Levenscyclus ster

Levenscyclus ster

Ingrediënten voor een nieuwe ster?

Hoe ontstaat een nieuwe ster nou eigenlijk? Gaat dat met een grote knal, zoals de 'Big bang'? 

Je leest eerst een stukje tekst, kijkt een filmpje, bekijkt een afbeelding en tot slot kan je nog een site bekijken. Daarna maak je de test.

Tekst over ontstaan sterren

Sterren bestaan niet voor altijd. Net als mensen maken sterren een levensloop door, ze worden geboren en sterven weer. De vorming van een nieuwe ster begint eigenlijk met het sterven van een zware ster. De ster knalt aan het eind van zijn leven uit elkaar. Deze explosie noemen we een supernova.
 
In het melkwegstelsel bevinden zich grote stofwolken, die allemaal uit gasdeeltjes bestaan. Daarom noemen we deze stofwolken ook wel interstellair gas. Als er dicht bij de plek van de supernova van deze stof- en gaswolken rondzweven, dan zorgt de kracht van de supernova ervoor dat zo’n stofwolk uiteen valt in kleinere deeltjes. Dit zijn voor het grootste gedeelte waterstofmoleculen.
 
Doordat op deze gasdeeltjes zwaartekracht werkt, trekken ze elkaar aan en ontstaat er een gasbol. Hoe dichter de gasdeeltjes bij elkaar komen (hoe groter de dichtheid wordt), hoe sneller de gasbol gaat ronddraaien en hoe hoger de temperatuur stijgt. Er ontstaat dan een hete gasbol en dat noemen wij een ster.
 
De deeltjes in de gasbol blijven net zolang samentrekken totdat de temperatuur en dichtheid groot genoeg is voor kernfusies. Bij kernfusiessmelten twee lichte atomen samen tot een zwaarder atoom. Bij de kernreactie bij het ontstaan van een ster smelten twee waterstofatomen samen tot één heliumatoom. Dit heliumatoom wordt dan de kern van de pasgeboren ster. Zo’n ster staat dan aan het begin van zijn levenscyclus, daarom noemen we het een protoster.

Filmpje supernova

Supernova

Plaatje ontstaan ster

Overzicht geboorte van een ster
Overzicht geboorte van een ster

Extra informatie sterren

Sterren
Informatiesite over sterren

Test

Levensloop

  • Het arrangement Levenscyclus ster is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    DeWilge IPC
    Laatst gewijzigd
    2017-04-04 09:19:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Les over hoe een ster ontstaat
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Supernova
    https://www.youtube.com/watch?v=e-91PbbaKI8
    Video
    Sterren
    https://ruimteweb.wordpress.com/sterren/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Geboorte

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.