Ontwerp een dierentuin

Ontwerp een dierentuin

Inleiding

Heb je ooit gehoord van Artis, Burgers’ Zoo of DierenPark Amersfoort? Juist ja, dit zijn allemaal dierentuinen! Deze dierentuinen zijn er niet opeens, maar worden helemaal ontworpen door echte ontwerpers. Wie wil nou geen dierentuinontwerper worden? Jij beslist waar alles komt en hoe de dierentuin eruit komt te zien…

 

In deze webquest ga je zelf aan de slag als dierentuinontwerper! Wanneer jouw dierentuin helemaal af is, ga jij een robotbezoeker (de Blue-Bot) alle dieren in jouw dierentuin laten zien! Wat een Blue-Bot is lees je verderop in de opdrachten. Om deze webquest goed te maken volg je het stappenplan, dit zijn de rode blokken links op je scherm. Kijk van tevoren wel goed naar de beoordeling, daar staat namelijk waarop gelet wordt door je juf of meester! Heel veel plezier en succes met het maken van de opdrachten in deze webquest!

Plattegrond van een dierentuin.
Plattegrond van een dierentuin.

Opdracht

Tijdens deze webquest ga je 3 opdrachten maken om vervolgens de grote opdracht uit te kunnen voeren. Deze opdrachten voer je uit in drietallen.

 

De grote opdracht die je gaat doen is een routebeschrijving maken voor jouw eigen dierentuin. Hoe deze opdracht precies gaat en wat hier gevraagd wordt van je lees je later!

 

Eerst gaan we beginnen met de 3 opdrachten die we nodig hebben voor de grote opdracht.

Opdracht 1

Voordat we gaan beginnen met het ontwerpen van een dierentuin, gaan we eerst oefenen met echte robottaal (dit wordt 'programmeren' genoemd). Dit doen we met de 'Bomberbot' Lees eerst de opdrachten hieronder even door voordat je op de knop drukt.

 

  1. Klik op deze knop: Bomberbot les 1

  2. Andrew de robottrainer begint nu te praten. Lees goed wat hij zegt en volg zijn instructies op. Als eerste zegt Andrew dat je drie keer op het pijltje omhoog met klikken. Als je dit hebt gedaan klik je op de startknop om Bomberbot te laten lopen. Als je het even niet meer weet, kun je op het hoofd van de Bomberbot naast de startknop klikken.

  3. Ga aan de slag met Bomberbot. Als de pagina verandert en je niet meer verder kunt spelen klik je op deze knop: Bomberbot les 2

  4. Als je ook deze levels gespeeld hebt ben je klaar om de grote opdracht te gaan maken!

Opdracht 2

  1. Samen met jouw collega’s (de andere kinderen in je groepje) ga je overleggen welke dieren jullie willen hebben in jullie eigen dierentuin. Je zorgt dat je dit op een lijstje zet, zodat je een overzicht hebt. Kijk ook naar de natuur in een dierentuin. Hebben jullie een vijver? Of misschien wel een groot grasveld of een speelveld? Misschien is iets te eten of te drinken ook lekker voor de gasten in de dierentuin? Vergeet de wandelpaden niet, want zonder wandelpaden kunnen er geen bezoekers komen! In totaal moet je 96 vakken vullen.​ Ga zelf eens op zoek naar plattegronden van dierentuinen en kijk welke dieren hier te vinden zijn! 

  1. Je gaat nu eerst een schets maken van jullie dierentuin. Teken in het klein waar je alles gaat plaatsen om een zo mooi mogelijke dierentuin te krijgen! Bij deze opdracht kun je werkblad 1 gebruiken, deze is te vinden onder het kopje 'Info-bronnen en materialen'. Hier kun je per vakje aangeven wat er moet komen in je echte dierentuin (naam van het dier of een nummer in het vakje schrijven). Denk hierbij ook aan wandelpaden, restaurants, de ingang van de dierentuin, enzovoort. Je mag ook meerdere vakken gebruiken voor één diersoort of voorziening. Als je niet kunt printen, pak dan een A3-papier en teken hier de vakjes op (8 x 12 vakjes).

 

Opdracht 3

Nu gaan we echt beginnen! Jullie gaan de plattegrond op de juiste grootte maken voor de Blue-Bot.


  1. De dieren ga je tekenen op papier van 15 x 15 cm. Kijk hierbij goed naar je schets!

  1. Nu ga je ook de andere dingen (zoals een restaurant, een speelveld of de wandelpaden) tekenen op de vakken van 15 x 15 cm.

Verwerking

En dan nu aan de slag met de grote dierentuinontwerpopdracht! Bij deze opdracht moet je verschillende onderdelen uitvoeren om tot een goede routebeschrijving te komen voor de (robot)bezoekers in de dierentuin. Om tot een goede routebeschrijving te komen volg je het stappenplan hieronder.


  1. Om te beginnen ga je de vakken leggen zoals jullie hebben ontworpen bij de schets van opdracht 2. Dit ga je doen door de vakken onder de doorzichtige mat te leggen.

  1. Vervolgens gaan jullie met Blue-Bot aan de slag. Blue-Bot is een robot waarbij je eerst alle stappen moet instellen om deze robot vervolgens te laten rijden. Dit noemen we ‘programmeren’.

 

Hoe werkt de Blue-Bot nou eigenlijk?

1)   Bekijk het filmpje:

2)   Nu gaan we het zelf doen:

  1. Pak de Blue-Bot op en zet hem aan. Dit doe je door op de onderkant het zwarte POWER-knopje te verschuiven naar ON.
  2. Zet de Blue-Bot neer bij de ingang van je dierentuin op een vakje.
  3. Kijk hoeveel stappen je naar voren, links of rechts moet lopen.
  4. Druk nu de pijltjes in. Als de Blue-Bot 4 stappen rechtdoor moet zetten en vervolgens 3 naar rechts, toets ik in: ­. Let op: bij het pijltje naar links of naar rechts draait de Blue-Bot alleen, dan gaat hij niet vooruit!
  5. Druk nu op GO. De Blue-Bot gaat nu lopen.

  1. Op deze manier kun je gaan onderzoeken hoeveel stappen de Blue-Bot moet zetten zodat hij  alle dieren kan zien.

  1. Deze stappen (in robottaal) vermeld je in het verslag (de routebeschrijving) dat je gaat schrijven. Dit verslag schrijf je voor de (robot)bezoekers die een middagje naar jouw dierentuin willen komen om de dieren te zien. Deze mensen willen dus in een middag alle dieren zien en moeten dus de kortste route kunnen lopen. Als hulpmiddel kun je op de pagina 'Info-bronnen en materialen' Werkblad 2 gebruiken. Op de pagina ‘Beoordeling’ kun je zien waar de juf of meester op gaat letten bij het beoordelen van je verslag.

 

TIP: Het kan handig zijn om eerste korte routes te proberen met de Blue-Bot bezoeker! Zo kan je even oefenen en uiteindelijk maak je de snelste route langs alle dieren! 

Info-bronnen en materialen

Om deze webquest tot een succes te brengen zijn er verschillende materialen nodig:

 

  • Een tablet of laptop waarop deze webquest op te volgen is;
  • Werkblad 1: 'Schets plattegrond voor de dierentuin';
  • Teken- en kleurpotloden;
  • A3-papier indien werkblad 1 en 2 niet geprint kunnen worden;
  • Papier van 15 x 15 cm voor de mat van de Blue-Bot (Bee-Bot);
  • Een Blue-Bot (of Bee-Bot);
  • Een mat voor de Blue-Bot (of Bee-Bot);
  • Werkblad 2: 'Routebeschrijving Blue-Bot'.

Beide werkbladen zijn te vinden door op onderstaande links te klikken.

Open bestand Werkblad 1

Open bestand Werkblad 2


Meer informatie kun je vinden op onderstaande sites:

Beoordeling

In de tabel die hieronder staat is te zien waar je de punten mee kan scoren en hoeveel je voor ieder onderdeel kunt krijgen.

 

  Goed (10 p) Voldoende (7 p) Matig (4 p) Onvoldoende (0 p)
Blue-Bot In het verslag is precies te zien hoe de Blue-Bot is gebruikt en welke knopjes zijn ingedrukt en deze zijn duidelijk en overzichtelijk beschreven. In het verslag is te zien welke knopjes zijn ingedrukt bij de Blue-Bot en deze zijn beschreven. In het verslag is te zien welke knopjes er zijn ingedrukt bij de Blue-Bot. In het verslag is niet te zien welke knopjes zijn ingedrukt bij de Blue-Bot.
Plattegrond In het verslag is een duidelijke foto van de plattegrond van de dierentuin te zien met een beschrijving erbij. De tekeningen in de vakjes zijn uitstekend zichtbaar en duidelijk getekend. In het verslag is een duidelijke foto te zien van de plattegrond van de dierentuin. De tekeningen in de vakjes zijn zichtbaar en zien er voldoende uit. De omschrijving ontbreekt bij de foto. In het verslag is een foto van de plattegrond van de dierentuin te zien. De tekeningen in de vakjes zijn niet goed verzorgd. De beschrijving ontbreekt bij de foto. In het verslag is geen foto te zien van de plattegrond van de dierentuin.
Samenwerking De taken waren goed verdeeld. Iedereen heeft van alle opdrachten een deel gedaan. De taken waren redelijk goed verdeeld. De meeste opdrachten zijn samen uitgevoerd. De taken waren niet zo goed verdeeld. Sommige opdrachten waren verdeeld, maar de meeste niet. De taken waren niet goed verdeeld. Eén of twee leerlingen hebben alle opdrachten gemaakt.
Verslag Het verslag bestaat duidelijk uit een inleiding, kern en een slot. Het verslag ziet er overzichtelijk en verzorgd uit en er zijn geen spelfouten gemaakt. In het verslag is te lezen wat je van de opdrachten vond. Het verslag bestaat duidelijk uit een inleiding, kern en een slot. Het verslag ziet er goed uit. Er zijn kleine spelfouten gemaakt. In het verslag is te lezen wat je van de opdrachten vond. Het verslag bestaat uit een inleiding, kern en een slot. Het verslag ziet er verzorgd uit. Er zijn wel wat spelfouten gemaakt. In het verslag is niet te lezen wat je van de opdrachten vond. Het verslag is onverzorgd en onoverzichtelijk. Er zijn veel spelfouten gemaakt. Er is niet te lezen wat je van de opdrachten vond.

Afsluiting

Door je te verdiepen in het ontwerpen van een dierentuin, het programmeren van een robot en het maken van dit verslag heb je de volgende dingen geleerd:

 

  • Je hebt geleerd hoe je een dierentuin ontwerpt aan de hand van losse vlakken;
  • Je hebt geleerd over het in stappen nadenken en het vooruit denken bij het programmeren van de Bee-Bot;
  • Je hebt geleerd hoe je een instructie schrijft voor de bezoekers.

 

Ben jij een echte dierentuinontwerper geworden?

Leerkracht

Titel: Ontwerp je eigen dierentuin
Onderwerp:

Ontwerpen van een eigen dierentuin

Schooltype:

Basisschool
Groep: Groep 7 en 8
Vakgebieden: Natuur en Techniek, Informatica
Uitvoering door: Drietallen
Tijdsinvestering: 2 uur
Opbrengst: Een verslag met een plattegrond en routebeschrijving van een eigen ontworpen dierentuin
Leerpunten: Samenwerken, Programmeren, Schrijven van een verslag, Tekenen van een plattegrond
Webquestmaker:

Dieuwke Verkerk

Studente aan Hogeschool Windesheim (opleiding PABO)

Extra Je kan ook met de hele klas een dierentuin ontwerpen!

 

  • Het arrangement Ontwerp een dierentuin is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Dieuwke Verkerk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-04-06 18:58:51
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze webquest ga je je eigen dierentuin ontwerpen en leer je hoe je moet programmeren.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Techniek; Computervaardigheden/ICT;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    dierentuin, ontwerpen, programmeren