Boeken 2017-2018

Boeken 2017-2018

Literatuurlijst Yara Auwens

De gelukvinder - Edward van de Vendel en Anoush Elman

De gelukvinder - Edward van de Vendel en Anoush Elman: (lezenvoordelijst.nl opdracht niveau 2)

1. Naar welke gebeurtenis in het boek verwijst de titel De gelukvinder?: Hamayun is op zoek naar geluk.

2. Waarom is dit gegeven zo belangrijk dat het boek er zijn titel aan ontleent?: Omdat Hamayun een vluchteling is en hij is dus op zoek naar geluk.

3. Wat vind je goed aan deze titel en wat vind je er minder goed aan?: Ik vind de titel wel goed verzonnen, omdat Hamayun eigenlijk letterlijk op zoek is naar geluk. Maar het is toch wel een beetje een onduidelijke titel, want je kan niet gelijk uit de titel opmaken waarom hij op zoek is naar geluk.

4. Misschien waren dit wel betere titels geweest.

A Op de vlucht

B Een nieuwe toekomst

C De strippenkaart

D Onbekend maakt onbemind

Leg bij elk van de vier hierboven genoemde titels uit wat je er goed aan vindt en minder goed aan vindt én of je de titel beter of slechter vindt dan De gelukvinder.:

- A --> Dit vind ik wel een goede titel op zich, omdat je in het boek in Hamayuns verleden kijkt en je leest daar dat Hamayun op de  vlucht is voor de Taliban (mensensmokkelaars). Maar het is wel een beetje een onduidelijke titel, maar dat vind ik bij De gelukvinder ook. Ik vind deze titel even goed als de originele titel.

-B --> Dit vind ik een wat minder goede titel, want Hamayun krijgt niet per se een nieuwe toekomst. Hij krijgt wel een nieuwe toekomst, maar daar lees je niet per se over, want je leest meer over het verleden van Hamayun. Wel vind ik het een mooie titel, maar niet beter dan De gelukvinder.

C --> Dit is op zich wel een goede titel. ''Strippenkaart'' is het eerste woord dat Hamayun leert in de reis door het voormalige Oostblok. Dat woord komt vaak terug in het boek. Maar als het echt de titel was, zou het toch niet echt de perfecte titel zijn, want zo vaak komt het nou ook weer niet voor. De gelukvinder is een betere titel.

D --> Dit vind ik echt geen goede titel. Het boek is bedoeld voor jeugd, en de meeste jongeren weten niet precies wat dit betekent. Aan deze titel vind ik niks goed. De gelukvinder is een betere titel. 

5. Bedenk zelf drie alternatieve titels en leg bij elke titel uit waarom de titel goed bij het boek past:

A --> Op zoek: Hamayun is in het boek op zoek naar veel dingen. Hij is op zoek naar geluk, liefde en vriendschap.

B --> Hamayun en de Taliban: Het boek gaat het meeste over Hamayun en over de Taliban.

C --> Overleven: Hamayun en zijn familie moesten overleven toen ze op de vlucht waren.

6. Welke titel vind je uiteindelijk de beste: de titel die Edward van de Vendel en Anoush Elman hun boek hebben gegeven, een van de vier gegeven titels of een van de drie titels die je zelf hebt bedacht?: De titel die Edward en Anoush Elman hun boek hebben gegeven.

 

 

Blindelings - Chinouk Thijssen

Blindelings - Chinouk Thijssen (recensie)

Blindelings verder lezen?!

Het boek Blindelings van Chinouk Thijssen gaat over Ivy, een meisje van ongeveer 17 jaar, die al een paar maanden stiekem een ouder vriendje heeft, Sander. Dit mogen haar ouders echt niet weten, omdat hij echt een stuk ouder is. Als Sander haar soms vraagt om vervelende dingen te doen, doet Ivy het, omdat ze bang is om Sander kwijt te raken. Er ontstaat steeds meer afstand tussen Ivy en haar vriendinnen en Sander wordt steeds vervelender. Het komt erop neer dat Sander een soort van loverboy is.

Chinook Thijssen is geboren in 1983 en is thrillerauteur en BookTuber. BookTuber houdt in dat ze een YouTube-kanaal heeft en daar video's op zet en over boeken praat. Ze debuteerde in 2009 met haar boek Liefdesduivel.

Ik vond Blindelings een leuk boek, het heeft heel veel bladzijdes, maar je komt er makkelijk doorheen. Het is een echte thriller en daar houd ik heel erg van, daarom vind ik het ook best jammer dat je niet meerdere thrillers mag lezen voor je lijst. Gelukkig mag ik er in ieder geval wel 2 lezen. Je leeft echt mee met Ivy, omdat het zo spannend is. Soms vond ik haar wel een beetje dom, dan dacht ik zo van ''Je hebt nu toch wel door dat Sander een loverboy is.''

Ik heb Blindelings heel snel uitgelezen, het is een dik boek, maar zoals ik net al zei ben je er snel doorheen. Het is best makkelijk geschreven, zodat je wat soepeler leest. Kortom, ik vond Blindelings een leuk boek en ik zou het je zeker aanraden om te lezen.

2C - Mirjam Mous

2C - Mirjam Mous (recensie)

Bom in de bus?!

 

Het boek 2C gaat over een klas op de middelbare school die op werkweek gaat. Onderweg wordt de rit verstoord door een boodschap. Er is een bom aan boord. De leerlingen gaan elkaar steeds minder vertrouwen, iedereen is opeens verdacht. De klas probeert samen uit te vinden wie de bom in de bus heeft geplaatst. Niemand weet ook waar de bom precies ligt in de bus, dus dat proberen ze ook uit te vinden. Door middel van herinneringen uit het verleden wordt het steeds duidelijker wie het gedaan heeft. Komen de leerlingen ooit nog uit de bus?

Mirjam Mous is geboren op 7 november 1963. Voordat ze begon met schrijven was ze een docent op Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Ze heeft veel boeken geschreven en er veel prijzen mee gewonnen. Haar eerste prijs won ze in 2006, dat was de TIP VAN DE JONGE JURY voor haar boek Doorgeschoten. 

Ik vond 2C een heel erg leuk boek, erg spannend ook. Ook een thriller, dat is echt mijn lievelingsgenre. Dit boek is wel het kinderachtigste boek dat ik heb gelezen voor mijn lijst. Op sites staat wel dat het voor 15 jaar en ouder is, maar dat komt denk ik omdat het voor jongere kinderen misschien nog wel eng kan zijn. Het was wel een beetje kinderachtig geschreven. 

Kortom, ik vond 2C een leuk en spannend boek, en erg interessant. 

Vele hemels boven de zevende - Griet op de Beeck

Vele hemels boven de zevende - Griet op de Beeck (verhaalanalyse)

 

1. Thema:

Zin van het bestaan/ zin van het leven.  Alle personages vertellen over hun leven en dat ze op zoek zijn naar de zin van het leven.

2. Motieven:

Zelfmoord --> Eerst doet Elsie een poging tot zelfmoord, als ze in de auto stapt en met hoge snelheid over de weg scheurt, maar ze redt het. Langzamerhand wordt aan het einde duidelijk dat de eenzame Eva door middel van springen van een hoge flat een einde aan haar leven maakt.

Verdriet --> Verdriet is een belangrijk motief in deze roman. Er zijn vele vormen van verdriet. Lou wordt op gepest, Eva heeft verdriet het gebrek aan mannen, Elsie heeft verdriet omdat ze haar gezin in de steek moet laten en ook Casper heeft dat verdriet. De moeder van Victor heeft verdriet om haar gehandicapte zoon. Jos en Jeanne hebben verdriet om hun dochter Eva die zelfmoord heeft gepleegd. 

3. Personages 

- Caspar --> De minnaar van Elsie. Zijn huwelijk loopt dood en gaat dus vreemd met Elsie.

Eva --> Eva voelt zich eenzaam en heeft geen geluk bij de mannen. Ze wil altijd iedereen helpen, maar dat wordt vaak niet gewaardeerd. 

Elsie --> Elsie voelt zich niet gelukkig in haar huwelijk met Walter en gaat dus vreemd met Caspar.

Jos --> Jos is de vader van Eva en Elsie. Hij is getrouwd met Jeanne.

Lou --> Lou is de dochter van Elsie en wordt op school gepest. 

4. Perspectief

Elk hoofdstuk wordt door een ander personage verteld, dus er is niet per se een iemand waarbij het perspectief ligt.

5. Ruimte

Het verhaal wordt op veel verschillende plekken afgespeeld. De ene keer bij Lou op school, dan weer bij Elsie thuis en dan een keer in Parijs.

6. Tijd

Het verhaal speelt zich af in het nu.

7. Titelverklaring

De titel komt in de tekst letterlijk voor:
"Toen ze klaar was met luisteren zei ze dat ze dacht dat geen enkele jongen haar ooit zou willen kussen. Ik zei dat ik zeker was van wel. En dat  dat vast ook niet meer lang zou duren. Hoe dat voelde, toen ik voor de eerste keer een jongen had gekust, dat wou ze weten. "Dat was fantastisch ", zei ik "vele hemels boven de zevende ."  

De titel verwijst naar het gezegde: in de zevende hemel zijn, dat betekent dat je je gelukkig voelt.

 

 

Het diner - Herman Koch

Het diner - Herman Koch (juryrapport):

Eisen boek:

1. Het boek moet een verrassend einde hebben. Het is erg leuk als een boek eindigt met een verrassend einde. Vaak verwacht je dingen al en dat is natuurlijk minder leuk.

2. De titel moet perfect de strekking van de titel weergeven. Als je een boek uitkiest, kijk je vaak naar de titel. Daar maak je vaak uit op of je denkt dat je het een leuk boek gaat vinden. 

3. Het boek moet spannend zijn. Dat maakt het verhaal net even iets leuker, er is vaak niet veel aan als het niet spannend is. 

4. Het boek moet het verschil tussen het heden en flashbacks goed laten zien. Anders is het verhaal echt niet duidelijk genoeg. 

5. Het boek moet niet te moeilijke taal bevatten. Zo is het fijn voor iedereen om dit boek te lezen.  

 

1. Het diner van Herman Koch heeft geen verrassend einde. Het heeft een open en vaag einde. Er wordt niet meer verteld wat er nou gaat gebeuren met de zoons van Paul en Serge. 

2. Het boek geeft perfect de strekking van de titel aan. Het boek gaat letterlijk over een diner.

3. Het is een heel spannend boek. Er komen wat flashbacks in voor, die erg spannend eindigen, waardoor je heel graag verder wilt lezen.

4. Het boek laat het verschil tussen het heden en flashbacks goed zien, omdat het ene hoofdstuk in het heden is en het andere hoofdstuk in een flashback.

5. Het boek bevat niet te moeilijke taal. Geen héel makkelijke taal, maar gewoon prima te doen.

 

Het diner van Herman Koch voldoet aan bijna alle eisen. Het enige minpuntje is dat het geen verrassend einde had. Maar het geeft wel perfect de strekking van de titel aan, het is erg spannend, laat het verschil tussen het heden en flashbacks goed zien en hij bevat niet te moeilijke taal. Het is niet het beste boek van Nederland, maar komt wel aardig in de buurt! 

 

Alles wat er was - Hanna Bervoets

Alles wat er was - Hanna Bervoets (brief van de uitgever):

Beste Hanna Bervoets,

Ten eerste, wat een erg leuk verhaal dat u heeft bedacht voor uw boek. Heel erg spannend dat al die mensen in een school zitten en niet weg kunnen omdat ze een harde knal hebben gehoord. Je blijft maar verder lezen, omdat je per se wil weten wat die knal nou precies was. Ook vond ik het erg leuk dat er zoveel verschillende personen in voor komen en veel verschillende perspectieven dus ook. Ik dacht eerst dat het een beetje onrealistisch was, omdat ze elkaar gaan opeten, maar toen ik erover nadacht dacht ik dat het best nog wel realistisch zou kunnen zijn. Als dit ooit echt zou gebeuren en je hebt helemaal niks meer om te eten, misschien bedenk je je dan inderdaad dat je elkaar maar moet gaan opeten haha. Wel zou het iets duidelijker mogen zijn uit wiens perspectief je het nu aan het lezen bent en er mag wat meer duidelijkheid zijn over het nou een flashback is of dat het zich in het heden afspeelt. Dat is de reden dat we het boek nog niet willen uitgeven. Verder een erg leuk en bijzonder verhaal! Als u de dingen die we net noemde aanpast, willen we zeker het boek uitgeven. Dat gaat dan veel succes opleveren denken we!

Met vriendelijke groet, Uitgeverij (...)

Magnus - Arjen Lubach

Magnus - Arjen Lubach (Recensie)

Ik heb het ook wel eens. Dat alle tijd om mij heen doorgaat, maar mijn tijd stilstaat. Merlijn, de hoofdpersoon van dit boek, heeft dit een maand lang. Althans, dat denkt hij.

Dit boek begint met het nu. Merlijn, de hoofdpersoon, zit thuis bij te komen van het feit dat zijn vriendin, Caro, bij hem weggegaan is. Later belt Frank Gerson hem op. Merlijn zou vreemde uitgaven met zijn creditcard hebben gedaan. Deze vindt het allemaal prima, hij zit nog bij te komen van de schrik. Na nog eens te worden gebeld door Frank Gerson, gaat Merlijn op onderzoek uit. Hij gaat als detective op zoek naar de bron van die rare uitgaven met zijn creditcard. Ondertussen krijg je steeds stukjes te lezen over het verleden van Merlijn. Deze stukken sluiten aan op het nu. Eerst krijg je weer een stukje van zijn jeugd te horen, om datgene wat nog komen gaat, te snappen. Alles sluit mooi op elkaar aan; de lezer weet niet meer dan de hoofdpersoon.

Het boek is verdeeld in drie grote hoofdstukken. Het eerste deel gaat over hoe Merlijn herinneringen aan vroeger over hem en Caro ophaalt en dat zijn situatie nu steeds zo “fucking hetzelfde” (p.46) is. Ook komt hij er in dit gedeelte achter dat er vreemde uitgaven worden gedaan met zijn creditcard. Het tweede gedeelte staat helemaal in teken van zijn reis door Zweden. Daar zijn de rare uitgaven namelijk gedaan. Het is grappig dat Merlijn een cursus Zweeds volgt in het boek. De schrijver, Arjen Lubach, heeft zelf namelijk Zweeds gestudeerd. In Zweden, ontmoet Merlijn Magnus. De, als je het boek gelezen hebt en er langer over nadenkt, best wel logische titel van het boek. Magnus is de oorzaak van het verhaal en Magnus is het gevolg van het verhaal. Zonder Magnus geen boek. In het laatste deel van het verhaal vallen alle stukjes op zijn plaats. Voor zowel Merlijn als voor de lezer.

Ik denk dat Magnus ook de echte betekenis aan dit boek geeft. Merlijn probeert zich echt te verplaatsen in Magnus en daardoor wordt Magnus als persoon eerst helemaal afgetast en daarna worden er pas eigenschappen en uitspraken aan hem verbonden.

“Het leven dat hij leefde, de dingen die hij zei, de geheimen die hij meedroeg, ik had me voor het eerst in lange tijd proberen in te leven in een ander.“ - p.251

In het eerste goede toneelstuk dat Merlijn schrijft, doet hij dat ook. In het dagelijks leven is hij namelijk geen detective, maar een toneelschrijver. Ik denk dat de bedoeling van dit boek dan ook is, dat je je beter in moet leven in anderen voordat je een conclusie trekt. Het hoeft niets op te leveren, maar je hebt dan in ieder geval rechtvaardig geoordeeld. Na het lezen van een boek denk ik altijd wel na over wat ik nu aan het boek heb gehad. Van dit boek heb ik geleerd dat je mensen eerst heel goed moet leren kennen, voordat je een conclusie over iemand trekt.

Gedurende het boek wil je echt weten hoe het boek afloopt. Wel twee of drie keer had ik het idee dat ik al bij het einde was, maar dan kwamen er nog honderd bladzijden achteraan. Uiteindelijk heb je het boek natuurlijk uit. Ik verwachtte een mooi einde, eind goed, al goed, maar het was juist het tegenovergestelde.

Turks fruit - Jan Wolkers

De roman Turks fruit van Jan Wolkers is een zeldzaam mooi en boek. Het is een liefdesverhaal.

Het boek is inderdaad opgedragen aan Olga Stabulas, terwijl het vrouwelijk hoofdpersonage ook Olga heet. Bovendien is de vertellende ik-figuur een beeldhouwer, net als Jan Wolkers zelf.

Na zeven boeken waarin steeds weer de relatie van de schrijver tot zijn ouderlijk milieu werd afgeschilderd, komt «Turks fruit» als een verrassende vernieuwing, al was deze reeds min of meer aangekondigd in Wolkers' vorige roman «Horrible Tango». Thans werd een volledig nieuw thema aangeboord: de ondergang van een huwelijk.

Wanneer men het verhaal van «Turks fruit» reduceert tot zijn schema, merkt men dat de intrige eigenlijk erg sentimenteel is, maar het geheel is zo briljant geschreven, zo knap geconstrueerd, getuigt van een meesterlijke opmerkingsgave wat kleine details uit het dagelijkse leven betreft, dat men onwillekeurig terugdenkt aan de grootse eenvoud van «De Avonden» van G.K. van het Reve.

Gans het boek is eigenlijk opgebouwd met de herinneringen van de ik-figuur, die zijn heimwee naar de verloren liefde van zijn vrouw uitschrijft. In zijn wanhopig verlangen naar deze vrouw roept hij in zijn verbeelding de verschillende scènes van hun liefdesgeluk weer op, maar zijn relaas is eerder een lange klacht om de gruwelijke zinloosheid van het menselijk bestaan.

Wanneer het verhaal aanvangt, heeft de mooie, roodharige en curvenrijke Olga reeds de ik-figuur verlaten, zodat het boek onmiddellijk begint op de typische droefgeestige en tegelijk harde, nuchtere toon: «Ik was aardig in de rotzooi terechtgekomen nadat ze bij me weggegaan was. Ik werkte niet meer, ik at niet meer.» Opvallend is de sterke erotische inslag van deze roman, die we bij Wolkers niet gewoon zijn. Wat de sekstaferelen betreft, moet «Turks fruit» zeker niet onderdoen voor de romans van Jan Cremer of «Gangreen I» van Jef Geeraerts. De ik-figuur is als het ware seksueel bezeten door de jonge vrouw Olga en deze bezetenheid lijkt niet te verminderen wanneer zij zijn echtgenote is geworden. Integendeel, het overmatige seksueel verlangen van de man (hij eist zijn vrouw soms tot zeven maal op een dag op) ligt aan de basis van de ondergang van het huwelijk. Olga zal hem verlaten, het komt tot een echtscheiding en voor haar zullen de mislukte huwelijken elkaar opvolgen.

Volledig nieuw bij Wolkers is de humor die hij bij de seksualiteit betrekt. In zijn erotische esbattementen wordt de ik-figuur telkens weer belachelijk gemaakt en de grappen die Wolkers vertelt zijn bovendien telkens zeer geslaagd. Dit is het vreemde bij dit boek, een zeer droevig, zelfs een tragisch verhaal, en tegelijk is het ook een bijzonder humoristisch boek.

Wolkers heeft in deze roman ook een aantal merkwaardige portretten geschilderd. De ik-figuur wordt verteerd door zijn levensdrift. Helder en direct worden de ontladingen van zijn emoties, drift en agressiviteit beschreven.
Olga voelt aan hoe zij ten onder gaat onder deze consumerende liefde, die volledig haar persoonlijkheid vernietigt. Zij kan niet anders dan deze man verlaten om zelf nog enige kans op leven over te houden.

Als een stukje menselijke miserie wordt de schoonvader beschreven die ontgoocheld in een crapaud vegeteert en volledig door zijn vrouw wordt gedomineerd.

De haat voor de vader, die in het vroeger werk van Wolkers steeds het hoofdthema uitmaakte, heeft thans een metamorfose ondergaan en komt tot uiting in de beschrijving van de schoonmoeder, die het karikaturale benadert. Wolkers agressiviteit komt volledig tot uiting in zijn portret van deze enggeestige burgervrouw, die eerst het leven van haar man heeft vernietigd en nadien het geluk van het jonge echtpaar wil breken.

Benevens de nieuwe elementen van erotiek en humor vindt men in «Turks fruit» trouwens nagenoeg het hele arsenaal van Wolkers' vroegere thematiek weer, zij het in sterke mate vernieuwd. Dood, verderf en ondergang, gruwel en zinloosheid van het leven, hardheid en wreedheid komen weer terug, maar de sadistische details zijn nu fel verzacht.

Tot tweemaal toe wordt de dood van een dier beschreven. Eerst is er de mooie scène waarin kinderen een dode mus vinden. «Vlak onder ons raam begroeven ze hem in het plantsoen. Op zijn rug met zijn kopje boven de aarde omdat hij anders zand in de oogjes zou krijgen.» Later wordt de dood van een eendje beschreven, dat door Olga werd gekoesterd en door de ik-figuur per ongeluk wordt doodgetrapt. «Terwijl ik achteruitliep om van een afstand naar het beeld en Olga te kijken trapte ik op hem. Er klonk een gekraak of er een houten raamwerkje in hem zat. Stuiptrekkend lag hij aan mijn voeten en Olga kromp met een schreeuw in elkaar.» Met enkele kernachtige woorden weet Jan Wolkers bijzonder sterk een scène op te roepen, die telkens functioneel blijkt te zijn en zodanig in het geheel is geïntegreerd dat zij ongemerkt een voorbode is van de ontknoping. Ook keren vaak gelijkaardige scènes terug, zoals de braakscène van de hond en deze van de ik-figuur, waardoor blijkt hoe deze tonelen eigenlijk dubbele bodems hebben en door de constructie van het boek heen naar elkaar verwijzen.

Na haar mislukte huwelijken en haar zwerftocht keert Olga tot de ik-figuur terug, maar een hereniging blijkt onmogelijk. Olga zal sterven aan een hersentumor, die haar langzaam het bewustzijn en het gezicht zal ontnemen. De ik-figuur, die nooit het verlies van deze liefde heeft kunnen aanvaarden, zal nu zijn trouw tot aan de dood bewijzen. Wanneer hij de stervende vrouw een rode pruik brengt en haar deze op haar laatste tocht laat behouden, bereikt Wolkers een beklemmend slot van een aangrijpende soberheid.

Jan Wolkers blijkt niet bang om de menselijke emoties te beschrijven en aldus het gevaar te lopen om in sentimentaliteit te vervallen. Dat hij dit romantisch verhaal zo realistisch beschrijft, dat men in het autobiografisch karakter ervan kan geloven, is meer dan een krachttoer.

«Turks fruit» is een voorbeeld van virtuose schriftuur, een van de aangrijpendste romans van de laatste jaren.

 

Bron: https://www.scholieren.com/recensie/33822 
 

De tweeling - Tessa de Loo

Recensie De tweeling - Tessa de Loo

Ik heb het boek De tweeling gelezen. De tweeling is een boek geschreven door Tessa de Loo. Het gaat over de zussen Anna en Lotte, die elkaar na jaren weer tegenkomen en terugblikken op het verleden.
Het verhaal is verdeeld in drie delen. Het eerste deel heet Interbellum. Het heeft tien hoofdstukken, waarin over de jeugd van Anna en Lotte wordt verteld en de veranderingen die ze door het zonder elkaar leven doormaken. Het tweede deel heet Oorlog Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft ook tien hoofdstukken. Het gaat over hoe Anna en Lotte zich door de oorlog heen slaan. Het laatste deel, Vrede, heeft 4 hoofdstukken. Het gaat over hoe hun leven na de oorlog verder is gegaan. Het laat zien wat de Oorlog met ze gedaan heeft.

In alle drie delen wisselt het standpunt vanuit wie je het bekijkt steeds. Één van hen wordt om de beurt gevolgd. Ook wordt er regelmatig naar de oude Anna en Lotte gesprongen, die met elkaar over van alles praten. In dit heden wordt het vooral vanuit Lotte’s perspectief bekeken. Het steeds wisselen van perspectief vind ik wel speciaal aan het boek. Je hebt een kijk in twee totaal verschillende situaties in de oorlog. Dit vond ik in het begin wat verwarrend, want dan wist je niet meer goed wat bij wie gebeurt was en moest ik terug bladderen, maar naar mate ik verder in het boek kwam begon dit wel wat te wennen. Het verspringen in de tijd, laat zien dat het verhaal achronologisch geschreven is.
Het boek was geschreven in een aparte stijl. Er werden heel veel bijvoeglijke naamwoorden gebruikt in de zinnen, om dingen te beschrijven. Dit was juist ook wel fijn, want dan kreeg je er een heel beeld bij. Het boek bevatte veel dialogen, wat het gevoel gaf of je er tussen in zat. Ook werden er Duitse woorden en zinnen gebruikt. Dit vond ik wel grappig.
Ik leefde heel erg met beide hoofdpersonen mee, ondanks hun meningsverschil. Ik vond het verschrikkelijk hoe ze als kinderen uit elkaar getrokken werden, hier had ik heel erg medelijden met de tweeling. Ook was ik helemaal verrast toen aan het einde van het boek Anna bleek te zijn overleden. Ik vond het jammer dat Lotte pas na de dood van Anna accepteerde dat Anna haar zus was, ondanks hun verschillen.
Ik zou dit boek zeker anderen aanraden.

Sonny Boy - Annejet van der Zijl

Recensie Sonny Boy - Annejet van der Zijl

In 1911 trouwt Rika een rooms-katholieke vrouw met Willem een protestant. De familie is hier fel op tegen, omdat het in die tijd niet normaal was dat twee mensen van een verschillend geloof met elkaar trouwden. Toch trouwden ze en al snel zijn ze samen gaan wonen in Den Bosch en hadden ze vier kinderen. Maar wanneer Willem moet verhuizen naar Goerree voor zijn werk, word de sfeer in de relatie meteen een stuk minder. Rika mist de grote stad meteen en verveelt zich in het kleine dorpje Goerree. Op een gegeven moment kan Willem zich niet meer beheersen en hij slaat Rika steeds vaker. Toen Rika het zat was verhuisde ze naar Den Haag en nam haar kinderen mee. Ze heeft het erg lastig, omdat ze nu in haar ééntje voor vier kinderen moet zorgen. Ondanks dat ze het moeilijk heeft besluit ze Waldemar, een immigrant uit Suriname in huis te nemen. De twee worden ondanks het grote leeftijdsverschil toch verliefd op elkaar en Rika is al snel zwanger. De twee oudste kinderen, Wim en Jan vinden het grote nieuws niet zo leuk en gaan terug naar hun vader. Toen Willem dit van Wim en Jan hoorde werd hij jaloers. De andere kinderen waren ook niet erg blij met het nieuws en toen de rest uit het dorp wist dat ze zwanger was werd ze niet meer geaccepteerd. Ze laat haar andere twee kinderen, Bertha en Henk, ook naar hun vader gaan. Een tijdje hierna word hun zoontje Waldy geboren. Ze besluiten te verhuizen naar Scheveningen. Rika heeft het er best moeilijk mee dat ze hun andere kinderen niet meer ziet. Wanneer Rika en Waldemar trouwden, kwam langzaam het contact met haar kinderen weer terug. Maar dan barst de tweede wereldoorlog uit. Rika sluit zich aan bij het verzet, maar in 1944 word haar gezin veraden. Rika, Waldemar en Waldy worden opgesloten in de gevangenis. Waldy komt al snel vrij en word opgevangen door mensen uit andere gezinnen. Rika word tijdens haar verblijf in het Oranjehotel sterk mishandeld door ondervragers, ze is eigenwijs en bleef zich verzetten. Waldemar word al snel naar het werkkamp in Vught gestuurd en later wanneer Rika besefte dat het verzetten geen zin meer heef word ze ook naar het werkkamp gestuurd. Daarna worden ze allebei naar een concentratiekamp gestuurd. Waldemar toonde hier zijn taal vaardigheden, werd hierdoor beter behandeld en kreeg een baantje in het kamp. Rika overleed vlak hierna al aan dysenterie, omdat ze fysiek niet in staat was om te overleven. Wanneer er in 1945 een bevrijdingsactie werd gehouden, lukte het Waldemar om door een bombardement naar de kust te zwemmen. Maar eenmaal op de kust aangekomen werd hij doodgeschoten door Duitse soldaten.

Ik vond het een goed en mooi boek, het was soms alleen verwarrend door de vele namen. En ik snapte soms ook niet wat sommige woorden betekenden. Maar verder was het boek goed te begrijpen. De omgeving en de gevoelens waren ook goed beschreven waardoor je je echt goed kon inleven in het verhaal. Ik vond ook dat het boek van het eerste moment dat ik begon met lezen erg aangrijpend was en dat ik door wilde blijven lezen. Het lettertype was erg fijn om te lezen alleen een beetje klein. Ik vond het soms ook vervelend dat er twee verschillende verhalen door elkaar liepen, hierdoor was het verhaal soms iets minder goed te volgen. Het verhaal vond ik ook interessant, omdat het echt gebeurd was. Het was ook het eerste boek waarbij er echt foto’s in zaten van die tijd, dit vond ik erg leuk om te zien en hierdoor kon je je nog meer verdiepen in het verhaal.

 

Bron: https://www.scholieren.com/boekverslag/73858 

Boekenoverzicht

De gelukvinder

Titel: De gelukvinder

Schrijver: Edward van de Vendel en Anoush Elman

Niveau 2

4 sterren

Blindelings

Titel: Blindelings

Schrijver: Chinouk Thijssen

Niveau 2

3 sterren 

2C

Titel: 2C

Schrijver: Mirjam Mous

Niveau 2

3 sterren

Vele hemels boven de zevende

Titel: Vele hemels boven de zevende

Schrijver: Griet op de Beeck

Niveau 4

5 sterren

Het diner

Titel: Het diner

Schrijver: Herman Koch

Niveau 3

3 sterren

Alles wat er was

Titel: Alles wat er was

Schrijver: Hanna Bervoets

Niveau 4

4 sterren

Magnus

Titel: Magnus

Schrijver: Arjen Lubach

Niveau 3

5 sterren

Turks fruit

Titel: Turks fruit

Schrijver: Jan Wolkers

Niveau 3

2 sterren

De tweeling

TItel: De tweeling

Schrijver: Tessa de Loo

Niveau 3

2 sterren

Sonny Boy

Titel: Sonny Boy

Schrijver: Annejet van der Zuijl 

Niveau 3

3 sterren

  • Het arrangement Boeken 2017-2018 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Yara Auwens
    Laatst gewijzigd
    2018-03-07 11:49:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Theorie verhaalanalyse, gekoppeld aan een opdracht voor punt.
    Leerniveau
    HAVO 4; HAVO 5;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    literatuur, verhaalanalyse
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.