Kerk en staat

Meer macht voor de vorst

De periode 1000-1500 is een belangrijke periode voor het ontstaan van landen onder leiding van één vorst. Het lukte vorsten in die periode om een centraal bestuur in te stellen. Vorsten namen ambtenaren in dienst die zorgden dat de wetten die werden bedacht ook werden nageleefd. Die ambtenaren zorgden ook voor de belastinginning. Heel belangrijk, want met de deze inkomsten kon de vorst zijn eigen leger betalen. 

Voorbeelden van landen met veel macht voor de koning of keizer waren het koninkrijk Engeland, het Duitse Keizerrijk en het koningrijk Frankrijk.

Paus en bisschop

In de periode 1000-1500 behoorde heel Europa tot de christelijke wereld. De paus stond aan het hoofd van de christelijke kerk en was dus een belangrijke man. 

De christelijke wereld was opgedeeld in bisdommen. Aan de hoofd van een bisdom stond een bisschop. De bisschoppenwerden benoemd door de paus. Door steeds bisschoppen te benoemen die de paus goed gezind waren had de paus een grote macht in de bisdommen.

Investituursstrijd

De investituurstrijd is een moeilijk woord voor een strijd om de macht tussen de Duitse keizer en de paus. De strijd ging er om wie de bisschoppen mocht benoemen. 
De Duitse keizer Hendrik IV wilde de Duitse bisschoppen benoemen. Paus Gregorius VII was het hier natuurlijk niet mee eens. In 1075 kwam het tot een uitbarsting. De Duitse keizer Hendrik IV erkende Gregorius VII niet langer als paus. Als reactie daarop deed de paus de Duitse keizer in de ban. De Duitse bisschoppen kozen de kant van de paus. En Hendrik IV koos eieren voor zijn geld en onderwiep zich in 1077 aan de paus.

  • Het arrangement Kerk en staat is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2017-09-25 11:24:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Kennisbanken bevatten de theorie bij de opdrachten.
    Leerinhoud en doelen
    Aardrijkskunde; Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    kennisbank, leerlijn, rearrangeerbare
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.