Gezond en gevarieerd eten is belangrijk voor je. Maar wat is nu gezond eten? Welke stoffen zitten er in jouw voedsel, dat we nodig hebben om gezond te eten? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we genoeg van al deze stoffen binnen krijgen en wij dus gezond eten? Heb je daar weleens over nagedacht?
Inmiddels weten jullie al het één en ander over gezond eten. Dat komt goed uit! Jullie hulp is hard nodig. Bekijk de volgende video maar eens!
HELP!
Opdracht, stap 1
Nu is het aan jullie de taak om op zoek te gaan naar gezonde recepten. Je gaat op zoek naar 5 recepten die geschikt zijn voor het ontbijt, 5 recepten die geschikt zijn voor het middageten (de lunch) en 5 recepten die geschikt zijn voor het avondeten, het diner. Vergeet het toetje niet!
Je bekijkt ieder recept: wat zit er allemaal in? In welke vakken van de Schijf van Vijf kun je dit recept plaatsen? Schrijf ieder recept op en zet daarachter in welke vak of vakken van de Schijf het recept past.
Wat heb je nodig?
- pen
- papier
- kookboeken (liggen op de instructietafel voorin de klas)
Nu gaat het echte werk beginnen! Jullie gaan de menukaart maken voor maandag tot en met vrijdag van het gezonde restaurant, waar jullie ook zelf een naam voor mogen bedenken! Voor ieder moment, bijvoorbeeld het ontbijt op maandagochtend, schrijf je 1 recept op. De gasten kunnen niet kiezen. Wel is het de bedoeling dat als gasten hier op 1 dag komen voor het ontbijt, de lunch en het diner, zij uit alle vakken van de Schijf van Vijf iets gehad hebben.
Denk daarnaast bij het maken van de menukaart aan de volgende punten:
1. Zorg dat het duidelijk is wanneer je welke maaltijd krijgt. Welke maaltijd krijg je maandagochtend als ontbijt? Wat voor lekkers krijg je woensdagavond als diner?
2. Zorg dat het duidelijk is binnen welk vak of welke vakken van de Schijf van Vijf het recept valt.
Wat heb je nodig?
- groot vel A2-papier (ligt op de instructietafel voorin de klas).
- stiften.
- potloden.
- pen.
- papier waarop je alle recepten hebt geschreven en waar ook op staat welke voedingsstoffen je binnenkrijgt met dit recept en binnen welke vak of vakken dit recept valt.
Verwerking (presentatie)
Je hebt nu met je groepje een prachtige menukaart gemaakt voor een gezond restaurant die dankzij jullie ook een mooie naam heeft gekregen. Ondertussen heb je ook veel geleerd over voedsel, de Schijf van Vijf en de stoffen die je lichaam nodig heeft (bouwstoffen, brandstoffen en hulpstoffen).
En wat is er nu leuker om al jullie ontdekkingen en natuurlijk de menukaart te laten zien aan klasgenootjes? Zo kunnen de anderen zien wat jullie hebben onderzocht en ontworpen en leren zij weer van jullie!
Spreek eerst met juf Hitsje of juf Daniëlle af wanneer er gepresenteerd mag worden.
De presentatie bereid je voor met je groepje: verdeel de rollen (wie vertelt wat?) en oefen een keertje goed. Houd het kort en bondig: de presentatie mag niet langer duren dan 3 minuten.
Veel succes!
Afsluiting
Omdat jullie zo hard hebben gewerkt, wil Veggie wil jullie bedanken!
Dank jullie wel!
Leerkracht
Doelen:
Aan het einde deze les kunnen de leerlingen benoemen dat een mens bouwstoffen, brandstoffen en hulpstoffen nodig heeft en deze binnenkrijgt via voedsel. Ook kunnen zij bij iedere stof een voorbeeld geven van een voedingsmiddel die deze stof vooral bevat.
Aan het einde van deze les kunnen de leerlingen benoemen uit welke vakken de Schijf van Vijf bestaat en kunnen zij voedingsmiddelen indelen in de Schijf van Vijf.
Deze doelen sluiten aan bij kerndoel 34: De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen (SLO, 2006).
Klassenmanagement en rol van de leerkracht:
Na een korte instructie van de webquest (hoe werkt wat), maakt de leerkracht groepjes van vier en wijst hen een plek waar zij de opdracht moeten gaan werken aan. Overigens krijgt ieder groepje 1 chromebook/laptop. Vervolgens verandert de rol van de leerkracht. De leerkracht neemt een meer begeleidende rol in en vanaf dan ligt het vooral bij de leerlingen zelf. De leerkracht begeleidt de verschillende groepen. Wanneer een groepje vastloopt of een vraag heeft, helpt de leerkracht hen verder. Hij/stelt begeleidt hen door vragen te stellen die de leerlingen aan het nadenken zetten. Het is de bedoeling dat de leerlingen voornamelijk zelf hun problemen oplossen.
Het arrangement Hulp gezocht bij het openen van restaurant! is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Daniëlle Stavorinus
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-03-06 18:41:10
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.