Bevoegdheden parlement vmbo-kgt34

Bevoegdheden parlement vmbo-kgt34

Intro

De leden van de Eerste en Tweede Kamer controleren de regering en stellen wetten vast. In deze opdracht gaat het over hoe dat in zijn werk gaat. Welke rechten en middelen heeft het parlement om zijn taken uit te voeren? Verder komt aan de orde hoe een nieuwe Tweede Kamer en een nieuwe regering tot stand komen in Nederland.

Kijk voor je aan deze opdracht begint naar de volgende Clipphanger. Daarin maak je alvast kennis met de Tweede Kamer.

Colofon

Het arrangement Bevoegdheden parlement vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 11:05:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is bevoegdheden parlement. Het materiaal beschrijft de bevoegdheden de Eerste en de Tweede Kamer hebben om hun controlerende en wetgevende macht uit te oefenen zoals recht op interpellatie, recht op budget en recht op enquête. De tweede kamer heeft daarnaast nog recht op initiatief (wetsontwerp maken) en recht op amendement. Een nieuwe wet moet eerst als wetsontwerp gemaakt worden, dit gaat door naar de ministerraad, dan naar de Raad van State, dan naar de Tweede Kamer. Pas als beide Kamers een wetsvoorstel aannemen komt er een handtekening van het kabinet en de koning onder te staan en is het een wet. Het kabinet wordt gevormd door verschillende politieke partijen die samengesteld zijn met behulp van de informateur. Er vinden onderhandelingen plaats het reageerakkoord te kunnen opstellen voor de komende reageerperiode. De formateur is vaak de leider van de grootste partij en hij/zij stelt het kabinet samen en kiest wie de ministers en staatssecretarissen worden. Alles wordt beëdigd door de koning.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bevoegdheden parlement, controlerende en wetgevende macht, geschiedenis, kabinet, ministers, partijen, stercollectie, vmbo-kgt34, wetsontwerp

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open