Jongveeopfok versie 2017

Jongveeopfok versie 2017

Over dit arrangement

In Nederland houden we ongeveer 1,5 miljoen melkkoeien. Naast melkkoeien lopen er ook nog ongeveer 1,3 miljoen stuks jongvee rond (bron: cbs statline). Uit gegevens van CRV blijkt dat de gemiddelde afkalfleeftijd van de vaarzen in Nederland 26 maanden is (780 dagen) waarbij de spreiding groot is. Er zijn bedrijven waarop het jongvee op 730 dagen afkalft maar er zijn net zoveel bedrijven waar de vaarzen op 910 dagen voor de eerste keer afkalven. Bij een gemiddelde bedrijfsomvang en opfokkosten van € 2.50 per dag betekent dat een verschil in opfokkosten van € 13.500,-. Dit staat nog los van het belang van een korte opfoktijd in verband met de fosfaatwetgeving. Het is dus de moeite waard om je te verdiepen in de opfok van het jongvee.

Dit arrangement over jongvee opfok is voor MBO leerlingen niveau 3 en 4 en voor studenten in het eerste jaar van het HBO. Het is gericht op het vergroten en verdiepen van je kennis van jongveeopfok in theorie en praktijk.

Als leidraad voor het opzetten van dit arrangement is gebruik gemaakt van het boekje Jongveesignalen, praktijkgids voor een gezonde opfok van melkkoeien. Dit boek is uitgegeven door Roodbont Uitgeverij en bevat de volgende hoofdstukken:

  • Doel: melkkoeien produceren
  • De geboorte en eerste levensdagen
  • Tot en met spenen
  • Op weg naar drachtigheid
  • Van dracht tot introductie

Bij het samenstellen van het arrangement is ook gebruik gemaakt van ervaring en kennis die is opgedaan tijdens een jongveeopfokproject waarin Denkavit, ForFarmers, Aeres Farms en de Aeres Hogeschool Dronten participeren.  

Bij elk hoofdstuk van dit arrangement zijn vragen die je kunt maken om zo je kennis te vergroten en te verdiepen. Gebruik voor het beantwoorden van de vragen het boekje jongveesignalen en de informatie van dit leerarrangement. De vragen zijn gebundeld en kun je downloaden via de onderstaande link.

Open bestand Vragenboekje jongveeopfok

 

Naast de onderwerpen uit het genoemde boekje is er extra aandacht besteed aan het onderwerp Para-tbc

 

Verbeteringen, opmerkingen of aanvullingen graag mailen naar;
w.postma@aeres.nl
 

 

Doel: Melkkoeien produceren

Maak de vragen over het onderdeel "Doel: melkkoeien produceren" uit de vragenbundel. Gebruik daarbij het boek Jongveesignalen en de onderstaande informatie.

 

Groei en ontwikkeling

De groei en ontwikkeling van het jongvee kun je op verschillende manier controleren. Bijvoorbeeld door het meten van de borstomvang of kruishoogte, of door de conditie te bepalen. Ook de mpr uitslag is bruikbaar om een indruk te krijgen over de jongveeopfok. Via de onderstaand link kun je zien welke kengetallen dit zijn.

Open bestand Kengetallen voor controle van resultaat jongveeopfok op het MPR bedrijfsoverzicht

 

Manier van werken

Managen van jongvee is een kwestie van discipline. Succes komt niet vanzelf. Een vast patroon en regelmatig meten is daarbij noodzakelijk. Lees het artikel Discipline voor de jeugd over hoe jongvee opfok eigenlijk zou moeten. De laatste twee linkjes zijn te gebruiken voor het berekenen van de jongveeopfokkosten.

Artikel: Discipline voor de jeugd.

Rekentool voor het berekenen van de jongveeopfokkosten.

Artikel: Uitleg over Jonkos uit het vakblad V-focus

1. De geboorte en eerste levensdagen

 

Maak de vragen over "De geboorte en eerste levensdagen" uit de vragenbundel. Gebruik daarbij hoofdstuk 1 uit het boek Jongveesignalen en de onderstaande informatie. De 3 hoofdonderwerpen in dit hoofdstuk zijn:

  • zorg rondom het afkalven;
  • biestmanagement;
  • basiskennis van kalverdiarree

 

Zorg rondom het afkalven.

 

Al voor de geboorte kun je ervoor zorgen dat het kalf een goede start krijgt door aandacht te besteden aan een goede aanloop richting het afkalven.  In het document hieronder en de twee filmpjes vind je een aantal belangrijke aandachtspunten voor het goed laten verlopen van het afkalfproces. Gebruik deze informatie en blz. 14 t/m 18 uit het boek "Jongveesignalen" om de vragen over "zorg rond afkalven" uit de vragenbundel te beantwoorden.

 

Open bestand belangrijke aandachtspunten rondom het afkalven

filmpje 1: Hygiëne rond afkalven

filmpje 2: Zorg rond afkalven

 

TIP TIP TIP TIP TIP TIP TIP TIP TIP TIP TIP TIP

Voor kalfkoeien: zet op de plek waar het kalf geboren is een ton neer met LEKKER en GOED voer. De koe gaat dan makkelijker eten en hoeft geen eind te lopen of door een voerhek. Geef liever LAUW water dan koud.

 

Biestmanagement.

 

Biest speelt een belangrijke rol bij de start van het pasgeboren kalf. Bekijk de onderstaande presentatie over biestmanagement (Klik met de muis op de presentatie en scrol verder naar beneden om de hele presentatie te bekijken), de filmpjes. Lees ook de artikelen over biestmanagement en blz. 18 t/m 21 uit het boek "Jongveesignalen" en beantwoord de vragen over biestmanagement uit de vragenbundel. Gebruik de kennis die je opdoet niet alleen voor het beantwoorden van de vragen maar ook om kritisch mee te kijken bij de melkveebedrijven waar je komt. Misschien is daar nog winst te halen.

Open bestand Presentatie biestmanagement

Biest management en biestkwaliteit

filmpje 4: biestkwaliteit en biestmanagement II

filmpje 5: Beoordelen van biestkwaliteit

 

Artikelen en onderzoeken over biest:

Biestmanagement kan nog veel beter
Voor het kalf begint alles met kwaliteitsvolle biest. Behalve de hoeveelheid antilichamen is ook het hygiënisch winnen van biest een cruciale factor voor een perfecte start. Het effect van de biestgift op de opfok is nog vaak miskend.

Open bestand omrekentabel voor biestkwaliteit.docx

Praktijk weerbarstig bij aanpak kalverdiarree
Veehouders weten goed welke maatregelen er zijn tegen kalverdiarree, maar passen ze in de praktijk vaak niet toe. "Geen noodzaak", "te weinig tijd" of "te onpraktisch voor de eigen situatie" zijn veel gehoorde argumenten om geen actie te ondernemen.

Open bestand Vier V's belangrijk bij biestverstrekking

Open bestand Handleiding eerste biestvoorziening van het kalf

Hoe een witte bloedlichaampje een bacterie vangt!

filmpje 7: Overgang naar melkperiode

2. Tot en met spenen

Tijdens de melkperiode, een periode van ongeveer 2 maanden, ontwikkelt het kalf zich snel. Het bouwt weerstand op, begint de ontwikkeling van de pens zodat het ruwvoer kan gaan verteren, en groeit het sneller dan het de rest van zijn leven zal doen. Een intensieve periode voor het kalf waarbij het belangrijk is dat de verzorging en huisvesting goed op orde is.

Bekijk als introductie het onderstaande filmpje.

Filmpje 1: Groei en huisvesting nuchtere kalveren

 

Maak de vragen over "Tot en met spenen" uit de vragenbundel. Gebruik daarbij hoofdstuk 2 uit het boek Jongveesignalen en de onderstaande informatie. De 3 hoofdonderwerpen in dit hoofdstuk zijn:

  • voeding;
  • planmatig werken
  • gezondheid

 

Voeding

Filmpje 2: Meer groei is meer melk

Voor een goede groei van het kalf is het belangrijk dat de pens zich zo goed mogelijk ontwikkeld. In de pens vindt immers een groot deel van de vertering van het ruwvoer plaats. Het rantsoen heeft grote invloed op de ontwikkeling van het kalf. In het onderstaande filmpje kun je zien wat het effect van verschillende rantsoenen is op de ontwikkeling van de pens.

Filmpje 3: Pensontwikkeling

In het onderstaande artikel staan de uitkomsten van een Duits onderzoek in opdracht van ForFarmers. Daaruit blijkt dat onbeperkt brok en hooi het beste rantsoen voor kalfjes is. Mais blijkt ongeschikt en de opnames van hooi zijn klein. Op een leeftijd van tien weken drinken kalveren al tot ruim tien liter water.

Kalveren gedijen bij brok en hooi

 

De groei van een kalf in de melkperiode bepaalt al voor een belangrijk deel de melkproductie op latere leeftijd. Voor meer informatie hierover: lees het onderstaande artikel en bekijk de presentatie.

Open bestand jongvee kan harder groeien (melkperiode).pdf

Open bestand Jongvee kan harder groeien.pdf

Open bestand Melkperiode bepaalt succes jongveeopfok.pdf


Uit recente onderzoeken blijkt, dat het verstrekken van melk met een hogere concentratie aan melkpoeder een betere groei en uierontwikkeling oplevert. Lees meer hierover in het onderstaande artikel en de presentatie daaronder (bron: Sprayfo). Klik op het artikel of presentatie en scrol met de muis naar onderen om alles te lezen.

Open bestand Sterke invloed voeding op uierontwikkeling.pdf

Mineralen en vitaminen

Jan Muskens vertelt u tijdens zijn presentatie alles over mineralen en vitaminen. Hij gaat in op de behoeften versus gehalten in voeding. Zoomt specifiek in op de functie en noodzaak van koper, selenium en vitamine E. Een deelt praktische aspecten bij de mineralenverstrekking.

Open bestand Voerniveau kalveren voor het spenen en na het spenen.pdf

 

Bekijk de onderstaande video over de easy milker.

 

Hieronder staat een presentatie over de voordelen van het verstrekken van melk met een kalverbar ten opzichte van het verstrekken van melk uit een emmer. Klik op de presentatie en scrol met de muis verder naar beneden om de hele presentatie te bekijken.

Open bestand presentatie kalverbar.pdf

 

Gezondheid

 

Artikel en filmpje over navelontsteking

Navelontsteking bij kalveren: beter voorkomen dan genezen.

controleren op navelontsteking

 

Kalverdiarree

Kalverdiarree is een vervelend probleem voor zowel kalf als boer. Diarree kan leiden tot groeiachterstand en in ernstige gevallen tot sterfte. Preventie is daarom belangrijk.

 

 

De verschillende vormen van kalverdiarree zijn op te delen in twee hoofdsoorten teweten: voedingsdiarree en infectieuzediarree. De opdeling in deze twee hoofdsoorten is gebaseerd op de oorzaak van de diarree. Op basis van de verschijnselen kun je zelf snel de oorzaak bepalen en kun je direct in een aantal gevallen direct aan de slag met de behandeling en het nemen van preventieve maatregelen.

Hieronder vind je de belangrijkste verschillen in symptomen tussen voedingsdiarree en infectieuze diarree.

Open bestand symptomen bij voedings- en infectieuze diarree.pdf

 

Hieronder vind je informatie over de belangrijkste soorten infectieuze diarree:

Open bestand Aanpak van neonatale kalverdiarree

informatie over kalverdiarree op de site van de Gezondheidsdienst voor dieren

Coccidiose bij kalveren

Open bestand Coccidiose

Cryptosporidium

Campylobacter

Mycoplasma bovis

Open bestand Rota-coronavirus

4. Op weg naar drachtigheid

Voor een goede ontwikkeling van het jongvee is het belangrijk dat het tot aan de pubertijd maximaal groeit. Voor jongvee van het HF ras begint de pubertijd op een leeftijd van ongeveer 8 maanden (235 kg). Vanaf een leeftijd van  5-6 maanden is het jongvee minder kwetsbaar is is het de kunst om de kosten van de opfok laag te houden. De voeding op deze leeftijd vraagt aandacht om een optimaal resultaat te halen. Dat blijkt ook uit het onderstaande artikel.

Artikel 1: Groei tussen 8 en 14 maanden het vaakst niet benut

 

Maak de vragen over "Op weg naar drachtigheid" uit de vragenbundel. Maak daarbij gebruik van van hoofdstuk uit het boekje "Jongveesignalen" en de onderstaande informatie.

 

Filmpje 1: Kalveren opmeten is weten

filmpje 2: Van spenen tot inseminatie

 

Weidegang jongvee


Hieronder staan enkele linkjes en artikelen over het weiden van jongvee, maagdarm- en longwormen, leverbot, ect. Bekijk ook de video met tips over het weiden van jongvee.

Filmpje 3: Weiden van jongvee

Site Gezoendheidsdienst voor Dieren: Informatie over vorminfecties

 

Basisregels koeiendrijven

 

De manier van het verplaatsen van (jong)vee is nog een kunst op zich. Hoe meer je weet van het gedrag van koeien hoe eenvoudiger het wordt. Lees de onderstaande artikelen het bekijk het onderstaande filmpje. Er komt meer bij kijken dan je wellicht denkt.

 

Artikel: Lessen in koecommunicatie

Artikel: Fijne neus en gevoelige oren

Filmpje: low stress stockmanship

5. Van dracht tot introductie

 

Maak de vragen over hoofdstuk 5 "Van dracht tot introductie". Gebruik daarbij het boek Jongveesignalen en de onderstaande informatie.

 

Pensvulling
Hieronder staat een filmpje video over hoe de pensvulling gescored moet worden. Je kunt hierover ook informatie vinden in hoofdstuk 4 van het boek "Koesignalen".

Filmpje: toelichting op de pensscore

 

Klauwgezondheid

Van alles en nog wat over jongvee en klauwen.

artikel: Pink met mortellaro vaak hele leven drager

artikel: Mortellaro vraagt discipline

artikel: Klauwtip jongvee gezondheid

artikel: klauwtip jongvee voeding

artikel: klauwtip jongvee huisvesting

artikel: Klauwtip jongvee transitie

6. Para-tbc

Paratuberculose is een ziekte die op melkveehouderijbedrijven een enorme economische schade aan kan richten. Zo produceren bijvoorbeeld subklinisch besmette koeien 5 kg melk per dag minder. De ziekte komt niet alleen voor in de rundveehouderij maar ook in de geitenhouderij. Het is een ongeneeslijke ziekte die lastig te bestrijden is.

 

Maakt de vragen over Para-tbc. Maak daarbij gebruik van de informatie in dit leerarangement. Om zicht te krijgen op Para-tbc kun je je inlezen op de site van de Gezondheidsdienst en het artikel "Para-tbc, een sluimerende langetermijnziekte".

Gezondheidsdienst

Para-tbc, een sluimerende langetermijnziekte
Paratuberculose is een langetermijnziekte die voornamelijk voorkomt bij melkvee en moeilijk te bestrijden is vanwege de lange incubatietijd. De ziekte kan een enorme economische schade aanrichten. Je kan ze enkel inperken door het aanscherpen van de bioveiligheidsmaatregelen op je bedrijf.

Besmettingsoverdracht

Het inzicht in en de kennis over de besmettingsoverdracht van para-tbc is de laatste jaren toegenomen. Onder andere Dr. Susanne Eisenberg heeft daar onderzoek naar gedaan. In de onderstaande twee artikelen is beschreven wat uit dit onderzoek naar voren is gekomen.

Para-tbc overdraagbaar via lucht

Para-tbc in nieuw licht

Preventie

Zoals al eerder gezegd is het genezen van para-tbc niet mogelijk. Het is daarom belangrijk om door middel van preventieve maatregelen de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Gefractioneerde biest tegen para-tbc

Opdracht: Groei kalveren

Op Aeres Farms wordt onderzoek gedaan naar de opfok van kalveren. De partijen die participeren in het onderzoek zijn: Denkavit, ForFarmers en de Aeres Hogeschool Dronten. Doel van het project is het optimaliseren en standaardiseren van de jongveeopfok op Aeres Farms (voorheen Aeres Praktijkcentrum). Daarnaast wordt er tijdens gehele opfokperiode data verzameld zodat verbanden gelegd kunnen worden tussen opfok en presteren van de melkkoe of het presteren van het vleeskalf.

 

De groepshuisvesting op Aeres farms
De groepshuisvesting op Aeres farms

 

In het onderstaande artikel uit de Veldpost krijg je een indruk van hoe dat de opfok op Aeres Farms geregeld is en wat daarvan de resultaten zijn.

Gezond kalf door fanatieke studenten

 

 

Tijdens de duur van het moduul PIMV ga je zelf ook aan de slag met het monitoren van de ontwikkeling van kalveren. Dit doe je thuis of op je leerbedrijf. Om een beeld te krijgen hoe de jongveeopfok is georganiseerd op het bedrijf vul je eerst de onderstaande enquête in. De ingevulde enquête gaan we bespreken tijdens de les.

Open bestand Enquête jongveeopfok

 

Monitoren groei tijdens de melkperiode.

 

De groeisnelheid van het kalf is een goede indicatie van het jongveemanagement. Een niet optimale huisvesting, voeding of gezondheid vertaalt zich al snel naar een groeiachterstand.

Bepaal op je leerbedrijf de groei van de kalveren tijdens de melkperiode. Maak hiervoor gebruik van het onderstaande bestand. De uitkomsten bespreken we tijdens de les.

Open bestand registratieformulier

Om de verschillen in ontwikkeling van de kalveren te kunnen verklaren is het niet alleen belangrijk om het gewicht te bepalen maar ook om andere gegevens bij te houden.

Vul voor de kalveren die je gaat monitoren ook het onderstaande formulier in

 

Open bestand formulier fokkalveren

 

Groei structureel monitoren.

 

Wil je een goed beeld krijgen van de jongveeopfok op het bedrijf dan is het zinvol de groei van het jongvee structureel te monitoren. Daarbij is het goed om de gewichtsbepaling op vaste momenten uit te voeren en op te nemen in de bedrijfsprotocollen.

Momenten die geschikt zijn voor het bepalen van gewicht zijn bij:

  • Geboorte
  • Verhokken van individuele- naar groepshuisvesting
  • Spenen
  • Verhokken van strohokken naar roostervloer
  • Insemineren
  • Afkalven

 

Resultaten Aeres Farms

Wanneer er betrouwbare onderzoeksresultaten zijn van de jongveeopfok op Aeres Farms, zoals bijvoorbeeld groeicurves, zullen we die hier publiceren.  

 

Stageopdrachten voor MBO leerlingen

Open bestand Stage opdrachten jongvee (ontwikkelcentrum)

Open bestand Stage opdracht enquête jongvee

Open bestand Excel werkblad: Relatie ALVA en LW

Open bestand Meten jongvee stagebedrijf

Open bestand Excel werkblad: Gewicht jongvee (groeicurve)

Open bestand Groeicontrole jongvee.pdf

Open bestand Checklist jongvee

Open bestand Risicoscan Para-tbc

Oefentoets

.
.

Wie wordt de winnaar van het "Gouden kalf", voor de beste jongvee opfokker!

Maak de onderstaande test. Type je naam in en klik op start.

Klik als je de toets gedaan hebt op "Bewijs van deelname / Overzicht". Je krijgt dan te zien welke antwoorden jij hebt gegeven. Jou antwoorden zijn vet gedrukt weergegeven. Alle antwoorden waar "(10 punten)" achter staat, zijn de goede antwoorden. Zo kun je zelf kijken welke vragen je goed en welke vragen je fout hebt gedaan.

Succes.

 

Open bestand belangrijke aandachtspunten rondom het afkalven