raspberry pi Merletcollege

Raspberry pi Merletcollege

Raspberry pi Merletcollege

Wat is de Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is een compact printplaatje dat probleemloos in een behuizing ter grootte van een pakje sigaretten past en de functionaliteit van een complete computer herbergt. Door de makers is het systeem enerzijds primair bedoeld voor het onder de knie krijgen van de grondbeginselen van computertechniek en anderzijds voor het besturen van simpele en meer complexe zaken. Niet verwonderlijk dus dat het systeem in korte tijd een bijna magische status heeft gekregen bij hobbyisten die het onderste uit de kan willen halen wat hun robotica-project of ander geavanceerd systeem betreft.

Omdat de Raspberry op een besturingssysteem draait – bijvoorbeeld een Linux-variant – is het gebruik net wat makkelijker dan dat van een kale microcontroller. Toch is de Raspberry ook prima inzetbaar voor minder begaafde computeraars. Bijvoorbeeld gewoon als ultrasimpel systeempje dat je aansluit op de tv in de huiskamer, het minicomputertje heeft voldoende power aan boord voor het browsen van websites en draaien van mailsoftware; zelfs Libre Office draait probleemloos. Het betekent dat  je de tv kan inzetten voor wat meer serieuze werkzaamheden dan de veelal standaard aanwezige Smart-tv apps aan mogelijkheden bieden, terwijl elke niet-slimme tv ineens een héél stuk slimmer wordt door koppeling met de Raspberry.

En interesseert een meer veelzijdig systeem je eigenlijk niet zoveel, dan is ook het configureren als mediacenter zo geregeld. Wat het allemaal extra interessant maakt is de lage prijs van het apparaat: voor minder dan €50, en voor bepaalde versies nog veel minder, scoor je op internet een Raspberry Pi.

Aansluitingen van de Raspberry Pi

De Raspberry Pi is voorzien van alle aansluitingen die nodig zijn om het systeem direct te gebruiken. Het kloppend hart wordt gevormd door een System-on-a-Chip (ofwel SOC), bestaande uit onder meer een ARM-microprocessor, een GPU met 3D-versnelling en de optie om Full HD-films af te spelen. Verder is er een usb-controller en een 100MBit netwerkaansluiting aanwezig, al is voor die laatste wel een aparte chip op het bordje gesoldeerd.

Als opslag maakt de Raspberry gebruik van een standaard SD-geheugenkaart en qua voeding volstaat elke 5 Volt-adapter met mini USB-aansluiting. De meeste gsm-laders volstaan, maar check wel even de laadspanning: deze moet precies gelijk zijn aan 5 Volt om schade aan het systeem te voorkomen. Via de HDMI-aansluiting koppel je iedere Full HD of HD-tv aan het apparaat, maar ook – via een goedkope HDMI-naar-DVI-adapter – elke standaard PC-monitor voorzien die is voorzien van DVI-aansluiting.

Eerst formatteren

formateren

Om de Pi in gebruik te nemen, dien je de volgende zaken aan te sluiten op het systeem: een netwerkkabel, muis, toetsenbord en beeldscherm (al dan niet via de DVI-adapter). Prik verder een SD-kaart met de 'beginnersconfiguratie' in - verderop leggen we je uit hoe we die gaan maken - en sluit een voedingsadapter aan. Zodra het systeem spanning krijgt, start de Raspberry op en kun je aan de slag.

Qua ingebouwde hardware stelt het apparaat erg weinig voor en hoef je niet bang te zijn voor onoverkomelijke problemen. Het voorbereiden van de SD-kaart kost iets meer werk, maar is - als je de procedure precies volgt - uiteindelijk ook geen laboratoriumklus. Het eerste dat je nodig hebt is een SD-kaart. Kies bij voorkeur voor een wat sneller exemplaar, meestal voorzien van labels als Ultra of Highspeed. In principe is een SD-kaart van 4 GB genoeg, maar 8 GB biedt meer vrijheden en alles daarboven zorgt ervoor dat je meer ruimte overhebt om zelfs multimedia-bestanden op de kaart zelf op te slaan.

De SD-kaart moet je eerst met een speciale tool formatteren dient eerst met een speciale tool geformatteerd te worden, bijvoorbeeld met SD Formatter 4.0, te downloaden vanaf SDcard.org. Op diezelfde site vind je deze tool ook voor de Mac en Linux. Pak het binnengehaalde bestand uit en installeer de software vanuit Windows. Vervolgens start je SDFormatter (bijvoorbeeld via de inmiddels op het bureaublad verschenen snelkoppeling) en zorg ervoor dat achter Drive de inmiddels in een kaartlezer geprikte SD-kaart is geselecteerd. Vervolgens klik je op de knop Option en selecteer je achter FORMAT SIZE ADJUSTMENT de optie ON. Klik op OK in het venster Option Setting en daarna op Format in het hoofdvenster. Klik op OK ter bevestiging, wacht even en klik dan nogmaals op OK in het geopende informatievenster waarna je SDFormatter kan sluiten.

 

 

NOOBS voor een snelle start

Download vanaf de website van de Raspberry Pi het bestand NOOBS (op het moment van schrijven is versie 1.8 de laatste versie, maar wij downloadden NOOBS_v1_3.zip) en pak het bestand - zo'n 1,11 GB - uit naar de net geformatteerde geheugenkaart. Verwijder vervolgens de geheugenkaart uit de kaartlezer. Doe dit vooral op de officiële manier via Uitwerpen, bijvoorbeeld door in de Verkenner met de rechter muisknop op de driveletter van de SD-kaart te klikken en daarna in het geopende contextmenu voor Uitwerpen te kiezen. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

 

 

Raspbian

Prik nu de SD-kaart in de Raspberry Pi SD-kaartlezer en sluit de voedingsspanning aan. Al snel verschijnt een stukje fruit in beeld en na nog even wachten een installatiemenu. Het is aan te bevelen om Raspbian – een voor de Raspberry Pi geoptimaliseerde Linuxvariant – als besturingssysteem te kiezen. In het taalmenu onder in beeld kies je desgewenst voor Nederlands. Schakel het selectievakje voor Raspbian in en klik op Installeer en daarna op Ja ter bevestiging. Het installeren van het OS kan even duren en is onder meer afhankelijk van de snelheid van de geheugenkaart. Klik na afloop van de installatie op OK, waarna het systeem herstart.

 

Starten in grafische modus

De eerste keer dat Raspbian wordt start, verschijnt een configuratieoptie, selecteer hier met toetsenbord en cursortoetsen de optie 3 Enable Boot to Desktop / Scratch en druk op Enter. Selecteer vervolgens Desktop Log in as user ‘pi’ at the graphical desktop gevolgd door wederom een druk op Enter, waarna Raspberry voortaan in de grafische gebruikersmodus start. Druk nu op de toets Tab tot <Finish> is geselecteerd en druk op Enter en daarna – met Ja geselecteerd – nogmaals op Enter voor een herstart. Je Raspberry Pi is nu klaar voor gebruik!

 

Toffe toepassingen van de Raspberry Pi

Nu de Raspberry Pi 3 onlangs is uitgekomen is dit een mooi moment om eens terug te blikken op een aantal leuke en bijzondere toepassingen van zijn voorgangers. Wat kan je eigenlijk allemaal met de Raspberry? De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Eerst behandelen we 3 vrij gebruikelijke toepassingen en geven we links naar handleidingen. Wellicht handig als je net een Raspberry Pi 3 hebt gekocht en niet weet wat je met je oude moet. Of als je gewoon van knutselen houdt. Daarna tonen we een aantal bijzondere toepassingen. Puur omdat ze leuk en interessant zijn. Op het einde van deze blogpost heb je een leuk overzicht van een aantal mogelijkheden van de Raspberry.



 

1. Mediaspeler

Een van de bekendste voorbeelden is de Raspberry als mediaspeler. Je sluit het apparaatje met een kabel aan op je TV om te genieten van bijvoorbeeld films, series, gemiste uitzendingen en muziek. Vaak kun je de Raspberry als mediaspeler kant en klaar bestellen. Let op: deze handleiding is voor de Raspberry Pi 2. Natuurlijk is deze ook toepasbaar voor de Pi 3, maar je hebt bijvoorbeeld geen WiFi dongle meer nodig, aangezien de Raspberry 3 standaard WiFi heeft.

De nieuwe Raspberry Pi 2 is krachtig genoeg om dienst te doen als volwaardige mediaspeler. We installeren in dit artikel OpenELEC op de Raspberry Pi. Hierdoor kun je alle films en series, foto's en overige media van een usb-schijf, netwerkshare of je NAS rechtstreeks op je tv afspelen.

 

 

01 Raspberry Pi 2

 

De eerste versie van de Raspberry Pi kon al als mediaspeler worden ingezet. De grafische chip was sterk genoeg om 1080p-video af te spelen. Maar de achilleshiel van dit minicomputertje was de matige processor, waardoor de interface in OpenELEC te traag reageerde. De Raspberry Pi 2 heeft dit euvel niet meer: de processor heeft een upgrade gekregen en heeft nu vier cores die op 900 MHz draaien. Dat maakt van de Raspberry Pi 2 de perfecte energiezuinige minicomputer om er een mediaspeler van te maken.

 

 

 

02 OpenELEC

 

De mediacenterdistributie OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center) doet al heel lang in heel wat huiskamers zijn werk. Onlangs kwam versie 5.0 uit, voor het eerst met Kodi, de nieuwe naam van XBMC. OpenELEC is een gespecialiseerde mediacenterdistributie: in tegenstelling tot Raspbian waarmee je op je Raspberry Pi allerlei taken kunt uitvoeren, bevat OpenELEC alleen Kodi en enkele andere componenten om zijn taak als mediaspeler uit te voeren. Daardoor start OpenELEC heel snel op. Het is het ideale besturingssysteem om van je Raspberry Pi 2 een mediaspeler te maken.

 

03 NOOBS starten

 

We gaan ervan uit dat je in de basiscursus over de Raspberry Pi 2 het besturingssysteem Raspbian met de hulp van NOOBS hebt geïnstalleerd. Als je nu OpenELEC wilt installeren, gaat dat heel eenvoudig. Steek de voeding van je Raspberry Pi in een stopcontact en houd onmiddellijk de Shift-toets ingedrukt. Staat er nog geen besturingssysteem op de microSD-kaart van je Pi, kijk dan in de basiscursus hoe je NOOBS installeert en start je Pi ervan op.

 

 

 

04 OpenELEC installeren

 

NOOBS toont nu een lijst met besturingssystemen die je kunt installeren. Heb je Raspbian al geïnstalleerd, dan staat die al aangevinkt. Wil je OpenELEC naast Raspbian installeren, vink dan ook de OpenELEC-optie aan en klik op Installeer. Let op: dit installeert Raspbian opnieuw en overschrijft alle bestanden! Wil je alleen OpenELEC draaien, verwijder dan het vinkje bij Raspbian, vink OpenELEC aan en klik op Installeer. Let op: voor de Raspberry Pi 2 moet je de optie OpenELEC_Pi2 kiezen. Klik na de installatie op OK.

05 Besturingssysteem kiezen

 

Heb je meerdere besturingssystemen geïnstalleerd met NOOBS, dan krijg je na de installatie en elke volgende keer dat je de Raspberry Pi opstart een opstartmenu te zien. Selecteer het besturingssysteem dat je wilt opstarten en klik erop. Als je na tien seconden nog geen keuze hebt gemaakt, start Raspbian automatisch op. Onderaan in het venster kun je overigens je taal en toetsenbordindeling kiezen als je dat bij de installatie van NOOBS vergeten bent.

 

 

 

 

06 OpenELEC wizard

 

De eerste keer dat je OpenELEC opstart, leidt een wizard je door de instellingen. Kies je taal (Nederlands is beschikbaar onder Dutch), klik op Volgende, geef je Pi een naam op het netwerk (standaard OpenELEC) en klik op Volgende. Normaal heeft je Pi al via DHCP een IP-adres gekregen en krijg je dat in het volgende scherm te zien. Klik op Volgende om te bevestigen, of klik op het netwerk en kies dan Wijzigen om een statisch IP-adres in te stellen. In de stap erna schakel je Samba (bestandsdeling) en SSH (om op afstand opdrachten uit te voeren, dat hebben we later in de cursus nodig) in.

 

07 Altijd de juiste tijd

 

Het zou ons te ver voeren als we alle instellingen zouden nagaan, dus neem zelf eens een kijkje onder Systeem / Instellingen (de instellingen van Kodi) en SYSTEEM / OpenELEC (de OpenELEC-specifieke instellingen). Klik even op die laatste voor wat essentiële instellingen. Ga eerst in het tabblad Netwerk naar NTP Servers en vul drie ntp-servers in, bijvoorbeeld 0.nl.pool.ntp.org, 1.nl.pool.ntp.org en 2.nl.pool.ntp.org, zodat je tijd altijd juist staat. Ga daarna naar de Kodi-instellingen in het onderdeel Uiterlijk en klik in het tabblad Land en Taal op Tijdzone land. Zodra je je land gekozen hebt, staat de tijd correct.

 

 

 

 

08 Automatische update

 

Ga (in de OpenELEC-instellingen) naar het tabblad Systeem en kies bij Automatische updates voor auto. Zo hoef je er niet de hele tijd aan te denken om beschikbare updates te installeren. Na de wijziging van de instelling begint OpenELEC al onmiddellijk een beschikbare update te downloaden. Klik in het hoofdscherm van Kodi op de powerknop linksonder en kies dan Opnieuw opstarten om je Pi te herstarten. Daarna updatet OpenELEC zichzelf en herstart het besturingssysteem je Pi weer. In de OpenELEC-instellingen in het tabblad Over controleer je welke versie je draait.

 

Infraroodontvanger kopen

 

In de handel zijn kant- en klare infraroodontvangers te vinden, maar die kosten al snel enkele tientjes. We kiezen in deze workshop voor de goedkoopste oplossing: we maken zelf een ontvanger. Op de webwinkel Kiwi Electronics zijn alle benodigdheden voor enkele euro's te vinden. We kochten er de infraroodsensor TSOP38238 voor 1,95 euro en enkele f/f jumperwires. We hebben er maar drie nodig, maar ze komen nog van pas voor andere projectjes. We kochten daarom 40 stuks op een strip voor 5,95 euro. Er is ook een bundel van 10 jumperwires voor 2,95 euro.

 

 

 

09 Infraroodsensor aansluiten

 

We maken nu een infraroodontvanger voor onze Pi. Schakel de Pi eerst uit. Leg de infraroodsensor TSOP38238 (zie kader 'Infraroodontvanger koper') plat met de bolle kant naar boven en de pootjes naar je toe gericht. Steek elk pinnetje in een uiteinde van een jumperwire. We noemen de pinnetjes nu van links naar rechts 1, 2 en 3. Pin 1 sluit je aan op pinnetje 6 vanaf links te tellen op de bovenste rij van de GPIO-pinnen van de Pi, pinnetje 2 verbind je met het derde pinnetje van links op de bovenste rij en pinnetje 3 met het eerste van links op de onderste rij van de GPIO-pinnen.

 

10 PuTTY

 

Om onze zelfgemaakte infraroodontvanger te gebruiken, heeft OpenELEC nog de juiste driver nodig in de vorm van een kernelmodule. Gelukkig is die al beschikbaar, maar moeten we moeten hem nog wel even inschakelen. Dat doen we via het programma PuTTY. Download het programma en schakel in de OpenELEC-instellingen bij Diensten SSH in als je dat al niet had gedaan in de wizard. Start dan onder Windows PuTTY op, vul het IP-adres van de Pi bij Host Name in en klik onderaan op Open. Aanvaard de SSH-sleutel van de Pi en vul als gebruikersnaam root en als wachtwoord openelec in. Je kunt nu in het venster van PuTTY opdrachten voor je Pi ingeven.

 

 

 

 

11 Kernelmodule inschakelen

 

Om de kernelmodule in te schakelen, voeren we een aantal opdrachten in. Met mount -o remount,rw /flash koppelen we het bestandssysteem van OpenELEC opnieuw aan zodat we ernaar kunnen schrijven. Vervolgens openen we het configuratiebestand met nano /flash/config.txt. Voeg helemaal op het einde van het bestand de regel dtoverlay=lirc-rpi toe. We sluiten het bestand af met de toetscombinatie Ctrl+X, druk op Y om de wijzigingen op te slaan en bevestig met Enter. Herstart de Pi daarna met reboot.

 

12 Afstandsbediening toevoegen

 

De enige taak die ons nog rest is de afstandsbediening toevoegen. Log daarvoor opnieuw met PuTTY in op je Pi en schakel eerst het programma lircd dat naar infraroodsignalen luistert uit met killall lircd. Maak daarna een nieuw configuratiebestand aan met irrecord /storage/.config/lircd.conf en volg de instructies. Druk een voor een op alle toetsen van je afstandsbediening, zodat lirc de toetsen leert. Daarna geef je de toetsen achtereenvolgens een naam die begint met KEY_, zoals KEY_POWER enzovoort en druk je de bijbehorende toets in. Na het toevoegen van je afstandsbediening herstart je je Pi met reboot en bestuur je OpenELEC met je afstandsbediening.

 

13 Infraroodontvanger afwerken

 

Als dit alles werkt, is het tijd om de infraroodontvanger af te werken. Plak wat isolatietape rond het uiteinde van de jumperwire en de infraroodsensor, zodat hij zeker vast blijft hangen. Als je behuizing een opening voor een GPIO-kabel heeft, gaan de jumperwires er normaal ook door. Indien nodig moet je ze wat buigen om ze door de uitsparing te krijgen. Heb je alles zo afgewerkt, richt dan de sensor naar de plaats waar je normaal je afstandsbediening gebruikt. Plak de sensor eventueel met dubbelzijdige tape aan de platte kant vast aan je tv-meubel.

 

14 Netwerkmap toevoegen

 

Als je een externe harde schijf op je Pi aansluit, herkent OpenELEC dat en kun je daarvan je media laden. Waarschijnlijk heb je al je mediabestanden echter al op een netwerkschijf staan, wat handiger is. Om daar toegang tot te krijgen, klik je in het hoofdscherm van OpenELEC op VIDEO'S / Bestanden / Videos toevoegen. Klik rechts op Bladeren om een locatie toe te voegen en kies dan een protocol. Voor bestanden van je NAS of Windows-computer is dat meestal Windowsnetwerk (SMB).

 

 

 

 

15 Netwerklocatie

 

Normaal toont OpenELEC nu je Windows-werkgroep en kun je naar de juiste gedeelde map op je NAS bladeren. Selecteer de locatie en klik op OK. Geef daarna je locatie onderaan een naam (bijvoorbeeld Video's NAS) en klik op OK. Je krijgt dan de mogelijkheid om te kiezen hoe de inhoud van de map wordt verwerkt. Daarna is de gedeelde map beschikbaar in de lijst met locaties onder VIDEO'S / Bestanden en zijn al je mediabestanden op je NAS rechtstreeks in OpenELEC af te spelen.

 

16 Add-ons

 

Kodi heeft ook allerlei add-ons waarmee je onder andere toegang krijgt tot online mediabestanden. Klik maar eens op VIDEO'S / Add-ons / Meer verkrijgen. Zo vind je er Apple iTunes Trailers, YouTube, GameTrailers.com, maar ook Uitzending Gemist. Klik op een add-on en dan op Installeren. Daarna krijg je toegang tot de add-on via VIDEO'S / Add-ons. Ook voor afbeeldingen en muziek heeft Kodi add-ons, evenals voor integratie met Dropbox, Sonos en heel wat andere systemen.

 

 

 

 

CEC

 

Heb je je OpenELEC-computer op een moderne televisie aangesloten, dan is de kans groot dat je met de afstandsbediening daarvan ook Kodi kunt besturen en dat je geen extra infraroodontvanger nodig hebt. De HDMI-specificatie definieert daarvoor CEC (Consumer Electronics Control), dat onder diverse namen bekend is: Sony noemt het BRAVIA Link of BRAVIA Sync, LG noemt het SimpLink, Philips noemt het EasyLink en bij Samsung heet het Anynet+. De gpu van de Raspberry Pi ondersteunt CEC, zodat OpenELEC op de Pi automatisch met de afstandsbediening van je televisie te besturen is als je televisie de technologie heeft ingebouwd.

Spelcomputer

De graphics van veel oude games laten anno 2015 wellicht te wensen over, maar de gameplay is vaak nog steeds ongeëvenaard. Met emulatorsoftware, een tv, een Raspberry Pi 2 en eventueel een controller maak je eenvoudig je eigen console waarmee je die oude games weer in de huiskamer brengt.

 

 

Omdat de Raspberry Pi 2 veel krachtiger is dan zijn voorganger, liggen nu meer games binnen de mogelijkheden van het minicomputertje. Vooral voor retrogames is de Pi 2 ideaal. Je hebt hiervoor wel een emulator nodig: software die de originele ROM-bestanden van de games inleest en naar machinecode voor de Pi vertaalt. EmulationStation biedt een gebruiksvriendelijke interface voor talloze emulators. En RetroPie is een Linux-distributie waarmee je EmulationStation op een Raspberry Pi draait. Die gaan we in deze workshop gebruiken.

 

02 Image downloaden

 

Kies op de downloadpagina van RetroPie het juiste imagebestand. Op het moment van schrijven was versie 2.6 de recentste versie. Pak het gz-bestand uit met een programma zoals 7-Zip. Het img-bestand dat erin zit, schrijf je met het programma Win32 Disk Imager naar een microSD-kaart (bij voorkeur 4 GB of meer). Geef bij Device de schijfletter van je SD-kaartje in, klik op het mapicoontje om het image-bestand te selecteren en daarna onderaan op Write.

 

 

 

03 Eerste opstart

 

Steek de microSD-kaart in je Pi, sluit het minicomputertje via een ethernetkabel op je netwerk aan en via een HDMI-kabel op je televisiescherm. Sluit ook een toetsenbord aan via usb (zie het kader 'Een gamecontroller aansluiten' voor andere opties). Sluit als laatste de voeding aan en kijk hoe je Pi opstart. Na een tijdje krijg je het welkomstscherm van EmulationStation te zien met de boodschap of er controllers gedetecteerd zijn.

 

 

 

04 Bestandssysteem vergroten

 

Het image dat we naar de microSD-kaart geschreven hebben, is 2 GB groot, maar je microSD-kaartje heeft zeker meer opslag (want dat hebben we nodig om ROMS en savegames in op te slaan). We moeten dus het bestandssysteem even groot maken als de capaciteit van het microSD-kaartje. Druk daarom op F4 om een commandoprompt te openen en typ de opdracht sudo raspi-config in. Kies Expand Filesystem. Ga daarna met de tabtoets naar Finish en druk op Enter. Bevestig dat je je Pi wilt rebooten.

 

 

05 Toetsen configureren

 

In de volgende stap configureren we de toetsen op ons toetsenbord of gamepad. Houd een toets ingedrukt. Daarna krijg je de kans om één voor één allerlei toetsen toe te kennen aan de fysieke toetsen van je toetsenbord of gamepad. Dus up, down, left, right, A, B enzovoort. Druk eenvoudigweg een toets in om ze toe te kennen aan de geselecteerde toets op het scherm. Als we vanaf nu specifieke toetsen benoemen, hebben we het over de toetsen die je daaraan hebt toegekend. Wanneer je ze allemaal hebt ingesteld en onderaan OK is geselecteerd, druk dan op A.

 

 

 

 

Een gamecontroller aansluiten

 

Een toetsenbord geeft natuurlijk niet diezelfde ervaring als een echte gamecontroller. Gelukkig ondersteunt RetroPie allerlei controllers. Een DualShock 3 (PS3) of DualShock 4 (PS4) sluit je eenvoudig via een mini-usb-kabel aan en configureer je dan in het menu van EmulationStation. Andere usb-gamepads en -joysticks zouden ook moeten werken. Let wel op: als de controller veel stroom trekt, heb je een usb-hub met voeding nodig. Een andere optie is de RetroPie GPIO adapter, die je in de GPIO-pinnen van je Pi inplugt om twee NES- of SNES-controllers aan te sluiten.

 

 

 

 

 

06 Emulators

 

EmulationStation toont standaard alleen de emulators waarvoor er games beschikbaar zijn. Onderaan links zie je op elk moment met welke toets je welke actie uitvoert. Door de emulators bladeren gaat met de pijltjestoetsen en met een druk op A selecteer je een emulator. Selecteer PORTS, waarna je enkele sharewareversies te zien krijgt van Doom 1, Duke Nukem 3D, Quake en Quake III Arena. Druk op B om terug naar het overzicht van emulators te gaan of selecteer een game en druk op A om het te starten.

 

07 Game spelen (1)

 

Start je een spel, dan wordt eerst de emulator opgestart en zie je even wat boodschappen voorbij scrollen op een zwart scherm. Daarna start je de game en zie je de beelden die zoveel herinneringen opwekken. Stel eerst de toetsen in je game in (hoe dat gaat hangt van game tot game af). Ook de muis werkt als de game dat ondersteunt. Als je de game afsluit, kom je automatisch terug in het venster van EmulationStation met de lijst van games in de gekozen emulator.

 

 

 

 

08 ROM installeren

 

Heb je een ROM-bestand van een game die je wilt installeren, dan moet je die nog in de juiste map plaatsen zodat EmulationStation het oppikt. Gelukkig deelt RetroPie die mappen op je Windows-netwerk. Open de RetroPie-share in Verkenner en navigeer naar de map roms en dan naar de juiste map voor de console waarvoor de ROM is bedoeld, bijvoorbeeld n64 als het om een Nintendo 64 gaat. Plaats het ROM-bestand erin. Druk daarna op je Pi op F4 en sluit de commandoprompt af met Ctrl+D, waarna EmulationStation herstart en als het goed is je game herkent.

 

ROM-bestanden verkrijgen

 

Emulators zijn legaal, maar de ROM-bestanden van games zijn in principe illegaal. Via Google vind je allerlei websites die ROMs ter download aanbieden, maar daarmee begeef je je op glad ijs. Zelfs als je online een ROM downloadt van een game die je zelf hebt aangeschaft, bega je een overtreding, want je bent niet zeker dat de ROM exact een kopie is van de game dat jij hebt. Je mag wel een back-up van je eigen games maken in de vorm van een ROM-bestand. Daarvoor heb je doorgaans extra hardware nodig, zoals de Retrode.

 

 

 

09 Game spelen (2)

 

Als dit de eerste game was die je voor die console hebt geïnstalleerd, wordt de console toegevoegd aan het hoofdscherm van EmulationStation. Selecteer je de console, dan zie je je game in de lijst met beschikbare games voor die console staan. Als een game toch niet lijkt te werken (sommige ROMs zijn corrupt en sommige games worden gewoonweg nog niet ondersteund door EmulationStation), druk dan op F4 of Esc om de game te verlaten.

 

 

 

 

10 DOSBox

 

Wie weet heb je nog heel wat DOS-games liggen. Dankzij DOSBox, een x86-emulator met DOS, zijn deze games wellicht nog op je Pi te spelen. Op de website DOS Games Archive zijn ook nog heel wat DOS-games te downloaden. Druk op F4 om een commandoprompt te openen, maak een map aan voor je DOS-game (bijvoorbeeld met mkdir ~/wolf3d), ga naar die map (met cd ~/wolf3d) en plaats er je game in: download bijvoorbeeld de sharewareversie van Wolfenstein 3D met wget http://image.dosgamesarchive.com/games/1wolf14.zip en pak het uit met unzip 1wolf14.zip. Start daarna DOSBox met /opt/retropie/emulators/dosbox/bin/dosbox.

 

11 DOS-game installeren

 

Je krijgt nu een DOS-prompt te zien. Hierin gaan we onze game installeren. Koppel eerst de map van de game aan de driveletter D: met het commando mount d /home/pi/wolf3d. Koppel ook de map met roms aan de driveletter C: via mount c /home/pi/RetroPie/roms/pc/. Ga dan naar drive D met D: en start het installatieprogramma met install. Bevestig de installatiemap (C:\WOLF3D) door op Enter te drukken en druk op C om de installatie te voltooien. Typ daarna exit om DOSBox te verlaten en Ctrl+D om EmulationStation te herstarten.

 

 

 

 

12 DOS-game spelen

 

De game is nu in DOSBox te spelen, maar we willen het rechtstreeks uit het IBM-menu in EmulationStation kunnen opstarten. Maak daarvoor via de pc een bestand wolf3d.sh aan met als inhoud de regels #!/bin/bash en /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 "/opt/retropie/emulators/dosbox/bin/dosbox -c \"MOUNT C /home/pi/RetroPie/roms/pc\" -c \"c:\" -c \"cd WOLF3D\" -c \"WOLF3D.EXE\" -c \"exit\"" en plaats het in de map met ROMs voor de pc. Maak het tot slot uitvoerbaar met de opdracht chmod +x ~/RetroPie/roms/pc/wolf3d.sh op de commandoprompt en druk op Ctrl+D om EmulationStation te herstarten. Je game verschijnt nu in de lijst.

 

 

 

 

13 Linux-game installeren

 

Voor Linux bestaan er heel wat opensource-games die eenvoudig te installeren zijn. We installeren Slash'EM: druk op F4 en typ sudo apt-get install slashem-sdl in. Maak daarna een bestand slashem.sh aan met als inhoud de regels #!/bin/bash en /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 4 slashem-sdl. Plaats het bestand via de netwerkshare van RetroPie in de map met ROMs voor de ports. Maak het tot slot uitvoerbaar met de opdracht chmod +x ~/RetroPie/roms/ports/slashem.sh op de commandoprompt en druk op Ctrl+D om EmulationStation te herstarten. Je game verschijnt nu in de lijst van ports. Dat werkt voor alle games die SDL (Simple DirectMedia Layer) gebruiken.

 

14 Thema downloaden

 

Op het forum van RetroPie zijn thema's te vinden waarmee je het uiterlijk van EmulationStation aanpast. Open een commandoprompt op je Pi met F4 of log via PuTTY in en maak een map aan voor de thema's met het commando mkdir ~/.emulationstation/themes. Ga naar de map met cd ~/.emulationstation/themes en download er het thema met wget http://example.com/thema.zip (vervang example.com daarbij door de juiste link). Pak het bestand uit met unzip thema.zip. Open in EmulationStation de instellingen, ga naar UI Settings, druk op A, kies Theme Set en het thema. Na een druk op de startknop krijgt je EmulationStation zijn nieuwe uiterlijk.

 

 

 

 

15 Scraping (1)

 

RetroPie kan ook allerlei informatie over je games 'scrapen' (oogsten, verzamelen) en in de overzichtslijsten tonen. Open daarvoor de instellingen, druk op A voor Scraper en kies bij Scrape from als bron voor de informatie TheGamesDB of The Archive. Ga dan naar Scrape now en druk op A. Je kunt nu kiezen om al je games te scrapen of alleen van bepaalde consoles. Ga tot slot naar Start en druk op A om het scrapen te beginnen. Als de scraper de game niet kan identificeren, geef dan zelf de naam in met Input.

 

 

 

 

16 Scraping (2)

 

EmulationStation toont welke informatie het gevonden heeft voor je game. Klopt die, druk dan op A om ze te aanvaarden. De scraper geeft soms meerdere opties. Kies dan de juiste met de pijltjestoetsen. Als het gaat om een bestand dat geen game is, kies dan Skip. Als je na het scrapen uiteindelijk naar je lijst met games gaat kijken, zie je dat EmulationStation er een afbeelding en heel wat informatie bij toont.

  • Het arrangement Raspberry pi Merletcollege is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Mario van Wetten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-06-06 13:40:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    formateren
    https://youtu.be/hJ7DWD0_QXk?list=PLjqbl2DdKN_N6Yl1s4OOVXvLpjQZ1q5Md
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.