Zorginnovaties en technologie

Waarom dit keuzedeel?

"Als wij willen dat de dingen blijven zoals zij zijn, dan zullen de dingen moeten veranderen"

Giuseppe di Lampedusa 1896-1957, Italiaans schrijver

 

Waarom dit keuzedeel? De gezondheidszorg is voortdurend aan verandering onderhevig. Zo wordt de vraag naar zorg steeds groter door de toenemende vergrijzing. Het aantal mensen dat in de zorg wil werken wordt steeds kleiner (ontgroening). Dan is er nog de almaar groeiende wens om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en de groeiende behoefte aan vraaggerichte zorg. Vanuit de zorginstellingen klinkt daarnaast vooral de roep om betaalbare zorg te kunnen blijven bieden.

Bij het inspelen op al die veranderingen wordt de rol van technologie steeds belangrijker. Domotica (huiselijke elektronica) en 'zorg op afstand' bijvoorbeeld, dragen bij aan 'taak vervangende oplossingen'. Ook worden er op medisch-technische terrein veel nieuwe toepassingen en technieken ontwikkeld.

Dit keuzedeel bereid je voor op de toekomst die soms al dichterbij is dan je denkt. Er zijn nu al enkele mensen in Nederland die een Chip dragen, waarmee ze hun huisdeur kunnen openen, misschien is dat over een paar jaar al heel gewoon voor mensen die zelfstandig nu een deur niet meer open kunnen krijgen. Er bestaan robots die mensen kunnen helpen bij het eten, is dat zielig, of geef je juist de mensen een stukje zelfstandigheid terug? Allemaal vragen waar jullie je de komende tijd mee bezig gaan houden.

Het is de bedoeling dat je tijdens dit project een actieve en onderzoekende houding laat zien.

Deel A en B

Dit keuzedeel bestaat uit 2 grote delen, deel A en deel B. Elk deel volg je 2 x 10 weken. Per week heb je 4 uur les van dit keuzedeel.

  • Deel A volg je in twee perioden van het eerste leerjaar.
  • Deel B volg je in twee perioden van het tweede leerjaar.

Afhankelijk van je leslocatie zul je lessen volgen op school, of op een externe locatie. Sommige opdrachten zul je tijdens je stage (= BPV) uit moeten voeren.

Het keuzedeel wordt aangeboden via verschillende thema's. In de planning, hier links, kan je zien wat er voor jouw locatie gepland staat per week. Het kan zijn dat de docent afwijkt van de planning, omdat er op dat moment interessante praktijkvragen en opdrachten zich voordoen.

De planning verwijst naar de thema's, die daaronder weer staan vermeld.

Manier van werken

Dit keuzedeel zal worden aangeboden via een aantal stappen, die horen bij de onderwijsvernieuwing van alle Noorderpoortopleidingen gezondheidszorg/zorg en welzijn:

Stap 1: Samen (docent, student en de BPV) gaan wij kijken naar wat er geleerd moet worden op het gebied van Zorginnovaties en Technologie

Stap 2: Jij als student hebt natuurlijk ook persoonlijk leerdoelen die te maken kunnen hebben met het beroep, je zelfbeeld etc.

Stap 3: Als duidelijk is wat de leerdoelen zijn is het tijd om informatie te vergaren en dat doen we via onderwijsactiviteiten. Denk daarbij aan het volgen van trainingen en lessen, maar ook het zelf onderzoeken en experimenteren.

Stap 4: Het is tijd om te kijken wat de leeropbrengsten en producten die je hebt gemaakt je nu eigenlijk opleveren. Heb je nu antwoord op de gezamenlijke leervraag en je persoonlijke leerdoelen?

Stap 5: Er wordt kritisch gekeken naar de bereikte resultaten. Succes wordt beloond en gewaardeerd.

 

Onze visie op leren is dat wij onderwijs maken dat er toe doet. Jouw ontwikkeling staat centraal. Je krijgt ruimte om je eigen talenten te ontdekken en te leren van je fouten. Van jou verwachten we een actieve en onderzoekende houding. Het leren is gericht op het kunnen toepassen van kennis en inzichten in de praktijk.

Toetsing en afronding

De voortgang van jouw keuzedeel beschrijf je in een Blog op jouw eigen website. Ook komen daar de resultaten van de opdrachten die je gedurende het keuzedeel uitvoert. Van de docent hoor je iedere week welke opdrachten je op je website moet plaatsen.

Aan het eind van periode A controleert de docent of jouw website met Blog en opdrachten voldoende is. Als dat zo is mag je doorgaan met periode B van het keuzedeel.

Halverwege periode B (na 10 weken) controleert de docent of jouw Blog nog steeds voldoende is, en alle opdrachten in de periodes zijn afgerond. Als dit voldoende is, dan krijg je een GO om het examen te mogen doen, van jouw docent op het GO/NO-GO formulier. Het GO/NO-GO formulier is onderaan deze pagina te downloaden.

De afronding van dit keuzedeel vindt plaats door middel van het aftekenen van het examen Zorg(innovaties) en Technologie. Dit examen is uitgegeven door het Consortium MBO.
De uitvoering van het examen gebeurt in de laatste 10 weken van periode B. Een leeg docenten-exemplaar van het examen is hieronder te downloaden, en kan je zien wat er op het eind van jou verwacht wordt.

Open bestand GO NOGO formulier

Open bestand Examen ZiT inkijkexemplaar

Verantwoording kwalificatiedossier

In de kwalificatiedossiers voor Verzorgende-IG, Maatschappelijke Zorg niv.3 en 4, en MBO-verpleegkundige wordt al ingegaan op het toepassen van technologie in zorg en welzijn.

Het SBB-dossier Keuzedeel Zorginnovaties en technologie gaat hier dieper op in. Het beschrijft o.a. de onderwerpen en de werkprocessen die bij een kerntaak horen.

Het dossier vind je hier: KD Keuzedeel Zorginnovaties en technologie

Planning

Hieronder zie je de planningen voor de opleidingen Verpleegkunde en Maatschappelijke Zorg Groningen.
De lessen worden gegeven bij de Health Hub Roden.

 

Onderdeel Opleiding
Deel A (20 weken)

VP

 

Deel B (20weken)

VP

 

 

Onderwijsmagazijn (voor docent)

Elke docent voor het keuzedeel Zorginnovaties en Technologie kan hier zijn opdrachten uit halen en in zijn eigen planning zetten.
Deze pagina is geen onderdeel van het lesprogramma ZiT.

Er kan gekozen worden uit 2 mogelijkheden:

  1. opdrachten direct gekoppeld aan werkprocessen (standaard-keuze)
    óf
  2. opdrachten gekoppeld aan thema's

In beide gevallen gaat het om dezelfde opdrachten, met dezelfde link. Voor het werkveld en voor studenten is het soms handiger om thema's te gebruiken ipv. werkprocessen.

  • Het arrangement Zorginnovaties en technologie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2019-05-16 19:22:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld