Stoommachine en krukas vmbo-kgt34

Stoommachine en krukas vmbo-kgt34

Intro

De Arend, Een stoomlocomotief uit 1839

De uitvinding van de stoommachine was het startpunt van de Industriële Revolutie zegt men. Het had als gevolg dat overal fabrieken werden gebouwd en spoorlijnen werden aangelegd. In deze opdracht zul je zien dat het niet zo simpel ligt. Begin 18e eeuw werden al stoommachines gebouwd. Het zou nog tientallen jaren duren voordat ze in fabrieken en voertuigen gebruikt konden worden. 

Kijk naar de volgende video. Je ziet een kleine stoommachine die helpt bij het houthakken. Bespreek met een klasgenoot welke gevolgen deze ontwikkelingen hebben voor het leven van een houthakker in de 19e eeuw.

Colofon

Het arrangement Stoommachine en krukas vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:30:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Industriële samenleving. Het onderwerp van de les is Stoommachine en krukas. Het materiaal bespreekt dat stoommachines meer energie leveren dan menselijke en dierlijke spierkracht en dus gewild waren in fabrieken. Stoommachines werd in fabrieken gebruikt en in de stoomlocomotief. De krukas was een uitvinden dat onderdeel was van de stoommachine. Hierbij wordt stoom gebruikt om een cilinder in beweging te zetten die op zijn beurt een stang aandrijft. Deze drijfstang gaat heen en weer en is verbonden aan de krukas. Aan deze as zit een vliegwiel en zorgde voor een mooi vloeiende beweging. Een soort motor met krukas en vliegwiel noemen die vanaf eind 19e eeuw de plaats van stoommachines hebben ingenomen, is de ontbrandingsmotor. Deze wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); De tijd van pruiken en revoluties (1700 - 1800); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, geschiedenis, stercollectie, stoomlocomotief, stoommachine en krukas, verbrandingsmotor, vliegwiel, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open