Containmentpolitiek en conflicten vmbo-kgt34

Containmentpolitiek en conflicten vmbo-kgt34

Containmentpolitiek en conflicten

Intro

President Harry S. Truman

Op 12 maart 1947 beloofde president Truman van de Verenigde Staten alles te zullen doen om te voorkomen dat steeds meer landen communistisch werden. Om deze belofte na te komen, mengden de Verenigde Staten zich in een oorlog in Korea en in een oorlog in Vietnam waarin communisten vochten tegen aanhangers van het kapitalisme. Aan de hand van deze twee oorlogen ga je zien wat er van Truman’s belofte terecht is gekomen.

Kijk de volgende twee video's. Daar maak je in High Speed History Video's kennis met de oorlog in Korea en de oorlog in Vietnam. Bespreek na het kijken met een klasgenoot wat beide oorlogen te maken hebben met de machtsstrijd tussen de communistische en kapitalistische landen.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van deze opdracht kun je:

  • omschrijven wat bedoeld wordt met de Trumandoctrine en de containmentpolitiek.
  • aan de hand van de Trumandoctrine aangeven waarom de Verenigde Staten zich mengden in de oorlog in Korea.
  • aan de hand van deze doctrine aangeven waarom de Verenigde Staten zich mengden in de oorlog in Vietnam.

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Je leest over de plannen van Truman om het communisme te stoppen en kijkt hier een videofragment over. 
Stap 2 Je leest over de oorlog in Korea en beantwoord met behulp van een video verschillende vragen. 
Stap 3 Je leest over de oorlog in Vietnam, bekijkt een video en beantwoord vragen
Afronding
Onderdeel Activiteit
Samenvattend Hier vind je de begrippenlijst die hoort deze opdracht.
Eindproduct Je maakt een toets met uitspraken over de containment politiek en koppelt deze uitspraken aan de juiste personen. 
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.


Tijd
Voor deze opdracht heb je twee lesuren nodig.

 

Aan de slag

Stap 1: Stop het communisme

Twee uitvoerders van de
containmentpolitiek. De presidenten:

Harry S. Truman

Dwight D. Eisenhower

Alles doen om het communisme tegen te houden.
In 1946 raakte Harry S. Truman, de president van de Verenigde Staten, ervan overtuigd dat de Sovjet-Unie het communisme over de hele wereld wilde verbreiden. Hij geloofde dat als een land communistisch werd, het communisme zich vanuit dat land naar buurlanden zou verspreiden en dan weer verder, enzovoort. Er zou dan sprake zijn van een domino-effect.

Daarom werd deze opvatting vanaf 1954, toen Dwight D. Eisenhower Truman als Amerikaanse president was opgevolgd, de dominotheorie genoemd.
Op 12 maart 1947 hield Truman een toespraak in het Congres, het Amerikaanse parlement. Hierin legde hij uit dat de Verenigde Staten wilden voorkomen dat het communisme zich verder verbreidde. Maar hoe dan?

Kijk naar het eerste fragment van “Koude Oorlog: verloop”.
Kijk van 2.08 tot 2.40 minuten

De hulp van de VS, waarvan wordt gesproken, was vooral economisch van aard. Een voorbeeld hiervan is het Marshallplan, hulp aan landen in Europa om de schade te herstellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog was ontstaan en om de economie op te bouwen.

Met Trumans toespraak van 12 maart 1947 begon de Koude Oorlog pas echt, de strijd om de wereldmacht tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zonder een rechtstreekse oorlog. De Koude Oorlog bleef niet beperkt tot de twee grote wereldmachten, ook de rest van de wereld werd erbij betrokken. Landen werden min of meer in één van de machtsblokken opgenomen. Ook de voormalige koloniën die na de Tweede Wereldoorlog in rap tempo zelfstandig werden. Zowel de Sovjet-Unie als de VS trokken aan al die nieuwe landen. De Verenigde Staten waren bereid om desnoods oorlog te voeren als een land in het communistische kamp dreigde terecht te komen. Dat bleek in Korea (Stap 2) en Vietnam (Stap 3).De meeste Amerikanen stonden achter het beleid van de Amerikaanse regering om te voorkomen dat het communisme zich verder verbreidde, al werd dat tijdens de Vietnamoorlog wel anders (zie Stap 3).

Stap 2: Korea

Het strijken van de Japanse vlag
in Seoel.

Vanaf 1910 was Korea een Japanse kolonie.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog maakten troepen uit de Sovjet-Unie en uit de Verenigde Staten een einde aan het Japanse bestuur in Korea.

Wat daarna gebeurde, wordt uitgelegd in het eerste fragment uit de SchoolTV-film “Andere Tijden in de klas: Korea”. Bekijk de video tot 1:51 min. Lees voor het kijken eerst de vragen onder de video. De antwoorden hoor je in de video.

 

Kim Il Sung

Bij de opdeling van Korea in Noord- en Zuid-Korea werd de grens tussen beide landen getrokken langs de 38e breedtegraad. In 1948 werd geprobeerd om in geheel Korea verkiezingen te laten houden, maar dat lukte niet. Leider Kim Il-Sung van Noord-Korea en leider Rhee Sing-man van Zuid-Korea wilden de opdeling ongedaan maken, maar ook daar kwam niets van terecht.

Kim Il-Sung besloot tot de inval, omdat hij op die manier beide landen wilde samenvoegen. De inval kreeg de goedkeuring van Jozef Stalin, de leider van de Sovjet-Unie en Stalin hielp het Noord-Koreaanse leger. Ook China, dat vanaf oktober 1949 een communistische regering had, hielp het Noord-Koreaanse leger. Stalin dacht dat de Verenigde Staten Zuid-Korea niet te hulp zouden komen. Hij kreeg ongelijk. Toen duidelijk werd dat het Zuid-Koreaanse leger niet opgewassen was tegen dat van Noord-Korea, greep president Truman in.

De basis daarvoor was zijn containmentpolitiek: de VS wilden niet dat het communisme zich naar Zuid-Korea uitbreidde. De Verenigde Staten stuurden oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen en troepen naar Zuid-Korea. Dankzij hun hulp en die van andere westerse landen wist het Zuid-Koreaanse leger zijn tegenstander terug te dringen tot in Noord-Korea.

De Verenigde Staten besloten Noord-Korea binnen te trekken en een eind te maken aan het bewind van Kim Il-Sung. Dat leek ook te gaan gebeuren tot China Noord-Korea in november 1950 te hulp kwam met een enorme troepenmacht. Ook Stalin kwam met meer hulp voor Noord-Korea. Daardoor werden het Zuid-Koreaanse leger en de troepen van de Verenigde Staten en diens bondgenoten naar het zuiden teruggedreven.

Kijk naar het tweede fragment uit de SchoolTV-film “Andere Tijden in de klas: Korea”. Bekijk de video van 5:23 tot 5:37 min.
Lees voor het kijken eerst de vragen onder de video. De antwoorden op de vragen vind je in de video.

 

 

Dwight D. Eisenhower

In juni 1951 ontstond er een patstelling waarbij het front tussen beide partijen steeds vlakbij de 38e breedtegraad lag. Die impasse duurde voort nadat Dwight D. Eisenhower in 1952 gekozen was tot president van de Verenigde Staten. Toch kwam er een einde aan de impasse. Hoe dat kwam, laat het derde fragment uit de SchoolTV-film “Andere Tijden in de klas: Korea” zien.
Bekijk de video van 9:34 tot 10:05 min. Lees weer voor het kijken de vragen onder de video!

Stap 3: Vietnam


Ho Chi Minh

Harold Wilson

Charles de Gaulle

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Azië in december 1941 maakte Vietnam samen met Laos en Cambodja deel uit van de Franse kolonie Indochina. Tijdens de oorlog werd Indochina door Japan bezet. Toen, na de nederlaag van Japan in 1945, er een einde kwam aan de Japanse bezetting, verklaarde Ho Chi Minh Vietnam onafhankelijk. Ho Chi Minh was de leider van de communistische beweging Vietminh. Frankrijk wilde Indochina terug, wees de onafhankelijkheid af en voerde vanaf 1946 oorlog tegen de Vietminh.
De Verenigde Staten hadden geen bezwaar tegen de zelfstandigheid van Vietnam, maar zagen een communistische regering niet zitten. Daarom steunden ze de Fransen in hun strijd tegen de Vietminh. Ook Groot-Brittannië hielp de Fransen in deze oorlog.

In 1954 verloren de Fransen en hun bondgenoten echter de oorlog. De Verenigde Staten, China, de Sovjet-Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk beslisten op een conferentie over de toekomst van Vietnam. Laos en Cambodja werden zelfstandige landen en Vietnam werd in tweeën gesplitst langs de 17e breedtegraad. Het noordelijke deel kreeg een communistische regering en het zuiden bleef onder invloed van het westen. In 1956 zouden in beide delen verkiezingen worden gehouden en beide delen weer tot één land worden samengevoegd. Dat plan is nooit uitgevoerd.

Wat er vanaf 1954 in Vietnam gebeurde, zie je in het tweede fragment van “Koude Oorlog: verloop”. Kijk van 2.40  tot 3.36 minuten.

Lees weer voor het kijken de vragen. Een deel van de antwoorden vindt je in de video.

In deze nieuwe oorlog moesten de Verenigde Staten het zonder de hulp van hun Europese bondgenoten doen. Zij vonden de inmenging van de Verenigde Staten dwaasheid. Premier Harold Wilson van Groot-Brittannië en president Charles de Gaulle van Frankrijk waren ervan overtuigd dat deze oorlog door de Verenigde Staten niet te winnen was.

In de Verenigde Staten keerden steeds meer burgers zich tegen de containmentpolitiek, want ook zij geloofden niet in een Amerikaanse overwinning. Ze waren het beu om steeds weer tv-beelden te zien van Amerikaanse gesneuvelde soldaten, van wreedheden die door Amerikaanse soldaten werden begaan en van Vietnamese burgers die gedood werden of gewond raakten bij gevechten en bombardementen in een oorlog die volgens hen in een Amerikaanse nederlaag zou eindigen.

Onder druk van de protesten in de Verenigde Staten besloot de Amerikaanse regering tot geleidelijke terugtrekking van de troepen. In 1973 kwam er voor de Amerikanen een eind aan de oorlog met de ondertekening van de Parijse Akkoorden. Zij moesten zich terugtrekken waarop de Zuid-Vietnamese troepen onder de voet werden gelopen door die van Noord-Vietnam. Noord en Zuid werden in 1976 herenigd in de Socialistische Republiek Vietnam.

Ongeveer in dezelfde tijd kwamen ook in Cambodja communisten aan de macht. De oorlog in Vietnam had zich in de jaren daarvoor uitgebreid naar Cambodja, waar de Rode Khmer van Pol Pot werd gesteund. In de jaren 1975-1979 voerde deze Rode Khmer een waar schrikbewind: het maakte tussen de 1,7 en 2 miljoen dodelijke slachtoffers. De relatie tussen de Vietnamese communisten en de Rode Khmer verslechterde zo dat Vietnam eind 1978, begin 1979 een eind maakte aan het bewind van Pol Pot en een nieuwe regering installeerde. Het communistisch experiment werd hier beëindigd en verder verspreidde het communisme zich ook niet in Azië.

Afronding

Samenvattend

Hier vind je de begrippenlijst die hoort bij deze opdracht.

Koude Oorlog
Periode van na de Tweede Wereldoorlog tot eind jaren tachtig, waarin een voortdurende spanning heerste tussen de Westerse democratische kapitalistische landen en de communistische Oosterse landen.
Truman-doctrine
Harry S. Truman, de president van de Verenigde Staten, hield op 12 maart 1947 een historische rede waarin hij hulp beloofde aan elk land dat zich door de communistische expansie bedreigd voelde. Daarmee begon de Koude Oorlog pas echt.
Containmentpolitiek
De "indammingspolitiek" zoals die door de Amerikaanse president Truman in 1947 werd beschreven in de Truman-doctrine. Het was de politiek om verspreiding van het communisme tegen te gaan.
Dominotheorie
Benaming voor een opvatting die Harry S. Truman, de president van de Verenigde Staten, vanaf 1946 had. Zijn opvolger, Dwight D. Eisenhouwer, noemde het de dominotheorie: Als een land communistisch werd, zou het communisme zich vanuit dat land naar buurlanden verspreiden en vanuit die buurlanden steeds weer verder.
Koreaanse oorlog
Oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea (25 juni 1950 - wapenstilstand op 27 juli 1953) die nog steeds voortduurt zonder dat er echt gevochten wordt. Noord-Korea wordt gesteund door Rusland en China en is communistisch. Zuid-Korea wordt gesteund door de VS.
Vietnamoorlog
Oorlog tussen Noord- en Zuid-Vietnam (1 november 1955 - 30 april 1975). Noord-Vietnam werd gesteund door China, de Sovjet-Unie en Noord-Korea. Zuid-Vietnam werd gesteund door Amerika en nog elf andere landen. Uiteindelijk won Noord-Vietnam de oorlog.

Eindproduct: Toets

Aan het einde van deze opdracht maak je een toets. In de toets koppel je twaalf uitspraken aan zeven personen die in deze les worden genoemd. Je zoekt bij elke uitspraak de persoon die de uitspraak had kunnen doen.
Door het maken van deze oefening laat je zien dat je de leerdoelen hebt behaald.
Let op: aan twee van de uitspraken kun je twee verschillende personen koppelen.

Beoordeling

Je scoort een voldoende als je 10 uitspraken aan de juiste persoon/personen hebt gekoppeld.

Terugkijken

Intro:

  • Lees de intro nog eens door. Past de intro goed bij de opdracht.
    Gaf de video een goed beeld van wat je in deze opdracht ging doen?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Kun je wat je moet kunnen?

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 2 uur met de opdracht bezig zou zijn.
    Had je die tijd ook nodig voor deze opdracht of kwam je tijd te kort?
  • Inhoud
    Wist je al veel over dit onderwerp?
    Schrijf op wat nieuw voor je was.
  • Eindopdracht
    Wat vond je van de eindopdracht? Ging het goed? Is het gelukt om de uitspraken aan de juiste personen te koppelen? Denk je dat je op deze manier hebt kunnen controleren of je de leerdoelen beheerst? Zo nee, wat miste je?
  • Het arrangement Containmentpolitiek en conflicten vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2021-08-26 09:25:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Overzicht vanaf 1945. Het onderwerp van de les is Containmentpolitiek en conflicten. Op 12 maart 1947 beloofde president Truman van de Verenigde Staten alles te zullen doen om te voorkomen dat steeds meer landen communistisch werden. Om deze belofte na te komen, mengden de Verenigde Staten zich in een oorlog in Korea en in een oorlog in Vietnam waarin communisten vochten tegen aanhangers van het kapitalisme. Deze les bespreekt aan de hand van deze twee oorlogen wat er van Truman’s belofte terecht is gekomen. Het materiaal bespreekt wat er bedoeld wordt met de Trumandoctrine en de containmentpolitiek. Er wordt aan de hand van de Trumandoctrine besproken waarom de Verenigde Staten zich mengden in de oorlog in Korea en de oorlog in Vietnam. Begrippen die bij deze les horen zijn: Koude Oorlog, Truman-doctrine, containmentpolitiek, dominotheorie, Koreaanse oorlog en Vietnamoorlog.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, containmentpolitiek en conflicten, dominotheorie, geschiedenis, koreaanse oorlog, stercollectie, strijd tegen communisme, truman-doctrine, vietnamoorlog, vmbo-kgt34

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

    Tijdelijk vmbo34

    https://maken.wikiwijs.nl/148851/Tijdelijk_vmbo34