Afschaffing slavernij - vmbo12

Afschaffing slavernij - vmbo12

Intro

In deze opdracht staat de afschaffing van de slavernij centraal.
Een moeilijk woord voor het streven naar de afschaffing van de slavernij is abolitionisme.

In Engeland en Amerika ontstond weerstand tegen de slavernij.
Die weerstand leidde tot een verbod op slavernij.
Ook in Nederland werd slavernij verboden.

Colofon

Het arrangement Afschaffing slavernij - vmbo12 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2023-11-01 13:27:36
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO leerjaar 1 en 2. Dit is tijdvak 7 met het onderwerp Afschaffing slavernij. In deze opdracht staat de afschaffing van de slavernij centraal. Een moeilijk woord voor het streven naar de afschaffing van de slavernij is abolitionisme. In Engeland en Amerika ontstond weerstand tegen de slavernij. Die weerstand leidde tot een verbod op slavernij. Ook in Nederland werd slavernij verboden. Het materiaal bespreekt de (westerse) slavernij in de periode 1500-1850 en de rol van Nederland (WIC) in de slavernij. Er wordt gekeken naar hoe de kijk op slavernij veranderde ten tijde van de Verlichting en er wordt onderzocht of er ook nu nog sprake is van slavernij (moderne slavernij - mensenhandel, mensensmokkel). Als laatst is er ruimte voor discussie over de vraag of de Nederlandse staat haar excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Begrippen die bij deze les horen zijn abolitionisme, mensenrechten, Amerikaanse Burgeroorlog, John Brown, De Negerhut van Oom Tom, The Liberator, de Cotton Gin, eerste amerikaanse slaven in Virginia en de Verlichting.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2;
Leerinhoud en doelen
Slavenarbeid op plantages en de opkomst van het abolitionisme; De tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
1 uur en 30 minuten
Trefwoorden
abolitionisme, afschaffing slavenhandel, arrangeerbaar, burgeroorlog, geschiedenis, mensenrechten, stercollectie, the liberator, verlichting, vmbo12

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Geschiedenis VMBO Onderbouw

https://maken.wikiwijs.nl/133735/Geschiedenis_VMBO_Onderbouw

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open