Rechtspraak vmbo-kgt34

Rechtspraak vmbo-kgt34

Intro

Deze opdracht gaat over rechtspraak in de rechtsstaat Nederland. Aan de hand van een voorbeeld zie je hoe rechtspraak werkt, wat rechters wel en niet mogen en moeten en welke rechten je hebt als je met het strafrecht te maken krijgt.

In de volgende video hieronder maak je kennis met het begrip 'Rechtsstaat'.
Bespreek na het kijken met een klasgenoot wat een 'rechtsstaat' is.

Colofon

Het arrangement Rechtspraak vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:05:59
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Rechtspraak. Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Rechtspraak. Een rechtstaat is een staat waarin burger zo veel mogelijk worden beschermd tegen de overheid en er zijn onafhankelijke rechters bepalen vanuit de wet of iemand schuldig wordt bevonden en dan welke straf het best passend is. Als verdachte heb je vele rechten, zoals het recht op rechtsbijstand, recht om te zwijgen en dat mensen schuldig zijn tot dat het tegendeel is bewegen. In Nederland heb je het strafrecht (strafbare feiten), het civielrecht (onenigheid tussen burgers/bedrijven) en bestuursrecht (tussen burgers en de overheid). Jeugdrecht is voor jeugd tot 18 jaar. De strafprocedure bestaat uit de volgende stappen: vooronderzoek, dagvaarding, zitting, uitspraak en eventueel hoger beroep. De mensen die deelnemen aan een strafzaak zijn: rechter(s), de verdachte, officier van Justitie, advocaat en getuige. Begrippen die verder nog aan bod komen zijn: scheiding der machten, onafhankelijke rechtspraak, gelijkstelling voor de wet, Wetboek van Strafrecht en rechtsgang.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, onafhankelijke rechtspraak, rechtsgang, rechtspraak, rechtstaat, scheiding der machten, stercollectie, vmbo-kgt34, wetboek van strafrecht

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open