Out of the Box - History - 7 - Mongools India, Het Mogolrijk

Out of the Box - History - 7 - Mongools India, Het Mogolrijk

Inleiding

Wat & Hoe

Vlag van het Mogolrijk
Vlag van het Mogolrijk

India is een van de dichtstbevolkte landen van de wereld, een van de grootse landen van de wereld en het wordt steeds belangrijker op het wereldtoneel. Veel mensen weten echter helemaal niet zo veel over India. Vandaag gaan we praten over een van de periodes waar (bijna heel) India een land was voordat de Britten het overnamen als kolonie. We gaan het hebben over de zogenaamde Mogol dynastie van India.

Leerdoelen

  • Je leert over hoe grote rijken tot stand komen.
  • Je leert over de verschillende religies die in India belangrijk zijn geweest en hun wisselwerking.
  • Ook leer je over de impact van de Britten op het Indiase subcontinent.

Tijd

  • Deze les kost je 2 uur.

Vooraf

Het Mogolrijk op haar allergrootst
Het Mogolrijk op haar allergrootst

Het Mogolrijk was een heel erg groot land dat bijna heel India beheerste. Het was heel belangrijk voor het vormen van India zoals het nu is. Het is wel handig om te weten dat hoewel India voor het grootste deel hindoeïstisch was, dit niet gold voor het Mogolrijk. Dit was namelijk Islamitisch. Ook waren de heersers niet expliciet Indiaas, zij waren van de dynastie van de Timoeriden.

De Timoeriden worden gezien als de laatste grote nomadische veroveraars. Ze worden meestal in een adem genoemd met bijvoorbeeld de Mongolen. Dit is belangrijk omdat de grondlegger van het Mogolrijk, Babur, een directe afstammeling was van Ghenghis Khan via zijn moeder. Zelf was hij van dezelfde dynastie als de Timoeriden en dus ook van Timoer Lenk.

Het Mogolrijk heet ook het Mogolrijk omdat "Mogol" het Perzische woord voor Mongool was. De Timoeriden en dus ook het Mogolrijk waren ook Perzisch. Hoewel de heerser dus zelf etnisch Turks-Mongools was, waren zij zelf cultureel gezien Perzisch. Dit kwam doordat Perzië het hartland was van het gebied van de Timoeriden en dit had haar afdruk achtergelaten.

Informatie

Oorsprong

Babur
Babur

Het Mogolrijk werd gesticht door Babur. Hij wist met een leger van Islamitische strijders het sultanaat van Delhi over te nemen. Hiermee deden de Mogols hun intrede in India. Babur had een redelijk modern leger, met kanonnen en geweren. Dit was in 1526. Hiermee werd dus de grondslag gelegd voor het Mogolrijk. Babur's leger bestond uit mensen uit verschillende landen, ze spraken dus niet allemaal de zelfde taal. Dit heeft er voor gezorgd dat Babur het Perzisch overnam als voortaal voor zijn rijk. Maar de Perzische invloed op het Mogolrijk stopte daar niet mee. Babur was een veroveraar, maar hij was slechter in regeren van de gebieden die hij had veroverd. Die taak kwam te liggen bij zijn zoon: Humayun.

Humayun moest zijn vaders gebieden overnemen, en hiermee dus ook alle problemen van zijn vader. Zijn vader had verzuimd om een duidelijke bron van inkomsten te creëren. De instabiliteit werd steeds groter en Humayun werd zelfs gedwongen India te verlaten. Zijn lange tijd in bannelingschap in Perzië zorgde voor een later nog grotere invloed van Perzië op het Mogolrijk. Hij kwam namelijk aan het hof van de Safaviden, de Sjahs van Perzië. Hij wist de steun te krijgen van de Sjahs, en hiermee wist hij een nog veel groter gebied te veroveren dan zijn vader ooit gedaan had. Door de Perzische invloed zien we ook veel Perzisch geinspireerde kunst, bouwstijlen en literatuur uit deze tijd. De hoogtijdagen van het Mogolrijk moesten echter nog komen.

 

Tolerantie

De Ibadat Khana
De Ibadat Khana

Na Humayun kwam Akbar aan de troon. Akbar zal later bekend worden als Akbar de grote. Onder Akbar werd ongeveer heel India door het Mogolrijk veroverd. Hij probeerde het rijk te stabiliseren onder zijn heerschappij. Zo probeerde hij vooral door diplomatie de andere heersers in zijn rijk aan zich te binden. Ten tijde van Akbar's regeerperiode ging de Perzische hofcultuur van het Mogolrijk samen met de lokale Indiase cultuur. Hiermee werd de zogenaamde Indo-Perzische cultuur geboren. Aangezien Akbar een zeer grote voorstander was van de kunsten werd hier ook veel geld voor beschikbaar gesteld. Dit was mogelijk aangezien het heel erg goed ging met de economie van het Mogolrijk, Akbar was namelijk een zeer capabele heerser. Wat zijn heerschappij ook karakteriseerde was zijn tolerantie tegenover non-moslims. Hij schafte namelijk de Jizya af. De Jizya was de extra belasting die niet-moslims extra moesten betalen. Maar het ging verder dan dat, zo trof Akbar namelijk veel meer maatregelen die leidden tot meer religieuze tolerantie.

Een van de voorbeelden hiervan was de zogenaamde Ibadat Khana. Dit was een plek waar religieuze leiders van verschillende geloven tezamen kwamen om te discussieren over geloof. Zo kwamen er Hindoes, katholieken, Zoroastrianen, Jain en zelfs atheisten om te praten over geloof. Akbar heeft zelfs geprobeerd om een nieuw geloof te beginnen om de verschillende geloven met elkaar te verzoenen. Hij noemde dit geloof de Din-i-ilahi. Deze religie sloeg echter helemaal niet aan, en historici kennen maar 18 echte aanhangers van het geloof. Omdat het meerendeel van de onderdanen van Akbar hindoes waren, deed Akbar ook mee aan verschillende Hindoeistische gebruiken. Hij at bijvoorbeeld geen rund, en hij deed mee aan Diwali, een Hindoeistische feestdag. Hij was zelfs getrouwd met een Hindoe. Deze vorm van tolerantie was ongekend en heel erg vrij, zelfs in vergelijking met het westen.

Het Britse Rijk

Aan het einde van de 18de eeuw begon het Mogolrijk in macht af te nemen. Het centraal gezag werd steeds zwakker aangezien de successie vaak niet duidelijk was. Dit zorgde ervoor dat elke keer als er een keizer erg ziek werd of zwak werd, zijn zonen een burgeroorlog begonnen over de opvolging. Dit verzwakte de Mogolstaat sterk, ook vonden de Mogols een grote tegenstanders in de zogenaamde Marathas. De Marathas waren een confederatie van verschillende zuid-Indiase hindoes. Zij wisten op slimme wijze weerstand te bieden tegen de overmacht van de Mogols. De Mogols begonnen oorlogen en gebied te verliezen aan de Marathas. Het hielp ook niet dat veel keizers na Akbar veel minder tolerant waren tegenover ander religies. Vooral Aurangazeb was een zeer heftige religieus agressieve man. Dit leidde tot veel onrust in het Mogolrijk.

India was rijk, dit trok de aandacht van veel Europese landen. Nederland zelf heeft lang Sri Lanka in handen gehad, het stond bekend als Ceylon. Maar ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken hadden handelsposten en stukken land in India voor zichzelf geregeld. Door de geregelde oorlogen tussen de Marathas en de Mogols viel het centrale gezag in India weg. Frankrijk en Engeland streden met elkaar om dominantie in India, en zij zetten verschillende lokale Indiaase heersers tegen elkaar op om aan invloed te winnen. Uiteindelijk wisten de Britten de Fransen te verslaan. Na het verslaan van de Fransen werden de Britten de enige stabiele macht in de regio, het was dus niet moeilijk voor de Britten om zowel de Marathas en de Mogols te vervangen in veel gebieden. Dit deden zij door lokale leiders voor hun zaak te winnen, door diplomatie en door oorlog. Het Mogolrijk werd uiteindelijk in 1857 afgeschaft, maar het had al langer geen echte macht meer. De macht was langzaam door de Britten overgenomen. De laatste heersers van het Mogolrijk regeerden niet veel meer dan de steden waar ze leefden.

Terugkoppeling

Opdracht

De bovenlaag van de Mogol samenleving was zoals we al gesteld hadden qua geloof Islamitisch, en cultureel Perzisch. Deze mix van lokale Indiase cultuur en de Mogol cultuur zien we ook terug in het dagelijks leven, nu nog, in India. Je kunt dat juist goed zien aan de gebouwen.  

De opdracht bij deze les is kijken naar bouwkunst. De Indo-Perzische manier van bouwen is stiekem best wel bekend. De Taj Mahal is het best bekende voorbeeld. Maar De Taj Mahal is mengvorm van bouwstijlen. De verschillen vallen goed op als je het langs een puur Perzisch gebouw legt.

Maak een digitale poster met afbeeldingen en tekst, waarin je de Taj Mahal vergelijkt met een Perzisch gebouw van jouw keuze. Kies een gebouw van de zogenaamde Isfahani bouwstijl.

  • Minimaal 5 onderbouwde verschillen
  • Minimaal 2 onderbouwde gelijkenissen

Veel succes!

 

Poster

Poster maken

Op een informatieve poster kun je laten zien wat de belangrijkste delen van de lesstof zijn. Ook kun je weergeven hoe bepaalde delen zich tot elkaar verhouden.

 

Extra informatie

Urdu

Het is erg interessant dat nadat het Britse rijk viel, India in 2en werd gedeeld. Pakistan en India. Pakistan viel later nog uiteen in Bangladesh en Pakistan. Wist je dat zin Pakistan nog steeds een taal spreken met Perzische invloeden? De taal heet Urdu, en sprekers van het Indiaase Hindi kunnen hen gewoon verstaan. Urdu is een overblijfsel van het Mogolrijk.

Urdu

Crash Course: India

Crash Course

Het Mogol-rijk

Documentaire over het Mogol-rijk

  • Het arrangement Out of the Box - History - 7 - Mongools India, Het Mogolrijk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Harm le Grand
    Laatst gewijzigd
    2018-08-17 15:10:17
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    India is een van de dichtstbevolkte landen van de wereld, een van de grootse landen van de wereld en het wordt steeds belangrijker op het wereldtoneel. Veel mensen weten echter helemaal niet zo veel over India. Vandaag gaan we praten over een van de periodes waar (bijna heel) India een land was voordat de Britten het overnamen als kolonie. We gaan het hebben over de zogenaamde Mogol dynastie van India.
    Leerniveau
    VWO 2; VWO 1; VWO 3;
    Leerinhoud en doelen
    De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Urdu
    https://www.youtube.com/watch?v=vxSd7p1i_TA
    Video
    Crash Course
    https://www.youtube.com/watch?v=nbuM0aJjVgE
    Video
    Documentaire over het Mogol-rijk
    https://www.youtube.com/watch?v=fileKe_ydRs
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Gereedschapskist. (2019).

    Gereedschapskist activerende werkvormen

    https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen