Zorginnovaties en technologie

Waarom dit keuzedeel?

"Als wij willen dat de dingen blijven zoals zij zijn, dan zullen de dingen moeten veranderen"

Giuseppe di Lampedusa 1896-1957, Italiaans schrijver

 

Waarom dit keuzedeel? De gezondheidszorg is voortdurend aan verandering onderhevig. Zo wordt de vraag naar zorg steeds groter door de toenemende vergrijzing. Het aantal mensen dat in de zorg wil werken wordt steeds kleiner (ontgroening). Dan is er nog de almaar groeiende wens om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en de groeiende behoefte aan vraaggerichte zorg. Vanuit de zorginstellingen klinkt daarnaast vooral de roep om betaalbare zorg te kunnen blijven bieden.

Bij het inspelen op al die veranderingen wordt de rol van technologie steeds belangrijker. Domotica (huiselijke elektronica) en 'zorg op afstand' bijvoorbeeld, dragen bij aan 'taak vervangende oplossingen'. Ook worden er op medisch-technische terrein veel nieuwe toepassingen en technieken ontwikkeld.

Dit keuzedeel bereid je voor op de toekomst die soms al dichterbij is dan je denkt. Er zijn nu al enkele mensen in Nederland die een Chip dragen, waarmee ze hun huisdeur kunnen openen, misschien is dat over een paar jaar al heel gewoon voor mensen die zelfstandig nu een deur niet meer open kunnen krijgen. Er bestaan robots die mensen kunnen helpen bij het eten, is dat zielig, of geef je juist de mensen een stukje zelfstandigheid terug? Allemaal vragen waar jullie je de komende tijd mee bezig gaan houden.

Het is de bedoeling dat je tijdens dit project een actieve en onderzoekende houding laat zien.

Colofon

Het arrangement Zorginnovaties en technologie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2019-05-16 19:22:11
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open