Elektriciteit aan huis vmbo-kgt34

Elektriciteit aan huis vmbo-kgt34

Intro

De elektromotor werd al in 1821 uitgevonden.
Maar pas tientallen jaren later begon hij aan een enorme opmars, niet alleen in fabrieken en voertuigen, maar ook bij mensen thuis.

Nu kom je hem overal tegen en is een leven zonder elektromotoren voor ons moeilijk voor te stellen.

 

Colofon

Het arrangement Elektriciteit aan huis vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-08-23 13:02:57
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Industriële samenleving. Het onderwerp van de les is Elektriciteit aan huis. In 1821 ontwikkelde Thomas Faraday de eerst elektromotor. Deze uitvinding werd verder ontwikkeld door Hippolyte Fontaine en Zénobe Gramme met hun gelijkstroommotor en door Nikola Tesla, die de wisselstroommotor ontwikkelde in 1888. In 1832 was de elektromotor nog alles behalve populair maar veranderde door de uitvinding van Fontaine en Gramme. Hierbij werd een dynamo gebruikt (uitgevonden door Pacinotti in 1967) waardoor er constant stroom was om mechanische energie op te wekken. Dot zorgde voor veel belangstelling binnen de industrie en vervoer. Daarna werd ook elektriciteit in de huizen aangesloten en er kwamen al snel uitvindingen die stroom gebruikten zoals de wasmachine en de koelkast. Begrippen die verder nog bij deze les horen zijn: accu, batterij, energiecentrale en elektriciteitsnet.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, dynamo, elektriciteit aan huis, elektromotor, energiecentrale, geschiedenis, industriële samenleving, mechanische energie, stercollectie, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Ontwikkeling van de elektromotor

Elektromotor

Verschillende apparaten

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open