Techniek constructies & stevigheid

Techniek constructies & stevigheid

Inleiding

Hoi! Welkom bij deze webquest. Zoals juf jullie net verteld heeft hebben we het vandaag over constructies en stevigheid. Lees je lekker in en sla de informatie op want je zult er straks met het proefje veel aan hebben. Veel succes!

Constructies

Overal ter wereld vind je constructies. In je eigen huis, je schoolgebouw en zelfs je fiets is een constructie. Als we naar buiten kijken zien we er nog meer. Bruggen, hoge kerktorens en kantoorgebouwen. Alle botten in ons lichaam vormen ook een constructie. Het zit allemaal perfect in elkaar. Overal ter wereld vind je constructies, kijk maar eens goed om je heen!

Stevigheid deel 1

Misschien wel meest belangrijke aspect aan een constructie is de stevigheid. Als een constructie niet stevig is dan zal het binnen de kortste keren instorten. Hierdoor zouden grote rampen kunnen ontstaan. Stel je voor dat een brug inzakt terwijl er tientallen auto's op rijden, dit zou voor een enorm groot ongeluk kunnen zorgen. Daarom is het enorm belangrijk dat er bij het bedenken en maken van constructies ontzettend goed wordt nagedacht over de stevigheid.

 

Stevigheid deel 2

Ik hoor je denken: maar wat houdt stevigheid dan precies in? Dat is een hele goed vraag. Stevigheid kan op een heleboel manieren tot stand worden gebracht. Er zijn verschillende constructies die wij beschouwen als 'stevig'.

Bekijk de voorbeelden op de volgende pagina!

Driehoeksconstructie

Een voorbeeld van een stevige constructie is de driehoeksconstructie. Deze constructie  bestaat (zoals de naam al zegt) uit allemaal driehoeken. Zoals je hieronder kunt zien wordt deze constructie erg vaak toegepast. Heb je hier wel eens bij stil gestaan?

Piramideconstructie

Naast de driehoeksconstructie heb je ook nog de piramideconstructie. Deze bestaat eigenlijk uit allerlei driehoeken. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom die oude piramides in het Egypte bijvoorbeeld nog steeds overeind staan? Natuurlijk, vanwege de sterke piramideconstructie!

 

Stevigheid deel 3

Nu hoor ik je denken... Maar hoe kan dat dan? Ik zal het je uitleggen. Een constructie lijkt stil te staan maar dit is niet zo. Er wordt voortdurend aan de constructie getrokken en er staat druk op. Dit zie je niet maar dit gebeurt wel. De onderdelen drukken tegen elkaar of trekken aan elkaar.

Stel jezelf eens in de plaats: als je een steen bent en er worden meer stenen op je gestapeld dan heb je constant druk op je. Als je een staalkabel bent en er hangt een brug aan je, dan voel je dat er aan je getrokken wordt.

Maar waarom is een driehoek nou sterker dan een vierkant? Dit komt doordat de druk beter verdeeld heeft. Een driehoek heeft als het ware drie hoeken waarbij de kracht goed verdeeld wordt. De lijnen van de driehoek kunnen geen kant op.

Bij een vierkant zit dit anders. Een vierkant heeft vier hoeken waardoor de kanten om kunnen klappen en de constructie inklapt. Het plaatje hieronder maakt dit duidelijk.

Opdrachten

Nu mag jij je werkblad erbij pakken. Maak de vragen 1 tot en met 5 en lever het blad in bij de juf.

1. Je ziet hier twee constructies. Als jij nu een bouwwerk zou gaan maken, welke kies je dan en waarom? Beschrijf duidelijk wat je ziet en waarom dit dus jouw keuze is.

 

 

 

 

2. Als jij een ontwerper zou zijn en een brug mocht maken, hoe zou deze er dan uit zien? Teken de brug en schrijf bij de onderdelen welke materialen je zou gebruiken en waarom.

3.We hebben het net gehad over de driehoeksconstructie in het frame van een fiets. Er zijn nog veel meer constructies te vinden in de vormen van een fiets. Teken een fiets en schrijf erbij wat voor constructies er allemaal te vinden zijn.

4a. Ontwerp je mooiste vila met prachtige tuin. Bij iedere vorm/constructie die je gebruikt beschrijf je wat voor constructie het is en waarom je het gebruikt voor bijvoorbeeld het dak.

4b. We hebben het net gehad over driehoeken. Daarom zullen veel van jullie een dak in de vorm van een driehoek gemaakt hebben. Als je nou toch graag een plat dak wilt, wat kun je dan doen om de constructie toch stevig te maken?

5. We gaan straks een proefje doen met het bouwen van constructies. Bedenk voor jezelf alvast een manier om dit aan te pakken. Denk aan bouwen met stokjes en teken je plan. Schrijf erbij waarom je hiervoor kiest.

 

.
 

 

  • Het arrangement Techniek constructies & stevigheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Marit K Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-03-16 18:36:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een les over constructies voor groep 7 met een leuke proef.
    Leerniveau
    PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Techniek;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.