Colofon
Het arrangement Verkiezingen vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2021-06-15 11:05:55
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO-KGT. leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Staatsinrichting. Het onderwerp van deze les is Verkiezingen. In Nederland hebben alle burgers met een Nederlands paspoort of identiteitskaart van 18 jaar en ouder het recht om te stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen, waterschapsverkiezingen en verkiezingen voor Provinciale Staten. Bij gemeenteraadsverkiezingen is het Nederlanderschap niet verplicht. Het uitbrengen van een stem is het actief kiesrecht en passief kiesrecht is dat men zich verkiesbaar mag stellen. Behalve de Eerste Kamerverkiezingen, zijn alle verkiezingen direct. In Nederland geldt geen opkomstplicht (meer), zoals bij sommige landen (nog) wel het geval is. In de eerste kamer zitten 75 volksvertegenwoordigers en zij worden gekozen door de leden van de provinciale staten. De leden van de provinciale staten worden rechtstreeks gekozen door het volk en hun belangrijkste taak, naast het kiezen van de leden van de eerste kamer, is het controleren van het dagelijks bestuur van de provincie. De eerste kamer controleert de wetten die gemaakt zijn door de tweede kamer. De tweede kamer bevatten 150 volksvertegenwoordigers en zij worden direct door het volkgekozen. Gemeenteraad is er voor het dagelijks bestuur van de gemeente. Zij kiezen intern of extern 2 of meerdere wethouders, die elk zijn/haar eigen onderwerp heeft die wordt gehartigd. Herindelingsverkiezingen worden gehouden wanneer meerdere kleine gemeente fuseren en er dus een nieuwe gemeenteraad gekozen moet worden maar het nog geen tijd is voor de landelijke gemeenteraadsverkiezingen. Eilandsraadverkiezingen worden gehouden op Aruba, Curaçao en St. Maarten, sinds de Nederlandse Antillen niet meer bestaan. Dit zijn een soort gemeenteraadsverkiezingen. Europese verkiezen kiezen de commissarissen binnen het Europees Parlement, die het dagelijkse bestuur van de EU bestuurt.
- Leerniveau
- VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
- Leerinhoud en doelen
- De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 2 uur en 30 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, dagelijks bestuur, europese unie, gemeente, geschiedenis, kamerverkiezingen, provinciale staten, stercollectie, verkiezingen, vmbo-kgt34
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen