Tweede Kamerverkiezingen 2017

Tweede Kamerverkiezingen 2017

1. Inleiding

Hallo!

 

Binnenkort zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Dan gaan de meeste mensen naar de stembus om op hun favoriete partij te stemmen. Maar hoe weet je nou wat jouw favoriete partij is? Misschien ben je het wel eens met twee partijen, of met niet één!

 

In Nederland mag je pas stemmen als je 18 jaar bent. Dat vind ik vreemd, want de jonge mensen zijn de toekomst en het is dus misschien wel heel erg belangrijk dat ook jonge mensen hun mening mogen geven over de koers van dit land!

Ik wil jullie mening weten! Maar voordat we dat gaan doen, moeten we ons verdiepen in de standpunten van de partijen. Een standpunt is de mening van een partij over een bepaald onderwerp. Ik ben van de VVD en bij de VVD hebben we alleen maar goede standpunten natuurlijk! Toch wil ik dat jullie goed kunnen stemmen en voordat je dat kunt doen, moet je jezelf verdiepen in de standpunten van de andere partijen.

 

Jullie stem telt mee! Succes met de opdracht en succes met stemmen (als het maar op de VVD is)!

 

Groetjes van de minister-president,

 

Mark Rutte

 

P.s. kijk op pagina 7 bij 'Lijsttrekkers' voor de partijleiders van de partijen!

Mark Rutte (minister-president van Nederland)
Mark Rutte (minister-president van Nederland)

Snelle keuzeronde!

2. Opdracht

Jullie krijgen een belangrijke taak! Er gaan groepjes gemaakt worden door de leerkracht. Daarna ga je drie dingen doen:

 

1. Jouw groepje krijgt een partij toegewezen die je moet onderzoeken. Wat zijn de belangrijke standpunten van die partij?

 

2. Jouw groepje presenteert kort (maximaal 2 minuten) de meningen / standpunten van jouw partij aan de rest van de klas.

 

3. Als we de standpunten van alle partijen hebben gehoord, gaan we stemmen! Zo kunnen we zien welke partij in deze klas de grootste partij zou worden als ook kinderen mogen stemmen!

3. Verwerking

De Tweede Kamer

 

Inleiding

Nu begint de zoektocht naar de standpunten of meningen van jouw partij! Die standpunten kan je vinden door op pagina 4 'Bronnen' te kijken en de link aan te klikken van jouw partij.

 

Onderwerpen

Alle partijen hebben meningen / standpunten over verschillende onderwerpen. De onderwerpen die we gaan onderzoeken zijn:

- Immigratie / vluchtelingen / integratie

- Zorg / gezondheid

- Europa

- Klimaat / natuur / (groene) energie

- Onderwijs

- Economie / belasting / geld

 

Bij bijvoorbeeld de laatste (Economie / belasting / geld) staan er drie dingen. Dat komt omdat de partijen op hun website soms andere woorden gebruiken voor dezelfde onderwerpen. Misschien schrijft de VVD over ''economie'', de SP over ''Belastingen'' en het CDA over ''Geld'', terwijl ze hetzelfde onderwerp bedoelen. Als je straks geen mening kunt vinden over ''economie'' of ''belasting'', maar wel over ''geld'', dan schrijf je de mening van jouw partij over ''geld'' bij het onderwerp ''Economie / belasting / geld''. Zo doe je dat ook bij ''Zorg / gezondheid''. Als je voor jouw partij geen mening kunt vinden over ''zorg'' maar wel over ''gezondheid'', dan schrijf je de mening van jouw partij over ''gezondheid'' bij het onderwerp ''Zorg / gezondheid''.

Voorbeeld van verschillende meningen over het onderwerp ''Europa''

Op de bronnenpagina klik je op de link die bij jouw partij hoort en je gaat op zoek naar de mening van jouw partij over deze onderwerpen.

Voorbeeld Europa:

''Ik ben Mark Rutte en mijn partij, de VVD, wilt graag verder samenwerken met andere landen in Europa. De PVV, van Geert Wilders, wilt juist niet samenwerken met andere landen en die partij wilt de Europese Unie (E.U.) verlaten. ''

 

Zo kun je voor jouw partij onderzoeken wat hun mening is over een onderwerp. Het onderwerp uit het voorbeeld was ''Europa''.

 

Opdracht

Je gaat naar de link van jouw partij op de bronnenpagina. Je zoekt naar één of twee meningen van jouw partij over ieder onderwerp. Die meningen schrijf je op in het Word-document wat hieronder staat, zodat je straks alle meningen van jouw partij over alle onderwerpen op één bladzijde hebt. Die bladzijde kan je gebruiken om de standpunten van jouw partij aan de rest van de stemmers (jouw klasgenoten) te presenteren / voor te lezen.

LET OP!

Natuurlijk doet mijn partij, de VVD, alles goed en maakt mijn partij alles heel erg duidelijk voor jullie, maar mensen zoals ik die in de politiek zitten, gebruiken vaak moeilijk taalgebruik! Als je iets niet begrijpt, kan je het aan je meester/juf vragen of via Google zoeken naar de betekenis van woorden. Maar wat ik nog veel liever heb, is dat je per onderwerp een mening opschrijft die voor jou en jouw klasgenoten makkelijk te begrijpen is! Zoek dus per onderwerp naar een mening die je begrijpt!

Voorbeeld:

In het voorbeeld hieronder staan vijf meningen over ''Onderwijs'' van de partij D66. Ik wil dat je de makkelijkste kiest om op te schrijven in jouw Word-document.

D66 vindt onderwijs ''de motor van groei en kansengelijkheid'' en zij hebben hier veel meningen over. Hieronder staan er vijf:

A. D66 is vóór doorstromen en stapelen

B. D66 wilt door een goede basis gelijke startkansen

C. D66 wilt voorzichtig zijn met selectie aan de poort

D. D66 wilt online onderwijs en digitaal onderwijs omarmen

E. D66 wilt nieuwe schooltijden en nieuwe vaardigheden aanleren

 

De laatste twee meningen zijn duidelijk, goed door kinderen te begrijpen en dus goed om op te schrijven in jouw Word-document. Het kan zijn dat je de andere meningen ook begrijpt, maar ik als minister-president vind die andere meningen te vaag!

Ga opzoek naar meningen die je begrijpt!

 

Worddocument

 

 

 

Probeer zoveel mogelijk meningen te zoeken voor alle onderwerpen. Niet iedere partij heeft een mening over elk onderwerp en dan hoef je er natuurlijk niks over te schrijven. Succes!

 

 

Mark Rutte

 

Open bestand Word-document om de mening van jouw partij op te schrijven voor elk onderwerp!

4. Bronnen

Hieronder vind je de links naar de standpunten van de verschillende partijen. Succes!

                      VVD: https://vvd.nl/standpuntenoverzicht/

 

 

      PVV: https://www.pvv.nl/visie.html

 

              D66: https://verkiezingsprogramma.d66.nl/

 

     CDA:  https://d2vry01uvf8h31.cloudfront.net/CDA/Documenten/2017/TK2017/Verkiezingsprogramma/CDAverkiezingsprogramma%5B2017-2021%5D.pdf

 

 

      Groenlinks: https://groenlinks.nl/standpunten

 

 

   Partij van de Arbeid: https://www.pvda.nl/standpunten/

 

 

        Socialistische Partij (SP): https://www.sp.nl/wij-sp/standpunten

 

 

Partij voor de Dieren (PVDD) : https://www.partijvoordedieren.nl/data/files/2017/02/PvdDVerkiezingsprogramaeenvtaal2017-18bb7a80.pdf

 

5. Beoordeling

Jullie meester/juf gaat letten op:

Bij het schrijven in het Word-document

- Je schrijft / typt begrijpelijke meningen op van jouw partij

-  Je schrijft / typt minstens twee meningen per onderwerp op, behalve als jouw partij geen mening heeft over een onderwerp

- Je schrijft / typt netjes en begrijpelijk, zodat je het makkelijk kunt voorlezen / presenteren

 

Bij het presenteren

- Je presenteert de meningen van jouw partij zo overtuigend mogelijk

- Je probeert ervoor te zorgen dat jouw klasgenoten op jouw partij gaan stemmen

 

Bij het stemmen

- Stemrecht betekent dat iedereen de vrijheid heeft om zelf een partij te kiezen om op te stemmen. De meester/juf wilt vooral graag weten waarom je op een partij stemt. Jouw argument is dus belangrijk!

 

(Als je op de VVD stemt omdat ik zo'n leuke man ben, is dat een heel goed argument!!!)

 

 

Ik hoop dat je aan de slag kunt!

 

Groetjes,

Mark Rutte

 

6. Evaluatie

Zo, bedankt voor alles! Ik vond het een genoegen om je te hebben ontmoet. Je hebt veel geleerd en je hebt in ieder geval dit geleerd:

Je hebt geleerd om informatie te zoeken over standpunten van politieke partijen

Je hebt geleerd om informatie te ordenen, bijvoorbeeld door te kijken naar wat de begrijpelijke meningen waren en om die op te schrijven

Je hebt geoefend met presenteren, in dit geval om de standpunten van jouw partij te vertellen aan anderen. Misschien heb je jouw klasgenoten wel overtuigd!

- Je hebt geleerd hoe 'stemmen' werkt en je hebt zelf in de klas gestemd

- Je hebt geleerd om een argument te geven voor jouw stem

- Je hebt geoefend om goed te luisteren naar standpunten van anderen 

 

Ik weet niet of ik nog in de politiek zit als jij mag gaan stemmen, maar wanneer je mag stemmen, stem dan VVD!

 

Nee, dat is natuurlijk een grapje. Het is heel erg belangrijk dat je stemt op de partij die jij goed vindt, het maakt mij niet uit welke partij je gaat kiezen als je straks mag stemmen. Ik wil wel graag meegeven dat het belangrijk is om in ieder geval wel te gaan stemmen als je 18 bent. In veel Afrikaanse landen bijvoorbeeld mogen mensen niet stemmen en vindt de regering de stem van de mensen niet belangrijk. In Nederland heb je een kans om invloed te hebben op het bestuur van een land door te gaan stemmen. Ga dus stemmen als je 18 bent, want jij telt mee! 

 

Beloofd?

 

Groetjes en bedankt,

 

De Minister-President 

(7. De lijsttrekkers van de partijen)

De partijen en de partijleiders (lijsttrekkers):

 

Partij: VVD 

Lijsttrekker: Mark Rutte 

 

 

 

 

 

Partij: PVV 

 

Lijsttrekker: Geert Wilders 

 

 

 

 

 

Partij: D66 

 

Lijsttrekker: Alexander Pechtold 

 

 

 

 

Partij: CDA 

 

Lijsttrekker: Sybrand Buma 

 

 

 

Partij: Groenlinks 

Lijsttrekker: Jesse Klaver 

 

 

 

 

 

Partij: PvdA 

 

Lijsttrekker: Lodewijk Asscher 

 

 

 

 

Partij: SP 

 

Lijsttrekker: Emile Roemer 

 

 

 

 

Partij: Partij voor de Dieren 

 

Lijsttrekker: Marianne Thieme 

  • Het arrangement Tweede Kamerverkiezingen 2017 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Pieter PC Bonthuis Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-03-03 16:46:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    15 Maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Dan gaan bijna alle mensen naar de stembus om op de partij te stemmen die zij goed vinden. Iedereen onder de 18 jaar mag nog niet stemmen, daarom gaan wij dat op school zelf doen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Snelle keuzeronde!
    https://www.youtube.com/watch?v=UnGCMQ7Z4II
    Video