij onvoldoende kracht en evenwicht. Ze verlichten ook de pijn in benen en in de wervelkolom.
  • Een looprek is stabieler dan een rollator. Een looprek is voor kortere afstanden in huis. Een rollator is voor langere afstanden, dus bijvoorbeeld naar de supermarkt om boodschappen te doen of om een stukje te wandelen.
  • De kosten voor een looprek zijn €35 tot €50. De kosten voor een rollator zijn €40 tot €110.

 

App op telefoon reuma:

Naam: Reuma App

Gebruiksaamwijzing:

Uw logboek: Het logboek maakt uw ziekteverloop inzichtelijk. I kunt bijhouden hou u zich per dag voelt en vrage noteren die u aan uw reumatoloog kunt stellen.

Oefeneningen: Viedeofilmpjes waarin oefeningen voor het hele lichaam uitgeledg worden

Informatie, tips en games.

Reuma