Ambacht > stoommachine vmbo-kgt34

Ambacht > stoommachine vmbo-kgt34

Intro

Wij kunnen tegenwoordig kiezen uit duizenden soorten kleding, eten en apparaten. Veel producten hebben een lage prijs, omdat ze in grote hoeveelheden met machines in fabrieken worden gemaakt.
Zelfgemaakte, handgemaakte producten zijn vaak veel duurder.
Fabrieken zijn dus handig! Maar fabrieken hebben niet altijd al bestaan.

Voor de industriële revolutie (1770 -1920) zag de samenleving in Nederland er heel anders uit dan nu. Waarom waren er veranderingen?
Wat is er veranderd?
En wat vond de bevolking daarvan?

Kijk nog een keer terug naar de mindmap die je gemaakt hebt in de inleiding van dit thema. Markeer nu de punten die te maken hebben met sociale veranderingen.

Colofon

Het arrangement Ambacht > stoommachine vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2021-06-15 09:33:30
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Industriële samenleving. Het onderwerp van de les is Ambacht naar stoommachine. Het materiaal beschrijft dat het gebruik van stoommachines er voor zorgden dat het het werk gemakkelijker ging. Eerst werden alle producten met de hand gemaakt en duurde vaak lang. Met de komst van de stoommachine, ging het werk veel sneller. De stoomtrein kwam op en fabrieken begonnen volop te draaien. Omdat door machines ook het werk op het platteland makkelijker werd, bleef er minder werk over voor de mensen en trokken veel van de boeren naar de stad om te werken in een fabriek. Maar het werken in de fabriek en leven in de stad was geen gemakkelijk bestaan. Werkdagen waren lang, het werk was gevaarlijk en lonen waren laag. Mensen kwamen in opstand. Begrippen die bij deze les horen zijn: agrarische revolutie, demografische revolutie, schaalvergroting en industriële revolutie.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
De tijd van burgers en stoommachines (1800 - 1900); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
2 uur en 0 minuten
Trefwoorden
ambacht naar stoommachine, arbeiders, arrangeerbaar, fabrieken, geschiedenis, industriële revolutie, schaalvergroting, stercollectie, stoomtrein, vmbo-kgt34

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

Tijdelijk vmbo34

https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open